
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2011-074 
 
September 28, 2011 
 
The Honorable Stephanie Malone 
State Representative 
2105 South O Street 
Fort Smith, Arkansas 72901-5737 
 
Dear Representative Malone:  
 
You have asked for my opinion on business proprietors’ ability to prohibit 
concealed handguns on their premises. You provide the following background 
information for your question:  
 

It is my understanding that Arkansas Law permits a company to 
restrict a concealed carry permit holder [who is carrying a handgun] 
from being on their physical location by posting a sign which reads, 
“Carrying a handgun is prohibited” readable from a distance of not 
less than ten feet. 

 
With this background in mind, you ask the following question:  
 

Does a sign which reads “No Weapons” suffice to keep Arkansas 
concealed carry permit holders [who are carrying a handgun] from 
entering the company’s physical location and parking lot?[1]  

 
RESPONSE 
 
In my opinion, such a sign is probably sufficient to satisfy the underlying intent of 
subsection 5-73-306(19), which is to increase the probability that concealed-carry 

                                                       
1 While you do not specifically indicate that you are referring to subsection 5-73-306(19), your 
reference to requirements for signs reading “carrying of a handgun is prohibited” leads me to 
believe that you have this subsection in mind. I will, therefore, proceed under that assumption. 
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licensees will have actual notice of the proprietor’s decision to prohibit concealed 
handguns. But as a practical matter and to avoid disputes, proprietors would be 
wise to specifically mention “handguns” in signs prohibiting weapons.  
 
DISCUSSION  
 
I assume that you are asking about A.C.A. § 5-73-306(19), and that your question 
is prompted by the company’s concern that it post a sign sufficient to keep 
concealed handguns off the premises. Accordingly, I do not address whether, in the 
context of a criminal prosecution, a court would find that a sign stating “No 
Weapons” is sufficient.  
 
Subsection 5-73-306(19) is a component part of a larger list of places into which 
concealed-carry licensees cannot carry their handguns. For most of these 
prohibited places, the legislature has created a blanket prohibition,2 which means 
that the person who controls the place referenced in the list lacks discretion to 
permit concealed carries.3 But the exception at issue in this opinion, the one found 
at subsection 5-73-306(19), is not a blanket one. Instead, the exception gives 
business proprietors the discretion to exclude concealed carries. Further, the 
subsection details what proprietors must do if they want to exercise that discretion. 
 
Your question, which is one of statutory interpretation, pertains to what subsection 
5-73-306(19) requires. The goal of statutory interpretation is to give effect to the 
General Assembly’s intent. To determine that intent, we look to the ordinary 
meaning of the statute’s plain words, which, if possible, are read so that no word is 
left superfluous or insignificant.4 The reason, spirit, and intended purpose behind a 
given statute are all guides to its interpretation.5 
 

                                                       
2 See A.C.A. §§ 5-73-306(1)–(18) (Supp. 2011). 
 
3 It also means that section 5-73-306 does not require people to post signs in places where 
carrying a concealed handgun is already categorically prohibited.  
 
4 E.g., DaimlerChrysler Corp. v. Smelser, 375 Ark. 216, 222, 289 S.W.3d 466, 472 (2008) 
(internal citations omitted). 
 
5 E.g., T&T Materials, Inc. v. Mooney, 68 Ark. App. 77, 81, 4 S.W.3d 512, 515 (1999). 
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Section 5-73-306(19) establishes the requirements that a person or business must 
follow to prevent concealed-carry licensees from carrying weapons on property 
controlled by that person or business:  

 
No license to carry a concealed handgun issued pursuant to this 
subchapter authorizes any person to carry a concealed handgun into 
 

* * * 
 
(19)(A) Any place at the discretion of the person or entity exercising 
control over the physical location of the place by placing at each 
entrance to the place a written notice clearly readable at a distance of 
not less than ten feet (10’) that “carrying a handgun is prohibited”.  
 

(B)(i) If the place does not have a roadway entrance, there shall be 
a written notice placed anywhere upon the premises of the place.  

 
(ii) In addition to the requirement of subdivision (19)(B)(i) of 
this section, there shall be at least one (1) written notice posted 
within every three (3) acres of a place with no roadway 
entrance.  

 
Subsection 5-73-306(19) establishes two broad categories of rules for these kinds 
of signs. First, there are what I will call the “visibility provisions.” These 
provisions, which pertain to how easy it is for a concealed-carry licensee to see the 
signs, include rules about the location of the signs, the number of signs, the 
readability of the signs, etc. Second, there is what I will call the “notice 
provision.” This pertains to what is substantively communicated to the licensee. 
The notice provision requires that the written notice state that “carrying a handgun 
is prohibited.”  
 
Your question seems to pertain only to the notice provision.6 Narrowly stated, your 
question is whether a sign stating “No Weapons” is sufficient to meet the 
requirement in subsection 5-73-306(19)(A) that the sign state: “carrying a handgun 
is prohibited.”  
 

                                                       
6 Thus, I will assume that, regardless of what the sign states, it meets the visibility provisions. 
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The two kinds of provisions contained in subsection 5-73-306(19)—i.e., visibility 
provisions and the notice provision—make clear that the General Assembly’s 
primary intent behind this statute is to increase the probability that licensees have 
actual notice of proprietors’ decisions to prohibit concealed carries.  
 
Any sign that meets the visibility provisions and that simply states “No Weapons” 
will clearly apprise the licensee of the proprietor’s decision about concealed 
carries. It strains common sense to believe (1) that licensees will be confused 
about whether a concealed handgun counts as a “weapon”; or (2) that licensees 
confronted with a sign stating “No Weapons” will be confused about the 
proprietor’s intent behind the sign. Therefore, such a sign clearly notifies the 
licensee, which is the purpose of the statute.  
 
As a practical matter, however, to avoid any disputes, proprietors would be wise to 
follow the statutory language as closely as practicable by, at least, including the 
word “handguns” in their signs posted pursuant to subsection 5-73-306(19). 
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
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