
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-169 
 
April 19, 2011 
 
The Honorable John Threet 
Prosecuting Attorney  
Fourth Judicial District 
Washington County Courthouse 
280 North College Avenue, Suite 301 
Fayetteville, Arkansas 72701 
 
Dear Mr. Threet: 
 
You have asked for my opinion on a proposal in Washington County that deals 
with potential fees to access electronic information stored on the Assessor’s 
website. You report the following: “The Assessor maintains a website wherein 
certain records may be accessed for a fee. He now wants to allow Washington 
County residents access to this site for free while charging non-county residents a 
fee (not to exceed the actual cost of reproduction of the records).” The rationale 
for the Assessor’s proposal, as you report, is that the “county taxpayers have 
already paid for this access through their taxes, while others have not.” You ask 
whether the proposal is permissible and, specifically, whether there are any 
constitutional ramifications.  
 
RESPONSE 
 
By your references to certain key words under the Arkansas Freedom of 
Information Act (FOIA)—such as “record” and the phrase “not to exceed the 
actual cost of reproduction”—I assume that you are asking whether the proposal is 
permissible under the FOIA. Because, in my opinion, the scenario you describe is 
probably not permissible under the FOIA, an additional analysis of possible 
constitutional ramifications is unnecessary. 
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DISCUSSION  
 
Under the FOIA, custodians can charge less than what the FOIA refers to as the 
“actual costs of reproduction” or refrain from charging at all if the custodian 
determines (a) that doing so is in the public’s interest and (b) that the FOIA 
requester’s primary purpose is non-commercial.1  
 
Under the scenario you describe, the custodian of records—in this case the 
Assessor—intends to charge some people a fee to access an electronic database, 
while giving the same access to others without a fee.  
 
Given the above rules relating to eliminating or reducing fees, the scenario you 
describe seems to have two main problems. First, there is a question about what 
the actual costs of reproduction are for people to access the electronic database. 
Whatever fee the assessor intends to charge must reflect the real cost of accessing 
the database. Second, and more significantly, the custodian’s decision to let all in-
county residents access the database without a fee presupposes that the custodian 
has determined that no person in the county who accesses the database has a 
motive that is primarily commercial. It is hard to see how the assessor could make 
such a blanket finding because this sort of determination seems to require a case-
by-case analysis.  
 
Accordingly, in my opinion, the custodian’s plan to eliminate the fee for people 
based solely on whether they are in-county is probably inconsistent with the 
FOIA.   
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 
 
Sincerely, 
 
 
DUSTIN MCDANIEL  
Attorney General 
 
DM/RO:cyh 
 

                                                       
1 A.C.A. § 25-19-105(d)(3)(A)(iv) (Supp. 2009). 


