
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2011-077 
 
 
September 2, 2011 
 
 
The Honorable Donna Hutchinson 
State Representative 
24 Rillington Drive 
Bella Vista, Arkansas  72714-3204 
 
Dear Representative Hutchinson: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following 
questions: 
 

1. Should a POA water system follow the same rules and 
regulations concerning a public water system -- especially laws 
governing shutoff issues? 
   

2. Does the POA have legal standing to shut off water when the 
resident has paid their water bill but not their monthly POA fee? 

    
3. If an elected member of the POA Board refuses to sign a 

confidentiality promise, can he still serve on the Board? 
   

4. If a POA executive committee meeting was held in confidence, 
can the POA Board members vote at a later date to make it 
public? 

   
5. Can the POA Board change the rules of the Declaration and 

Protective Covenants with just a vote of the Board members and 
not a vote of the property owners?   
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6. If a Board member was forced to resign and was told that 
disclosing the reasons for the forced resignation would result in 
he or she [sic] being sued, would this violate the former Board 
member’s First Amendment rights? 

 
Your questions relate to the operations of the Bella Vista Property Owners’ 
Association (the “POA”). 

 
RESPONSE 
 
With respect to all of your questions, subject to certain statutory restrictions, the 
POA’s charter documents will control.  Given that the POA is a private nonprofit 
corporation and that I am barred from engaging in the private practice of law, I 
must advise that you refer your questions to private counsel or, possibly, to the 
Bella Vista city attorney. 
 
Question 1:  Should a POA water system follow the same rules and regulations 
concerning a public water system -- especially laws governing shutoff issues? 
 
I must note initially that I am statutorily barred from engaging in the private 
practice of law.1  It is my understanding that the Bella Vista POA is a private 
nonprofit corporation,2 whose transactions with its members are thus beyond the 

                                              
1 A.C.A. § 25-16-701. 
 
2 The Arkansas Court of Appeals has offered the following summation of the Bella Vista POA’s 
operations: 
 

Bella Vista Village is a planned residential and commercial community that was formed 
in 1965.  In accordance with the terms of the Bella Vista Declaration, the . . . Bella Vista 
Village Property Owners' Association (POA), was established to manage the affairs of 
Bella Vista Village.  Every Bella Vista property owner is a member of the POA, and their 
property is subject to the declaration. 
  

Hutchens v. Bella Vista Village Property Owners’ Ass’n, 82 Ark. App. 28, 31, 110 S.W.3d 325 (2003).  
The court has further offered the following summary: 
 

Bella Vista Village, originally incorporated as the Bella Vista Country Club, is a 
nonprofit corporation organized under the laws of the State of Arkansas.  It is a 
recreational retirement community developed by Cooper Communities, Inc., formerly 
known as Cherokee Village Development Company, Inc., consisting of approximately 
37,000 lots or living units, approximately 4,000 of which are improved.  The POA owns 
and operates recreational facilities consisting of golf courses, swimming pools, tennis 
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scope of my authority to assess.  Any questions regarding the propriety of the 
POA’s practices should accordingly be addressed to private counsel. 
 
I can opine, however, that a private POA water system is obliged to follow the 
rules and regulations set forth in its charter documents.  Although I have been 
provided copies of the Bella Vista Village Declaration and Protective Covenants 
as well as the Bella Vista Village Bylaws, I am not authorized to interpret their 
application in the present case.  I am unaware of whether the POA has contracted 
with the City of Bella Vista to provide water services to the city’s citizens, and I 
would be unauthorized to opine on the scope of that contract even if I knew its 
terms.  Again, I must stress that the contractual obligations of a private entity 
should be discussed with private counsel and, to the extent that the contract 
involves a municipality, with the city attorney.   
 
Question 2:  Does the POA have legal standing to shut off water when the 
resident has paid their water bill but not their monthly POA fee? 
 
The POA’s legal standing to terminate a service is purely a matter of contract.  I 
am unauthorized to address whether a private party has contractually agreed to tie 
the provision of a service to the payment of a fee for another service. 
 
Your question differs from the obverse question of whether a municipality 
providing water services might shut off such services because a customer had 
failed to pay for a related service.  I addressed this issue in some detail in the 
attached Op. Att’y Gen. 2008-028, focusing upon a municipality’s police power to 
discontinue one service because of a citizen’s failure to pay for a related service.  
A private entity such as the POA is not invested with the police power 
governmental units may exercise.  A failure to pay dues to a private organization 
may justify that organization’s refusal to provide water services if a contract so 
dictates.  I am not in a position, however, to determine whether such is the case in 
this instance. 
 

                                                                                                                                       
courts, clubs and restaurants, among other facilities and common properties.  The POA 
also provides water and sewer facilities, fire protection, emergency services, and police 
protection through the Benton County Sheriff's Office. 

 
Morris v. Medin, 43 Ark. App. 29, 30, 858 S.W.2d 142 (1993).  Bella Vista was reportedly incorporated in 
November 2006 and is currently a city of the first class. 
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Question 3: If an elected member of the POA Board refuses to sign a 
confidentiality promise, can he still serve on the Board? 
  
Given my lack of knowledge of the attendant circumstances, I cannot determine 
what the term “confidentiality promise” denotes.  In light of the private status of 
the POA, it is conceivable that Board membership might be conditioned upon a 
Board member’s not publicizing the content of certain Board deliberations.3  The 
conditions of Board membership are determined by the POA’s charter documents, 
which the members of the POA presumably approved.  Not being a private 
attorney, I am unauthorized to opine regarding the legal effect of those documents. 
 
Question 4:  If a POA executive committee meeting was held in confidence, can 
the POA Board members vote at a later date to make it public? 
 
Subject to the possible application of the Freedom of Information Act,4 the 
authority of the POA Board to publicize its deliberations – or, for that matter, to 
change its mind regarding whether to publicize its deliberations – is purely a 
function of what powers the Board has been afforded in the charter documents 
approved by the POA’s members.  Determining the scope of those powers is a task 
to be addressed by a finder of fact, which I am not authorized to do in my capacity 
as an issuer of formal opinions.   
 

                                              
3 I should note, however, that the Board’s activities might be subject to disclosure under the Freedom of 
Information Act if the POA receives direct public funding and its activities are intertwined with public 
services that the city itself might normally provide.  See Op. Att’y Gen. No. 2007-192 (discussing the 
possible application of the FOIA to a private nonprofit corporation receiving public funds).  With respect to 
the “intertwining” issue, as my predecessor observed in Op. Att’y Gen. No. 2007-227: 
 

Although it is unclear just how “intertwined” a private entity must be with the 
government before the FOIA will be deemed applicable, it bears noting, given your 
constituent’s statement that the POA is selling water to the City, that the Arkansas Court 
of Appeals has identified “water service” as “a service routinely provided by 
government.”  Waterworks v. Kristen Investment Properties, 72 Ark. App. 37, 42, 32 
S.W.3d 60 (2000). 
 

In my opinion, any potential POA Board membership condition of confidentiality would be subject to this 
qualification. 
 
4 See note 3, supra. 
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Question 5:  Can the POA Board change the rules of the Declaration and 
Protective Covenants with just a vote of the Board members and not a vote of the 
property owners? 
 
Again, the POA’s charter documents will control in resolving this question.  I am 
unaware of any provision of state law that would preclude the POA from 
authorizing the Board to change the provisions of the Declaration and Protective 
Covenants without an approving vote of the POA membership.  Any such change, 
however, obviously could not compromise contractual rights, such as rights of 
property ownership or access to common amenities, that have vested in individual 
members of the POA.  For the reasons expressed above, I cannot address the 
factual question of whether the Board has been charged with such authority. 
 
Question 6:  If a Board member was forced to resign and was told that 
disclosing the reasons for the forced resignation would result in he or she [sic] 
being sued, would this violate the former Board member's First Amendment 
rights? 
  
Given that the POA is a private organization, any threat by the Board to file suit if 
a Board member elected to speak on any topic would not implicate the First 
Amendment, which involves only governmental regulation of speech.5  Again, any 
suppression of speech under the circumstances you have recited would be subject 
only to the law of contracts.  Nothing would preclude a Board member from 
agreeing to maintain silence on any given issue as a condition of his or her 
membership, and nothing would preclude the Board, on behalf of the POA, from 
suing for the violation of this condition, although it is difficult to envision what 
remedy would lie.  Conversely, nothing would preclude an unjustly sued Board 
member from seeking judicial relief in the form of an action for abuse of process 
or malicious prosecution. 
 

                                              
 
5 As the Supreme Court noted in Central Hardware Co. v. N.L.R.B., 407 U.S. 539, 547 (1972):  

 
Before an owner of private property can be subjected to the commands of the First and 
Fourteenth Amendments the privately owned property must assume to some significant 
degree the functional attributes of public property devoted to public use.  The First and 
Fourteenth Amendments are limitations on state action, not on action by the owner of 
private property used only for private purposes. 
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Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 
 
Enclosure 


