
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2011-054 
 
June 3, 2011 
 
The Honorable Uvalde Lindsey 
State Representative 
2257 East Gentle Oaks Lane 
Fayetteville, Arkansas 72703-6142 
 
Dear Representative Lindsey: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following two 
questions, which refer to a special election in the Springdale School District: 
 

1. During early voting in a school election, must the polls be 
located in the district? 
 

2. If an election commission did allow early voting to take place 
outside the district, would this have caused the election to be 
void? 

 
You cite A.C.A. § 16-14-106 (sic: A.C.A. § 6-14-106 (Supp. 2009)) for the 
proposition that annual school elections must be held within the district; you note, 
however, that A.C.A. § 7-5-418 (Supp. 2009), which addresses early voting, does 
not expressly impose any such requirement.  As regards the factual background, 
you report that the Washington County Election Commission (the “Commission”) 
chose not to conduct a special election in the Benton County Clerk’s offices in 
Rogers and Bentonville because those offices are not located within the Springdale 
School District. 

 
RESPONSE 
 
In my opinion, the Commission was correct in its decision because early voting in 
any school district election should be held within the district itself.  However, in 
my opinion, assuming certain qualified voters cast their votes in a polling place 
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outside the district, those votes would clearly be valid and the election would not 
be void.  Nevertheless, despite the strong judicial policy against voiding elections, 
I believe there might be a basis for a challenge based upon disenfranchisement in 
the highly unlikely event that the only polling site(s) were located outside of the 
affected district. 
 
DISCUSSION 
 
Section 6-14-106 of the Arkansas Code, which addresses annual school elections, 
provides in pertinent part: 
 

(a)(1) The county board of election commissioners of each county 
shall designate all the polling sites for each school district in its 
respective county, including districts having territory in more than 
one (1) county but which are domiciled in its county for 
administrative purposes, and shall provide the election supplies and 
appoint the poll workers for holding all school elections. 
 

* * * 
 
(4)(B) Each polling site for a school district's annual school 
election shall be located within the school district. 
 

(Emphasis added.) 
 
Section 7-5-418 of the Code (Supp. 2009), which deals with early voting, further 
provides in pertinent part: 
 

(b)(1)(A) The county board of election commissioners may decide to 
hold early voting at additional polling sites outside the offices of the 
county clerk on any of the days and times provided for in subsection 
(a) of this section, if it so chooses. 
 
(B) The county board of election commissioners shall determine by 
unanimous vote the location of additional polling sites for early 
voting. 
 
(2) The county board of election commissioners shall appoint the 
election officials for the additional early voting polling site or sites 
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in the same manner as election officials are appointed for election 
day. 
 

* * * 
 
(3)(B) If the county board of election commissioners decides to hold 
early voting at one (1) or more conveniently located polling sites on 
the days and times under subsection (a) of this section, the county 
clerk may choose not to hold early voting within the office of the 
county clerk. . . .  
 
(f) Except as provided in this section, early voting shall be 
conducted in the same manner as voting on election day.  Conduct 
that is prohibited or restricted on election day shall be subject to the 
same prohibitions and restrictions on the days on which early voting 
is conducted. 
 

(Emphasis added.) 
 
Although the statute just excerpted contains no express directive that a polling site 
for early voting be located within the school district, I believe both common sense 
and the passage highlighted immediately above support the conclusion that early 
voting in a special election should be conducted in the same manner as regular 
annual voting – namely, at a polling place in the district affected.1  
 
Moreover, as one of my predecessors noted in Op. Att’y Gen. No. 89-097: 
 

[I]f an administrative agency . . . adheres to a certain interpretation 
of a statute under which it operates, that interpretation will be given 
some weight by the courts.  The principle is enunciated in 73 C.J.S. 
Public Administrative Law and Procedure 67 as follows: 

                                              
1 In support of this conclusion, I should note that A.C.A. § 7-11-301 (Supp. 2009) directs that in the 
absence of any contrary statutory provision, special elections should be conducted in accordance with the 
general election laws of the state.  Nothing in the subchapter dealing with special elections contravenes the 
directive in A.C.A. § 6-14-106 that the polling place for a school district election be located within the 
district.  In this regard, I should further note that the Code expressly requires that the polling sites for each 
school election be the same as those established for the immediately preceding election unless otherwise 
indicated by the county board of election commissioners.  A.C.A. § 6-14-106(a)(4)(A).  This would suggest 
that the polling sites in special elections, as in the preceding annual election, would be located within the 
district. 
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Administrative agencies, particularly under specific statutory 
authority, may, and should, interpret or construe the statutes 
which they are called on to administer or enforce, and they may 
develop guidelines in aid of such interpretation.  The question of 
statutory interpretation, or the defining of a particular statutory 
term, is a function that should, in the first instance, be left to the 
appropriate administrative body.  Administrative interpretations, 
although not to be given the force of statutory authority or law, 
are entitled to consideration and weight, particularly where they 
involve a contemporaneous construction.  They are persuasive as 
an expression of the view of those experienced in the 
administration of the statute.  Moreover, administrative 
interpretations may be entitled to great weight, particularly where 
they have been long-continued, or where they have been 
acquiesced in by the legislature for a long period of time.  Under 
such conditions, administrative interpretations should not be 
overturned except for cogent or weighty reasons, and, ordinarily, 
they will be held controlling and followed unless they are clearly 
wrong, unreasonable, or unauthorized.  [Footnotes omitted.] 

 
See also Morris v. Torch Club, 278 Ark. 285, 645 S.W.2d 938 
(1983). 

   
In my opinion, the action of the Commission in this instance accords with the 
statutory law discussed above and should be afforded substantial deference. 
 
Question 2:  If an election commission did allow early voting to take place 
outside the district, would this have caused the election to be void? 
 
In my opinion, the answer to this question is “no,” so long as voters in the district 
are not obliged to leave the district in order to cast their votes.  Stated differently, I 
believe it would be impermissible for an election commission to require that all 
early voting occur outside of the district, but I further believe that legitimate votes 
cast outside of the district in accordance with a commission procedure that may be 
mistaken should nevertheless be counted.  
 
Implicit in my response to your previous question is a conclusion that the 
legislature, presumably for reasons of voter convenience, determined that school 
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district elections should occur in the affected district.  However, I do not believe 
that if an election commission were erroneously to allow early voting outside of 
the district, this error would render the election void.  As one of my predecessors 
noted with respect to this question: 
 

[T]he law does not contemplate a voter being permitted to cast a 
ballot at the wrong polling place.  He would, instead, presumably be 
sent to the correct location.  If this nevertheless occurs for some 
reason, it is my opinion that the election commission must, similar to 
its duty under A.C.A. § 7-5-306 . . . count all votes cast by the voter 
if he is registered to vote in the county.  As noted above, if a person 
has registered at least thirty days before the election, he is qualified 
to vote. . . .[2]  He does not lose this right to vote, for purposes of the 
election commission’s review under § 7-5-312, by voting at the 
wrong polling site.  He obviously will be voting in the wrong 
precinct if he is at the wrong polling location, since the polling site is 
fixed for the precinct.  See A.C.A. § 7-5-101 (Repl. 2000).  But the 
voting precinct is irrelevant, in my opinion, for purposes of the 
election commission’s ministerial function . . . in determining a 
person’s right to vote at the election.  See Meyers v. Jackson, 390 
F.Supp. 37 (E.D. Ark. 1975) (holding the precinct durational 
residency requirement unconstitutional); see also generally State v. 
Craighead County Bd. Of Election Comm’rs, 300 Ark. 405, 410, 779 
S.W.2d 169 (1989) (a county board of election commissioners is a 
“ministerial entity”).3 
 

Section 7-5-418 of the Code sets forth detailed requirements for establishing that a 
particular voter is indeed qualified to vote in a particular election, and I believe the 
vote of a qualified voter should be counted irrespective of where it was cast in a 
manner approved by the election commission.  The only circumstance in which I 
believe an election might be subject to legal challenge is if an election commission 
were to dictate that the only polling site be located outside of the district, thereby 
potentially disenfranchising qualified voters – and even then, quite likely, only if 
the selection of the polling site were deemed by a court to be fraudulent.  As the 
supreme court has noted: 

                                              
2 A person is qualified to vote if he has registered at least thirty days immediately prior to the election.  
A.C.A. § 7-5-201 (Repl. 2007). 
 
3 Op. Att’y Gen. No. 2002-301. 
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“The failure to comply with the letter of the law of election officers, 
especially in matters over which the voter has no control, and in 
which no fraud is perpetrated, does not as a general rule render an 
election void, unless the statute expressly makes it so.  Allen v. 
Ranklin, 269 Ark. 517, 521, 602 S.W.2d 673, 675 (1980) (quoting 
Goggin v. Ratchford, 217 Ark. 180, 229 S.W.2d 130 (1950)).”4  

  
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 
 

                                              
 
4 Alexander v. Davis, 346 Ark. 310, 316, 58 S.W.3d 340 (2001) (quoting with approval Henard v. St. 
Francis Election Commission, 301 Ark. 459, 783 S.W.2d 598 (1996)).  See Op. Att’y Gen. No. 2005-204 
(discussing the application of this principle).  See also Lewelling v. Mansfield School Dist., 240 Ark. 237, 
244, 398 S.W.2d 665 (1966) (stating that “[i]n order to destroy the result of an election it must be shown 
that wrongs against the freedom of election have prevailed, not slightly and in individual cases, but 
generally and to the extent to rendering the result doubtful.”) 
 


