
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2011-088 
 
September 29, 2011 
 
Paul K. Halverson, DrPH, FACHE 
Director and State Health Officer 
Arkansas Department of Health 
4815 West Markham Street 
Little Rock, Arkansas 72205-3867 
 
Dear Dr. Halverson:  
 
You have asked for my opinion on whether A.C.A. § 17-26-418 authorizes the 
Arkansas State Board of Health to “issue a license to” “cosmetological schools 
being operated by public educational institutions.” 
 
RESPONSE  
 
The answer your question is “no,” because public schools that operate 
cosmetology programs are clearly exempt from licensure.1 When the statute you 
ask about is read in context, the statute distinguishes public schools that operate 
cosmetology programs from the teachers of those programs. While the former are 
exempt from licensure by the Board, the latter must be licensed both as 
cosmetologists and as instructors of cosmetology, as explained below. Further, 
while the Board licenses the teachers of these programs and inspects the programs 
for compliance with the Board’s health and safety regulations, it is the State Board 
of Career Education that must “approve,” not license, these public schools.  
 
DISCUSSION 
 
 The statute you ask about, section 17-26-418, states:   
 

                                                       
1 It is a question of fact whether any particular school or subdivision of a school counts as a 
“public educational institution.” 
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(a)(1) All public educational institutions operating cosmetological 
schools shall comply with the standards and rules promulgated by 
the State Board of Health. 
 

(2)(A) However, the responsibility for approval of cosmetological 
schools in public educational institutions shall be the sole 
responsibility of the State Board of Career Education.  

 
(B) In approving a cosmetological school in a public 
educational institution, the State Board of Career Education 
shall use the same application process and requirements as the 
State Board of Health uses for approval of all other 
cosmetological schools.  

 
(b) Such schools shall not be required to obtain a license as 
prescribed in this chapter. 
 
(c) Each person who successfully completes the courses in 
cosmetology given in a school under the public school system of this 
state is eligible for a license under this chapter the same as though he 
or she had graduated from a licensed private school of cosmetology 
approved by the State Board of Health. For this purpose, successful 
completion of courses in cosmetology given in public schools equal 
to and the equivalent of the courses required to be given in licensed 
private schools of cosmetology approved by the State Board of 
Health shall be deemed to be the fulfillment of the requirements of 
this chapter in regard to completion of courses in licensed schools of 
cosmetology approved by the State Board of Health. 

 
When this statute is read as part of the wider statutory scheme in which it is 
situated,2 it seems clear that the legislature made a distinction between public  
  

                                                       
2 See, e.g., McCourt Mfg. Corp. v. Rycroft, 2009 Ark. 332, 5, 322 S.W.3d 491, 495 (noting that 
statutes must be read as a whole).  
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schools that operate cosmetology programs, on the one hand, and the teachers of 
those programs, on the other hand.3 Clearly, the public schools that operate 
cosmetology schools are not themselves required to be licensed, as is evident from 
subsection 17-26-418(b), above. (It is a question of fact whether any particular 
school or subdivision of a school counts as a “public educational institution.”) 
Accordingly, if a school or subdivision within a school does count as “public,” 
then the school itself is exempt from licensure. 
 
In contrast, the teachers in those programs must be doubly licensed as both 
cosmetologists and instructors of cosmetology.4  
 
In addition to licensing the teachers of these programs, the Board also has some 
oversight authority pertaining to the health and safety of these programs situated in 
public educational institutions. This is evident from a review of subsection 17-26-
418(a)(1) and several of the attachments you have included in your request. Under 
that subsection, all “public educational institutions” that operate “cosmetological 
schools” have to comply with the State Board of Health’s “standards and rules.” 
Some of the documents you have attached to your request indicate that, 
historically, this subsection was interpreted to mean that the Board inspected these 
programs for compliance with the Board’s health and safety regulations. And if a 
program violated one of these regulations, the teacher—not the school or 
program—was subject to disciplinary action.  
 
Apart from licensing the teachers of these programs and inspecting the programs’ 
operations, the Board does not have any other statutory obligation toward the 
programs themselves. Instead, as is evident from subsection 17-26-418(a)(2), the 
State Board of Career Education is required to “approve” the establishment of “a  
  

                                                       
3 Arkansas Code Annotated section 17-26-403 establishes the general rule that any “school of 
cosmetology” must have a license to operate. But “public educational institutions” operating 
“cosmetological schools” are exempted from this general rule, as per subsection 17-26-418(b). In 
addition, instructors must have a separate license to teach, as per A.C.A. §§ 17-26-409 to –411. 
But the instructors of cosmetology programs in public schools do have an exemption that permits 
them to teach without license.  
 
4 Please see A.C.A. § 17-26-302 et seq. for the cosmetologist licensing requirements.  And see 
A.C.A. § 17-26-410(a) for the instructor requirements.  
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cosmetological school in a public educational institution.” 
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/RO:cyh 


