
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2011-053 
 
 
June 21, 2011 
 
 
The Honorable Tommy Thompson 
State Representative 
15 Ashley Drive 
Morrilton, Arkansas  72110-2287 
 
Dear Representative Thompson: 
 
You have requested my opinion on several questions concerning the Trauma 
System Act, which was originally enacted under Act 559 of 1993, and most 
recently amended by Act 393 of 2009.1  As background for your questions, you 
state: 
 

The Trauma System will require the transport of trauma patients to a 
designated center, often times outside of the service area of that 
ambulance service.  The reality of this will, for many rural services 
with few resources, mean leaving the area without service for an 
extended time.  While many services have a “backfield” 
arrangement with a neighboring service, that service may not be able 
to respond immediately. 
 
In the above situation, an ambulance service, by leaving their 
contracted area without coverage, would be in violation of their 
franchise agreement, or in violation of the Trauma System rules if 
they did not transport as the Trauma Call Center determined.    

 
                                              
1 The Trauma System Act, as amended, is codified at A.C.A. §§ 20-13-801 through -821 (Repl. 2005 and 
Supp. 2009).   
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 Against this backdrop, you ask: 
 

1. What are the legal ramifications to a private service versus a 
municipally owned/operated service? 

 
2. What are the legal ramifications to service that might be owned 

and operated by a city, and subsidized by the county versus a 
private service or a municipally owned service?          

 
3. Are any liability issues facing any type of service? 
 
4. Would the Trauma System be responsible for additional 

ambulances throughout the State for the backfield cover needs? 
 
5. If the answer to #4 is yes, would this not be a violation of the 

current franchise system for contracting for ambulance service? 
 
6. If the answer to #4 is no, who is responsible? 

 
RESPONSE 
 
I am unable to opine in response to your first three questions due to their 
inherently factual nature.  Regardless of their context, liability-related issues are 
generally factually intensive and require knowledge of the specific surrounding 
circumstances.  I lack the resources and the authority to develop the myriad factual 
considerations that bear on such issues.   
 
In addition, these particular questions concerning the possible legal consequences 
of participating in the Trauma System require guesswork and speculation, and may 
turn in part on contractual terms along with other facts pertinent to the ambulance 
service at issue.  Questions of this nature are simply outside the scope of an 
Attorney General opinion.  They must be answered instead on the local level, 
ideally with the assistance of local counsel.  Local counsel will be situated to 
assess what appear to be the practical implications of participation in the Trauma 
System, and to advise regarding a course of action in light of that assessment.2    

                                              
2 The Trauma System Act provides for the allocation of funds by the Arkansas Department of Health in the 
form of grants to ambulance providers and other health care providers who choose to participate in the 
trauma system.  A.C.A. §§ 20-13-804 and -809 (Supp. 2009).  As a condition of receiving grant funds, an 
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Question 4 - Would the Trauma System be responsible for additional 
ambulances throughout the State for the backfield cover needs? 
 
I believe the answer to this question is “no” under the Trauma System Act as 
currently structured.  According to my understanding, requiring a backfill plan as a 
condition of receiving Trauma System grant funds was a regulatory means of 
addressing the concern you have identified regarding emergency medical service 
providers’ existing service obligations.  In my opinion, the Arkansas Department 
of Health has reasonably imposed this requirement pursuant to its clear authority 
to develop and implement the trauma care system.3  Presumably, the Department 
recognized that certain grant recipients may be faced with the situation you have 
described, and that it was necessary to address that situation in order to ensure the 
efficacy of the Trauma System which depends in the first instance upon the 
participation of as many emergency medical service providers as possible.  
However, given that participation in the Trauma System is not mandatory,4  I see 
no basis for concluding that the System bears responsibility for additional 
ambulance service in that situation.   
 
Question 5 - If the answer to #4 is yes, would this not be a violation of the 
current franchise system for contracting for ambulance service? 
 
A response to this question is unnecessary in light of my negative response to 
Question 4.   
 
Question 6 - If the answer to #4 is no, who is responsible? 
 
There is no controlling state law on this issue.  For this reason, I am unable to 
opine in response to this question.  It may well be that this is a matter that calls for 
legislative action.  But I cannot, in the absence of any controlling state law 
provision, undertake to clarify the matter.   

                                                                                                                                       
applicant must, among other things, use the statewide call center and establish at least one “backfill” plan.  
See “Purpose & Scope of Work Emergency Medical Services Grant” (available at 
http://www.healthy.arkansas.gov).  I assume you are referring to this backfill plan when you speak of a 
“backfield arrangement.”   
 
3 See A.C.A. § 20-13-804(a) (Supp. 2009). 
 
4 See n. 2, supra. 
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I regret that I am unable to offer assistance in this respect.  If there are questions of 
state law interpretation, I will of course address the matter and provide a timely 
response. 
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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