Opinion No. 2011-035

May 26, 2011

The Honorable Bill Sample
State Senator

2340 North Highway 7

Hot Springs, Arkansas 71909

Dear Senator Sample:

You have requested my opinion on the following questions concerning the
licensing of businesses by municipalities:

If a person holds a license to provide pest control services and
acquires an occupational license in the city where the person has a
physical office building, does that person also have to acquire an
occupational license in cities and towns where he or she provides
pest control services but does not have a physical office building?
Do those cities or towns have the authority to require the person to
obtain another occupational license before he or she can provide
such services?

RESPONSE

In my opinion, the answer to both questions is “no,” assuming as a matter of fact
that the person does not maintain a place of business in any of the other cities or
towns where services are provided. This is in accordance with the following
subsection of the Arkansas Code, which pertains to municipal occupational taxes
and licenses:

No person, firm, individual, or corporation shall pay a license fee or
tax mentioned in this chapter in more than one (1) city in this state
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unless such person, firm, individual, or corporation maintains a place
of business in more than one (1) city.*

This subsection is part of a Code provision that authorizes any city or town to
require the payment of a license fee or tax for the privilege of doing business
within the municipality.? As explained by the Arkansas Supreme Court:

[T]he authority to impose an occupation licensing fee is expressly
delegated to the city by the legislature under Ark. Stat. Ann. 19-4601
[now A.C.A. § 26-77-102], which gives cities the right to classify
and define any trade, business profession, or calling and to fix the
amount any person, firm, or corporation shall pay for the privilege of
doing business based on the amount of goods carried in stock, or the
kind of vocation, but prohibits classification based on earnings or
income.®

Regarding subsection (b) of § 26-77-102, supra, this subsection plainly conditions
the payment of an occupation license fee or tax to more than one city upon the fact
that the “person, firm, individual, or corporation ... maintains a place of business
in more than one (1) city.” If, as your questions suggest, a person acquires an
occupation license in one city and then provides services in other cities or towns
where he or she has no place of business,* then in my opinion those other cities
and towns may not require a license as a condition of providing such services
within their corporate limits. | believe this follows from the plain language of
A.C.A. § 26-77-102(b).”

LA.C.A. § 26-77-102(b) (Repl. 2008).

2 1d. at (a), (c) and (d). As originally enacted, A.C.A. § 26-77-102 was limited to cities of the first class.
See Acts 1917, No. 179. It was subsequently amended to apply to “any municipal corporation,” including
“incorporated towns.” See Acts 1937, No. 294, 88§ 1 and 8.

% City of Mountain Home v. Drake, 281 Ark. 336, 338, 663 S.W.2d 738 (1984).

* Fact questions may arise as to whether a person “maintains a place of business” in a particular locality,
but in general | believe this contemplates having a place or office for carrying on the business. See
Texarkana v. James & Mayo Realty Co., 187 Ark. 764, 62 S.W.2d 42 (1933).

® | should note that this opinion appears to be contrary to an opinion issued by one of my predecessors.
Attorney General Opinion 2002-343 addressed the question whether A.C.A. § 26-77-102 “exempts
businesses from having to purchase a license in every town where they conduct business.” My predecessor
concluded, based on several Arkansas Supreme Court cases, that a business can be subject to an occupation
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Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion,
which | hereby approve.

Sincerely,

DUSTIN McDANIEL
Attorney General

DM:EAW/cyh

Enclosure

license fee or tax in any city or town in which it operates, regardless of whether it maintains a place of
business in the city or town. The opinion can be read to suggest that it is irrelevant whether the business
has already obtained a license or paid the tax in one city in Arkansas. | must disagree with Opinion 2002-
343 to that extent. The opinion correctly notes that “[a]s a general matter, according to the cases, the
conduct of business in the city or town will bring the business within the terms of A.C.A. § 26-77-102.” Id.
at 4. But the opinion fails to recognize that the cases, James & Mayo Realty Co., supra n. 3, and Blytheville
v. Webb, 172 Ark. 874, 290 S.W. 589 (1927), were not dealing with persons who were doing business in
one city in Arkansas after having paid an occupation or privilege tax to another city in Arkansas. James &
Mayo Realty Co. involved real estate dealers who were doing business in Texarkana, Arkansas while
maintaining offices in Texarkana, Texas. Webb similarly involved an oil and gas dealer who was doing
busy in the City of Blytheville, Arkansas and whose office was located outside the city. Neither case
involved persons who had already paid a license fee or tax to engage in business in an Arkansas city. See
Webb, 172 Ark. at 875 (noting that the oil and gas dealer “pays no occupation or privilege tax to any State,
county or municipality....”)

In my opinion, the cases discussed in Op. 2002-343 are inapposite to the question at hand regarding
subsection (b) of § 26-77-102. | must therefore disagree with the opinion to the extent it suggests that a
person who has already obtained an occupational license in one city or town in Arkansas will be subject to
another city or town’s occupational license requirement regardless of whether the person maintains a place
of business there. If there is no place of business in the latter municipality, then in my opinion A.C.A. §
26-77-102(b) bars the municipality from requiring another license under this scenario.



