
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2011-076  
 
 
July 27, 2011 
 
 
The Honorable Mark Perry 
State Representative 
6 Foxboro Cove 
Jacksonville, Arkansas  72076-2605 
 
Dear Representative Perry: 
 
This is my opinion on your questions about how a newly enacted law affects the 
Arkansas Towing and Recovery Board’s jurisdiction: 
 

1. Does the passage of Act 1061 of 2011 exempt from the jurisdiction of 
the Arkansas Towing and Recovery Board, a licensed used car dealer, 
who owns a salvage yard and, in furtherance of that business, owns and 
uses a flat bed wrecker to deliver parts and pick up salvage vehicles and 
vehicles purchased for the used car business? 
 
2. On its effective date, will Act 1061 of 2011 exempt tow vehicles not 
soliciting business for towing? 

 
The Board’s jurisdiction is prescribed by title 27, chapter 50, subchapter 12 of the 
Arkansas Code (“Subchapter 12”). Before Act 1061, Subchapter 12’s first section, 
entitled “Applicability,” read in relevant part:  
 

  (a) The provisions of this subchapter shall apply to any person, firm, 
organization, or other entity engaged in the towing or storage of vehicles 
in the State of Arkansas. 
 

A.C.A. § 27-50-1201 (Repl. 2010).  
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Effective July 1, 2011, Act 1061 amended the subsection to read: 
 

  (a) This subchapter applies to a person: 
 (1) Engaged in the towing or storage of vehicles in the State of 
Arkansas; and 
 (2) That is hired to tow or store the vehicle. 
 

Act 1061 of 2011, §§ 4 (quoted text), 8 (emergency clause). 
 
The relevant substantive change was the addition of the “hired” condition in (2).  
 
The Board is charged by law to “promulgate rules . . . to carry out the intent of 
[Subchapter 12] and [to] regulate the towing industry.” A.C.A. § 27-50-
1203(e)(1). The Board has in fact adopted rules interpreting Act 1061’s “hired” 
provision. One rule states that “hire to tow” includes 
 

the operation of a tow vehicle(s) for compensation, consideration or 
commercial purposes but does not include the operation of a tow 
vehicle(s) to transport or otherwise facilitate the movement of a vehicle(s) 
that is owned by the operator or the operator’s employer. 
 

Board Rule 1.18. 
 
RESPONSE 
 
In my opinion, Act 1061, as validly interpreted by the Board, exempts from 
Subchapter 12 the dealer described in your first question if the dealer owns the 
vehicle towed, but not otherwise. It is also my opinion that solicitation for 
business is not relevant to the question of whether Act 1061, as validly interpreted 
by the Board, exempts a person from Subchapter 12.1  
  

                                              
1 My conclusions are based on my deference to the interpretation of Act 1061 embodied in Board Rule 
1.18, which was adopted as an emergency rule under A.C.A. § 25-15-204(b)(1) (Supp. 2009). The rule may 
remain in effect for no more than 120 days. A.C.A. § 25-15-204(b)(2). Any rule adopted later may interpret 
“hired” differently, and any such interpretation will likewise be entitled to deference unless clearly wrong. 
A person interested in the matters addressed in this opinion should refer to the Board’s then-current rules. 
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Question 1 – Does the passage of Act 1061 of 2011 exempt from the jurisdiction 
of the Arkansas Towing and Recovery Board, a licensed used car dealer, who 
owns a salvage yard and, in furtherance of that business, owns and uses a flat 
bed wrecker to deliver parts and pick up salvage vehicles and vehicles purchased 
for the used car business? 
 
Act 1061 exempts persons not “hired to tow.” By rule, the Board has interpreted 
“hired to tow” to mean towing for compensation, consideration, or commercial 
purpose, unless the towed vehicle is owned by the tow operator or employer. 
 
“[T]he interpretation placed on a statute or regulation by an agency or department 
charged with its administration is entitled to great deference and should not be 
overturned unless clearly wrong.” Mountain Pure, LLC v. Little Rock Wastewater 
Utility, 2011 Ark. 258, at 8, ___ S.W.3d ___, 2011 WL 2410598. 
 
Here, I cannot say that the Board’s interpretation is clearly wrong or even likely 
wrong, so I accept and defer to it. 
 
Accordingly, it is my opinion that Act 1061, as validly interpreted by the Board, 
exempts from Subchapter 12 the licensed used car dealer in your first question if 
the dealer owns the vehicle towed.  
 
It is further my opinion, however, that Act 1061, as validly interpreted by the 
Board, does not exempt the dealer from Subchapter 12 when the dealer tows a 
vehicle not owned by the dealer.2 
 
Question 2 – On its effective date, will Act 1061 of 2011 exempt tow vehicles not 
soliciting business for towing?  
 
As I understand the words’ ordinary meanings, “solicitation” does not invariably 
precede “hiring.” Act 1061 itself does not, therefore, state or imply that the 
exemption hinges on the presence or absence of solicitation. 

                                              
2 I assume for purposes of this opinion that the dealer in your first question acts for “compensation, 
consideration, or commercial purpose” in each instance. Board Rule 1.18. A dealer towing a vehicle in the 
absence of each such element would not be “hired to tow,” and therefore would be exempt from Subchapter 
12, under the Board’s valid interpretation of Act 1061.  
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Nor does Board Rule 1.18 make solicitation relevant to the “hired to tow” question 
on which the exemption from Subchapter 12 depends. The relevant facts under the 
rule are compensation, consideration, or commercial purpose, and ownership of 
the vehicle towed. A person might tow for a commercial purpose a vehicle owned 
by another person without having solicited business. Such a person is nonetheless 
“hired to tow,” as the Board has validly interpreted that phrase.  
 
In my opinion, then, solicitation is not relevant to the question of whether Act 
1061, as validly interpreted by the Board, exempts a person from Subchapter 12.  
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JMB:cyh  


