
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2011-115 
 
October 26, 2011 

The Honorable Bruce Holland 
State Senator 
Post Office Box 2387 
Greenwood, Arkansas  72936 
 
Dear Senator Holland: 
 
You have requested my opinion on the law governing the use of emergency lights 
on privately-owned vehicles of volunteer firefighters.   You report that it is your 
understanding a county official is under the belief only dash-mounted lights are 
allowed in these vehicles.  You seek clarification of the law in this regard, and you 
ask specifically: 

1. Does Arkansas Code § 27-36-304 only allow dash-mounted 
lights on privately-owned volunteer firefighter vehicles? 
 

2. What types of lights are allowed in and on vehicles owned by 
volunteer firefighters?   

RESPONSE 

The answer to your first question is “no,” in my opinion.  It is my opinion in 
response to your second question that state law generally authorizes either dash-
mounted or roof-mounted red rotating or flashing emergency lights on volunteer 
firefighters’ private vehicles.   

Question 1 - Does Arkansas Code § 27-36-304 only allow dash-mounted lights 
on privately-owned volunteer firefighter vehicles? 

Please note that I have enclosed a copy of Attorney General Opinion 96-360, 
which discusses the history of A.C.A. § 27-36-304 and concludes–with regard to 
firefighters using either dash-mounted or roof-mounted lights on their privately-
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owned vehicles–that “portable dash-mounted lights are permitted but not 
mandated.”1   

According to my review, the law has not changed materially since the rendering of 
this opinion.  Section 27-36-304 provides in relevant part: 

All state, county, city, and municipal or privately owned fire 
departments, funeral homes, or ambulance companies shall install, 
maintain, and exhibit red rotating or flashing emergency lights upon 
all fire department vehicles, automobiles used by firefighters, and 
ambulances which are equipped with emergency lighting and 
operated within Arkansas. Firefighters shall be allowed to use 
portable dash-mounted red rotating or flashing emergency lights on 
their privately owned automobiles when responding to a fire or 
other emergency.2 

As my predecessor explained, the emphasized language was added to A.C.A. § 27-
36-304 by Act 123 of 1995.  Prior to this amendment, A.C.A. § 27-36-304 only 
mentioned installing and exhibiting emergency lights upon firefighters’ vehicles.  
In Attorney General Opinion 94-012, which is also enclosed for your convenience, 
my predecessor discussed the requirement that lights be exhibited and concluded 
that dash-mounted lights would not be acceptable.  With the passage of Act 123 of 
1995, the use of dash-mounted emergency lights was authorized.  It was therefore 
concluded in Op. 96-360 that the legislature authorized, but did not require, the 
use of dash-mounted emergency lights on firefighters’ privately-owned vehicles 
when it enacted Act 123 of 1995.   

My research indicates that the law has not changed since these opinions were 
issued.  In response to your first question, therefore, it seems that A.C.A. § 27-36-
304 does not limit firefighters to only using dash-mounted lights on their private 
vehicles.  

Question 2 - What types of lights are allowed in and on vehicles owned by 
volunteer firefighters?   

                                              
1 Op. Att’y Gen. 96-360 at 1-2. 

2 A.C.A. § 27-36-304(a) (Supp. 2011) (emphasis added). 
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See response above.  According to my review, state law generally authorizes either 
dash-mounted or roof-mounted red rotating or flashing emergency lights for use 
on the private vehicles of volunteer firefighters.3     

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/EAW:cyh 
 
Enclosures 
 

                                              
3 I should note that this opinion addresses general state law on the question and that individual firefighters 
would be well-advised to consult any local fire department policies when addressing this question at the 
local level.  Additionally, you have not asked nor does this opinion address any questions or concerns 
regarding the actual use of emergency lights by volunteer firefighters.   


