
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2011-015  
 
May 2, 2011 
 
The Honorable Andrea Lea 
State Representative 
Post Office Box 1342 
Russellville, Arkansas  72811-1342 
 
Dear Representative Lea: 
 
This is my opinion on your questions about filling a city council vacancy in a city 
of the first class. Your request cites the governing statute, A.C.A. § 14-43-411 
(Supp. 2009).1 
 
One could summarize the statute’s rules as follows:  

                                              
1 The statute reads: 

 
(a)(1)(A) Whenever a vacancy occurs in the office of alderman in a city of the first class having 
a population of less than twenty thousand (20,000) according to the most recent federal 
decennial census, at the first regular meeting after the occurrence of the vacancy, the city council 
shall proceed to elect by a majority vote of the remaining members elected to the council an 
alderman to serve for the unexpired term. 

(B)(i) However, at least a quorum of the whole number of the city council shall remain in 
order to fill a vacancy. 

(ii) The election by the remaining members of the city council is not subject to veto by 
the major. 

(2) The person elected by the council shall be a resident of the ward where the vacancy 
occurs at the time of the vacancy. 

(b) When a vacancy occurs in any position of alderman in a city having a population of twenty 
thousand (20,000) or more according to the most recent federal decennial census, a new 
alderman shall be chosen in the following manner: 

(1) If the unexpired portion of the term of alderman exceeds one (1) year, at the first regular 
meeting after the occurrence of the vacancy, the city council shall proceed to either elect by a 
majority vote of the remaining members elected to the council an alderman to serve for the 
unexpired term or call for a special election to be held in accordance with § 7-11-101 to fill 
the vacancy; or 
(2) If the unexpired portion of the term of alderman is one (1) year or less, a successor shall 
be chosen by a majority vote of the members of the council. 
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1. In a smaller city, the council fills each vacancy and must do so at the first 
regular meeting after it occurs.  
 
2. In a larger city, if the unexpired term is longer than a year, the council 
chooses whether to fill the vacancy itself or call a special election, and must do 
one or the other at the first regular meeting after the vacancy occurs. 
 
3. In a larger city, if the unexpired term is a year or less, the council fills the 
vacancy, but is not expressly required to act at any particular time. 
 
The statute expressly requires the council to take action on a vacancy at the first 
regular meeting after it occurs in three of four possible cases: smaller city/long-
term vacancy; smaller city/short-term vacancy; and larger city/long-term vacancy. 
Only in the larger city/short-term vacancy instance is the statute silent on the time 
by which the council must act.  
 
You ask whether the “first regular meeting” requirement of A.C.A. § 14-43-
411(b)(1) (the larger city/long-term vacancy provision) applies to vacancies to be 
filled under A.C.A. § 14-43-411(b)(2) (the larger city/short-term vacancy 
provision). You also ask about the “legal ramifications” of the council’s failure to 
act under A.C.A. 14-43-411(b)(2) where the unexpired term is approximately 
three months.  
 
RESPONSE 
 
In my opinion, the “first regular meeting” requirement of A.C.A. § 14-43-
411(b)(1) does not apply to vacancies to be filled under A.C.A. § 14-43-411(b)(2), 
but a court would hold that the council is required to fill the vacancy within a 
reasonable time after it occurs. The council’s failure to fill a vacancy described in 
A.C.A. § 14-43-411(b)(2) would not, in my opinion, necessarily have any 
particular legal ramifications. Depending on all the attendant facts and 
circumstances, any one of several provisions of law may supply a remedy or 
impose a sanction, but the fact-intensive nature of the inquiry prevents me from 
giving a definitive opinion on the question. 
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Question 1 – Does the “first regular meeting” requirement of A.C.A. § 14-43-
411(b)(1) apply to vacancies to be filled under A.C.A. § 14-43-411(b)(2)?  
 
The fundamental rule of statutory construction is to give effect to the intent of the 
legislature. E.g., Citifinancial Mortgage Co., Inc. v. Matthews, 372 Ark. 167, 271 
S.W.3d 501 (2008). In the absence of ambiguity, legislative intent is determined 
from the ordinary and usually accepted meanings of the language used. Id. If a 
statute is clear and unambiguous, it is given its plain meaning, without further 
search for legislative intent. E.g., City of Ft. Smith v. Carter, 372 Ark. 93, 270 
S.W.3d 822 (2008). In such a case, there is “no need to resort to rules of statutory 
construction.” Jones v. Double “D” Properties, Inc., 352 Ark. 39, 46, 98 S.W.3d 
405 (2003).  
 
In my opinion, the plain meaning of the words used in A.C.A. § 14-43-411(b) is 
apparent.2 The subsection (i.e., “(b)”), as a whole, governs all council vacancies in 
larger cities. Each vacancy is classified in one of two statutory categories (i.e., 
“(1)” or “(2)”), depending on the length of the unexpired term. The categories are 
clearly alternatives: no vacancy can be described by both (1) and (2). The statute 
uses the word “or” between (1) and (2), demonstrating beyond any real doubt that 
the categories are intended to be exclusive alternatives.  
 
The categories being alternatives, it follows that a rule contained within the 
statutory provision applying to only one of the alternatives is limited to that 
category. Accordingly, in my opinion, the “first regular meeting” rule of A.C.A. § 

                                              
2 The statute originated in 1943 as a single general rule requiring – without exception – the council of any 
city of the first class to fill each vacancy “at any regular meeting after the occurrence of such vacancy. . . .” 
Act 154 of 1943, § 1. The statute’s current division of cities of the first class into two categories, large and 
small, originated with a 1981 amendment. See Act 303 of 1981, § 1. That amendment added an exception, 
applicable only to larger cities with the major/council form of government, requiring an election when the 
unexpired term was longer than a year. See id. It also imposed for the first time a requirement that the 
council take action within a specified time, but the requirement applied only with respect to vacancies to be 
filled by election. See id. Not until 2009 did the General Assembly amend the statute to require action 
within a specified time on a vacancy to be filled by the council itself. See Act 385 of 2009, § 2. But the 
2009 enactment, requiring the council to act at the first regular meeting after the vacancy occurs, expressly 
amended only the vacancy provision applying to smaller cities, not the one applying to larger cities, which 
remains silent as to any time by which the council must act. See id. It is therefore clear that the General 
Assembly has not imposed an express timing requirement applicable to the circumstances at issue, and the 
statute is correctly codified in this respect. 
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14-43-411(b)(1) does not apply to vacancies to be filled under A.C.A. § 14-43-
411(b)(2), because it is stated only in the statutory language applicable to 
vacancies within the first category.  
 
This is not to say that a council is free to delay indefinitely the filling of a vacancy 
under A.C.A. § 14-43-411(b)(2). When a statute requires a person or body to take 
action but is silent on when the action must be taken, courts generally interpret the 
statute to require action within a reasonable time. See, e.g., Marsh v. City of El 
Dorado, 217 Ark. 838, 233 S.W.2d 536 (1950), and Wortham v. Director of 
Labor, 31 Ark. App. 175, 790 S.W.2d 909 (1990); see also Op. Att’y Gen. 2006-
123 (relying on Marsh and Wortham to reach opinion that statute requiring city 
council to fill vacancy in elected municipal office other than alderman (A.C.A. § 
14-43-412 (Repl. 1998)) “would be read as imposing a duty to fill the vacancy 
within a reasonable time after the occurrence of the vacancy”), and 97-343 (where 
statute did not specify time to act, city council could override veto within 
reasonable time). In my opinion, a court would hold that a city council obligated to 
fill a vacancy under A.C.A. § 14-43-411(b)(2) is required to take action within a 
reasonable time after the vacancy occurs. 
 
The question of whether an action has been taken within a reasonable time is, in 
my view, a question of fact that “depends on the nature, purpose and 
circumstances of such action.” A.C.A. § 4-1-205(a) (Supp. 2009); see McKay 
Properties, Inc. v. Alexander & Assoc., Inc., 63 Ark. App. 24, 971 S.W.2d 284 
(1998) (quoted statutory language provided appropriate guidance by analogy even 
though statute was not applicable by its terms); see also Dority v. State, 329 Ark. 
631, 635, 951 S.W.2d 559 (1997) (whether probation revocation hearing is held, 
as required, within reasonable time “must be determined upon the facts of the 
particular case”). 
 
This office is not charged or equipped to act as a finder of fact in connection with 
issuing opinions. I am unable, therefore, to state a period of time after which a 
council would be deemed not to have acted within a reasonable time. But I do 
believe that a court, in determining such a period of time, could appropriately take 
into account, among other things, the “first regular meeting” requirement 
applicable to all other council vacancies in cities of the first class. A court might 
regard the absence of the timing requirement in A.C.A. § 14-43-411(b)(2) to be an 
inadvertent omission, and the presence of the requirement in each other case to be 
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an (admittedly imperfect) expression of legislative intent that all vacancies be 
filled promptly. I cannot say that such an approach would be inappropriate, 
especially given that the timing requirement is missing from the provision 
governing vacancies of shorter duration, where prompt action would seem to be 
more important, not less. 
 
Question 2 – What are the “legal ramifications” of a council’s failure to act 
under A.C.A. 14-43-411(b)(2) to replace an alderman whose unexpired term is 
approximately three months? 
 
The statute does not expressly provide that any consequence follows a council’s 
failure to act under A.C.A. § 14-43-411(b)(2). So there can be no assurance that 
any consequence will follow such a failure. Several provisions of law may supply 
a remedy or impose a sanction,3 but it is my view that the availability of a remedy 
and the applicability of a sanction will depend on all the relevant facts and 
circumstances of a particular case. As noted above, this office is neither charged 
nor equipped to act as a finder of fact in connection with issuing opinions. I am 
unable, therefore, to opine that any particular consequence would or would not 
follow a city council’s inaction regarding a vacancy.  
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMB/cyh  

                                              
3 See, for example, State v. Craighead Cnty. Bd. of Election Comm’rs, 300 Ark. 405, 411, 779 S.W.2d 169 
(1989) (mandamus as remedy to enforce established public right); T.J. v. Hargrove, 362 Ark. 649, 210 
S.W.3d 79 (2005) (mandamus may be available to compel official to exercise discretion); A.C.A. § 14-42-
109 (Repl. 1998) (alderman may be removed, via criminal proceeding instituted by indictment, for 
“willfully and knowingly fail[ing], refus[ing], or neglect[ing] to execute . . . any of the laws . . . within [his 
or her] jurisdiction”); and A.C.A. § 14-42-119 (Supp. 2009) (elected official serving four-year term in 
municipality with mayor-council government may be recalled). 
 


