
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2011-003 
 
January 12, 2011 
 
Leslie Taylor 
Associate Vice Chancellor, UAMS 
4301 West Markham, #890 
Little Rock, Arkansas 72205-7199 
 
Dear Ms. Taylor: 
 
I am writing in response to your request made pursuant to A.C.A. § 25-19-
105(c)(3)(B), for my opinion on whether the release of certain records is 
consistent with the Arkansas Freedom of Information Act (“FOIA”), codified at 
A.C.A. §§ 25-19-101 to –110 (Repl. 2002 and Supp. 2009).  
 
The FOIA request you received from news media seeks the photograph of Sterling 
Platt. You indicate that Mr. Platt, a non-undercover police officer employed by the 
University of Arkansas for Medical Sciences (UAMS), was recently indicted in 
federal court for allegedly conspiring to rob an armored-car employee in 2007. 
Further, you indicate that UAMS retains pictures of all its employees, and that you 
are the custodian of those pictures. 
 
On your lawyer’s advice, you have decided to release the photograph because, in 
your judgment, it qualifies (1) as a “personnel record,” and (2) its release would 
not constitute a clearly unwarranted invasion of personal privacy. You ask whether 
your decisions are consistent with the FOIA. 
 
RESPONSE 
 
My duty under A.C.A. § 25-19-105(c)(3)(B) is to determine whether a custodian’s 
decision regarding the disclosure of certain employee-related documents is 
consistent with the FOIA. In the present case, the custodian has determined that 
the requested records are personnel records and should be released. In my opinion, 
the custodian’s decision is consistent with the FOIA. 
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DISCUSSION  
 
This office has addressed the question whether non-undercover police officers’ 
photographs are generally open to the public by way of an FOIA request. Those 
opinions have consistently held (1) that photographs of non-undercover police 
officers are public records; (2) that the photographs meet the definition of a 
personnel record; and (3) that the release of those photographs rarely rises to the 
level of a clearly unwarranted invasion of personal privacy. I will address each of 
these conclusions in turn. 
 
When a document qualifies as a public record, and no exemption shields it from 
disclosure, it must be released if sought under the FOIA. The FOIA defines 
“public records” as  
 

writings, recorded sounds, films, tapes, electronic or computer-based 
information, or data compilations in any medium, required by law to 
be kept or otherwise kept, and which constitute a record of the 
performance or lack of performance of official functions which are 
or should be carried out by a public official or employee, a 
governmental agency, or any other agency wholly or partially 
supported by public funds or expending public funds. All records 
maintained in public offices or by public employees within the scope 
of their employment shall be presumed to be public records.1 

 
As I have indicated before, public employees’ photographs are public records:  
 

Given that you are a city employee, I believe that your photograph 
maintained in connection with your employment qualifies as a 
“public record” under this definition. Clearly, it is a “data 
compilation in any medium” and in my opinion reflects the 
performance or lack of performance of public functions. Cf., e.g., 
Henderson v. City of Chattanooga, 133 S.W.3d 192, 204 (Tenn. Ct. 
App. 2003) (“In light of the very broad definition of public records 
and giving the Act a liberal construction, as we must, we cannot say 
that when a photograph of an officer is taken and placed in his or her 

                                                       
1 A.C.A. § 25-19-103(5)(A) (Supp. 2009). 
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personnel file, that it was not ‘made . . . in connection with the 
transaction of official business by any governmental agency’”).   

 
As a public record, the photograph must be released unless a specific exemption 
shields it from disclosure. To assess whether a particular exemption shields a 
public record from disclosure, one must determine (1) whether the record meets 
that particular exemption’s definition, and (2) if so, whether the test for shielding 
the record is met. For purposes of the FOIA exemptions, records maintained with 
regard to a police officer’s employment typically comprise either “personnel 
records” or “employee evaluation” records. 
 
As I noted in 2007, when we examine the definitions for those two exemptions, we 
see that the photograph meets the definition of a personnel record.2 The latter are 
all records other than employee evaluation and job performance records that 
pertain to individual employees, former employees, or job applicants.3 Employee 
evaluation records are all records prepared by (or at the behest of) the employer to 
evaluate the employee.4 Because the photograph is maintained by UAMS, pertains 
to Mr. Platt, and was created to identify him not to evaluate him, the photograph is 
best considered a personnel record.  
 
Further, in my opinion, the test for the release of personnel records requires the 
photograph at issue here to be disclosed. A personnel record must be disclosed 
unless doing so “constitutes a clearly unwarranted invasion of personal privacy.”5 
As I noted in 2007, the disclosure of non-undercover police officers’ photographs 
rarely constitutes an unwarranted invasion of person privacy:  
 

My predecessors have had several occasions to discuss whether the 
release of public employees’ photographs, particularly photographs 
of police officers, would constitute a “clearly unwarranted invasion 
of personal privacy.” In Op. Att’y Gen. 98-130, one of my 
predecessors addressed the release of a Little Rock police officer’s 

                                                       
2 Op. Att’y Gen. 2007-213. 
 
3 See, e.g., Op. Att’y Gen. No. 1999-147; John J. Watkins & Richard J. Peltz, THE ARKANSAS 

FREEDOM OF INFORMATION ACT § 3.04[b][13][A] (m & m Press, 5th ed., 2009). 
 
4 See, e.g., Op. Att’y Gen. 2007-213. 
 
5 A.C.A. § 25-19-105(b)(12). 



Ms. Leslie Taylor 
Associate Vice Chancellor, UAMS 
Opinion No. 2011-003 
Page 4 
 
 
 

photograph, which had been requested by local television media.  
My predecessor, after setting out the appropriate test for disclosure 
of “personnel records,” stated the following: 

 
With regard, specifically, to the release of your 
photograph, it must be noted that the identity of public 
employees is ordinarily a matter of significant public 
interest. See Ops. Att’y Gen. 1997-286 and 96-005. In 
Opinion 1997-286, this office opined that the balance 
would likely tip in favor of disclosure of a police 
officer’s photograph in the absence of some 
distinguishing factor which would evidence a 
substantial privacy interest justifying nondisclosure. 
See generally Op. Att’y Gen. 1996-005 (photograph of 
officer and any information in personnel file that could 
personally identify him should not be released because 
of his recent status as undercover officer).6 

 
In conclusion, in my opinion, your decision to release the requested photograph of 
a non-undercover police officer is consistent with the FOIA.  
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/RO:cyh 
 

                                                       
6 Op. Att’y Gen. 2007-213, at 4 (quoting Op. Att’y Gen. 98-130, at 4–5). 


