
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-168 
 
February 24, 2011 
 
The Honorable Paul Miller 
State Senator  
Post Office Box 488 
Melbourne, Arkansas  72556-0488 
 
Dear Senator Miller: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following 
questions: 
 

1. Should the governing body select new appointees (for the 
positions held by those of the governing body) to an A&P 
Commission after an election and beginning of new terms of 
council members and mayor?   
 

2. Is it improper for the mayor of a second-class city to serve in one 
of the two positions of the governing body on an A&P 
Commission?   

 
3. If a term has expired for an A&P commissioner, is it improper 

for the commissioner to continue serving without a 
reappointment and approval by the city council?   

 
4. If the "at large" appointee on an A&P commission has been 

elected as an alderman and two of the governing body are already 
appointed as A&P commissioners, should a new individual be 
appointed for the "at large" position and who is the proper body 
to make that appointment?   

 
5. Who is the proper body to make appointment to fill unexpired 

terms of A&P commissioners?   
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6. Is it unlawful to have expenditures by an A&P commission not 

documented by minutes authorizing the expenditures?   
 
7. Would a manager or owner of a computer service business be 

eligible to fill the position of one of the commissioners on an 
A&P commission?   

 
8. Can the portion allocated for capital improvements in A&P funds 

be used for advertising expenditures?   
 
9. Can an individual that has been appointed to an A&P 

commission be removed by the governing body of the city?  [The 
individual in question is not an owner or manager of a 
motel/hotel, restaurant, or a gift shop, not an alderman, and does 
not have a business license.]   

 
10. If a commissioner no longer owns or manages a tourist related 

business, should that commissioner be asked to resign? 
 

RESPONSE 
 

Question 1:  Should the governing body select new appointees (for the positions 
held by those of the governing body) to an A&P Commission after an election 
and beginning of new terms of council members and mayor? 
 
In my opinion, following an election, the governing body has the authority to 
select new appointees to an A&P commission for the two positions reserved for 
members of the governing body.1  However, nothing in the Code obligates a city 
council to select new appointees following an election. 
 
The Advertising and Promotion Commission Act (the “Act”)2 contains the 
following provision: 
 

                                              
1 A.C.A. § 26-75-605(a)(2) (Repl. 2008). 
 
2 A.C.A. §§ 26-75-601 through -618 (Repl. 2008 & Supp. 2009). 
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Two (2) members of the commission shall be members of the 
governing body of the municipality and selected by the governing 
body and shall serve at the will of the governing body[.]3  
 

In accordance with the provision that these members “serve at the will of the 
governing body,” the Act sets no term limits for these two members.  A governing 
body may therefore replace one or both of these members at any time, irrespective 
of whether an election has taken place.  There is no requirement that these 
members should be replaced following an election. 
 
Question 2: Is it improper for the mayor of a second-class city to serve in one of 
the two positions of the governing body on an A&P Commission?   
  
No, such service is not improper.   
 
Subsection 14-44-107(a) of the Arkansas Code (Repl. 1998) provides as follows: 
 

The mayor in cities of the second class shall be ex officio president 
of the city council, shall preside at its meetings, and shall have a vote 
to establish a quorum of the council, or when the mayor's vote is 
needed to pass any ordinance, bylaw, resolution, order, or motion. 

 
In my opinion, this statute renders the mayor a “member of the governing body” 
for purposes of applying the above recited A.C.A. § 26-75-605(a)(2).  See also 
Gibson v. City of Trumann, 311 Ark. 561, 562, 845 S.W.2d 515 (1993) (holding 
that the mayor is "an ex officio member of the council"); Op. Att’y Gen. No. 95-
227 (opining that a mayor is a member of the city’s governing body for purposes 
of applying the Freedom of Information Act).  It follows that a mayor is qualified 
to serve on an A&P commission as a member of the city’s governing body. 
 
Question 3:  If a term has expired for an A&P commissioner, is it improper for 
the commissioner to continue serving without a reappointment and approval by 
the city council?   
 

The two commissioners referenced in my response to your previous question are 
not appointed to a fixed term and may consequently continue to serve until the 
governing body elects to replace them.  One other member is selected from the 

                                              
3 A.C.A. § 26-75-605(a)(2) (Repl. 2008). 
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public at large to serve a four-year term.4  Four other commissioners are appointed 
to staggered terms.5  In my opinion, at the expiration of the latter five members’ 
terms, they will need to be reappointed or replaced by the city council.  In the 
absence of such a reappointment or replacement, the sitting commissioner would 
nevertheless be authorized to act as a de facto officer.  Cf. Landthrip v. City of 
Beebe, 268 Ark. 45, 593 S.W.2d 458 (1980) (upholding the actions of a police 
court judge even though no city ordinance to create the court was adopted or 
published).  See also Op. Att'y Gen. 2000-008 (addressing a situation in which a 
vacancy on a city council was filled by less than a quorum of the governing body.)  
I will note in this regard that the acts of de facto officers are valid and enforceable.  
See, e.g. Bell v. State, 334 Ark. 285, 973 S.W.2d 806 (1998); Appleby v. Belden 
Corp., 22 Ark. App. 243, 738 S.W.2d 807 (1987); Brown v. Anderson, 210 Ark. 
970, 198 S.W.2d 188 (1946). 
 
Question 4:  If the "at large" appointee on an A&P commission has been 
elected as an alderman and two of the governing body are already appointed as 
A&P commissioners, should a new individual be appointed for the "at large" 
position and who is the proper body to make that appointment? 
 
Your question appears based on a mistaken assumption that an at-large A&P 
commission appointee who is subsequently elected to the position of alderman 
might be precluded from serving in both positions following his election.  This 
assumption in turn appears based on two premises:  first, that the dual service as 
commissioner and alderman is impermissible; and, secondly, that only two 
aldermen are permitted to serve on an A&P commission at any given time. 
 
With respect to the first of these premises, dual office-holding is deemed to raise 
an impermissible conflict-of-interests under three circumstances:  (1) if the 
constitution forbids it; (2) if a statute forbids it; and (3) if the offices involve 
incompatible duties.  Byrd v. State, 240 Ark. 743, 402 S.W.2d 121 (1966); Ops. 
Att’y Gen. Nos. 2007-217 and 95-178.   
 

                                              
 
4 A.C.A. § 26-75-605(a)(3). 
 
5 A.C.A. § 26-75-605(b)(1). 
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As regards the first of these considerations, I have found no constitutional 
proscription against holding the two offices under the circumstances recited.  As 
regards the second, A.C.A. § 14-42-107(a)(2) (Supp. 2009) provides as follows: 
 

No alderman or council member shall be appointed to any municipal 
office, except in cases provided for in §§ 14-37-101 et seq. - 14-61-
101 et seq.,6 during the time for which he or she may have been 
elected. 

 
This office has opined on at least two occasions that this statute does not preclude 
a sitting A&P commission member from being elected an alderman, although, 
logic notwithstanding, the obverse proposition – that a sitting alderman can be 
appointed to an A&P commission – is unacceptable.  See Ops. Att’y Gen Nos. 
2007-217, at 5, and 97-057, at 3-4.  Finally, given the above noted independence 
of an A&P commission in allocating its resources, I see no common-law 
incompatibility in a commission member being elected to a city council. 
 
With respect to your second suggestion that only two aldermen may serve on an 
A&P commission at any given time, the Code provides as follows: 
 

One (1) member shall be from the public at large who shall reside 
within the levying municipality or in the county of the levying 
municipality and shall serve for a term of four (4) years.7 
 

Subsection (b)(2) of the statute further provides: 
 

The at-large position provided for in subdivision (a)(3) of this 
section shall be filled by nomination by the chief administrator of the 
city and approval by the governing body of the city.8 
 

Although subsection (a)(2) of the statute mandates that two members of the 
commission be members of the governing body serving at the will of the city 

                                              
 
6 The referenced Code sections are not pertinent to your inquiry. 
 
7 A.C.A. §26-75-605(a)(3). 
 
8 A.C.A. §26-75-605(b)(2). 
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council,9 nothing in the statute precludes a sitting city-council member from also 
filling the at-large position – or, for that matter, if he is qualified to do so, filling 
one of the four positions reserved for individuals who are “owners or managers of 
businesses in the tourism industry.”10  Indeed, subsection (c)(2) of the statute, 
which provides as follows, expressly contemplates the possibility that aldermen 
could fill more than two positions on an A&P commission: 
 

However, if . . . no commission member has been appointed to hold 
an at-large position, the mayor shall designate one (1) of the 
commission members who is also a member of the governing body 
of the city to fill the at-large position provided for in subdivision 
(a)(3) of this section for term of not longer than one (1) year. 
 

In short, I find nothing in these statutes that would preclude an at-large member of 
an A&P commission from retaining that position upon his election to the office of 
alderman. 
 
Question 5:  Who is the proper body to make appointment to fill unexpired terms 
of A&P commissioners?   
 
With respect to the at-large and the four tourism-industry positions, subsection (d) 
of the statute provides as follows: 
 

Whether resulting from expiration of a regular term or otherwise, a 
vacancy on the commission in any of the four (4) tourism industry 
positions provided for in subdivision (a)(1) of this section or in the 
at-large position provided for in subdivision (a)(3) of this section 
shall be filled by appointment made by the remaining members of 
the commission, with the approval of the governing body of the city. 
 

(Emphasis added.)  I have emphasized the term “or otherwise” because in my 
estimation it covers the contingency of “unexpired terms” referenced in your 
question.  In my opinion, this statute sets forth the mechanism for filling a 
commissioner’s unexpired term when a vacancy occurs. 

                                              
 
9 A.C.A. § 26-75-605(a)(2). 
 
10 A.C.A. §26-75-605(a)(1)(A). 
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As noted above, pursuant to subsection (a)(2) of the statute, the remaining two 
members of a commission must be members of the city’s governing body, which 
appoints them at will to serve an indeterminate term.  It thus verges on being a 
contradiction in terms to speak of “unexpired terms” for these at-will positions.  
The governing body will at any time be authorized to fill these positions. 
 
Question 6:  Is it unlawful to have expenditures by an A&P commission not 
documented by minutes authorizing the expenditures? 
 
Although the Act contains no provision requiring an A&P commission to 
document its expenditures by minutes, it would seem a foregone conclusion that 
an A&P commission would maintain some record of how it has expended its 
revenues.11  The need for such documentation is confirmed by the fact that the 
Legislative Auditor is charged with reviewing such records or, in the case of a city 
of the second class, affirming procedures to document expenditures.12  There is no 
express statutory provision, however, mandating that an A&P commission 
document its expenditures in the form of minutes. 
 
Question 7: Would a manager or owner of a computer service business be 
eligible to fill the position of one of the commissioners on an A&P commission? 
 
Although the question is ultimately one of fact, I question whether a manager or 
owner of a computer service business would fall within the category of “owners or 
managers of businesses in the tourism industry” – a group that comprises four of 
the seven A&P commission members.13  If the individual at issue were serving on 
the city’s governing body, he would be eligible to serve in one of the two positions 
reserved for such officials.14  Also, he might qualify for the at-large position 
established in A.C.A. § 26-75-605(a)(3). 

                                              
 
11 Section 26-75-604 of the Code (Repl. 2008) provides that revenues realized from collection of what is 
commonly known as the “hamburger tax” will be credited to the levying city’s A&P commission.  The 
permissible uses of these funds are itemized in A.C.A. § 26-75-606 (Repl. 2008). 
 
12 See A.C.A. § 10-4-202 (Repl. 2002). 
 
13 A.C.A. § 26-75-605(a)(1)(A).  Subsection (a)(1)(B) of this statute requires that three of these four 
members “shall be owners or managers of hotels, motels, or restaurants.” 
 
14 A.C.A. § 26-75-605(a)(2). 
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Question 8:  Can the portion allocated for capital improvements in A&P funds 
be used for advertising expenditures? 
 
In my opinion, the answer to this question is “yes,” so long as the A&P 
commission has approved the use and the referenced advertising serves the 
purpose of “promoting the city and its environs.”15  The Code expressly provides 
that “[t]he commission is the body that determines the use of the city advertising 
and promotion fund.”16  Both qualified capital improvements and advertising 
expenditures fall within the discretion of the commission, which may allocate its 
resources to one or both of these purposes as it chooses. 
 
Question 9:  Can an individual that has been appointed to an A&P commission 
be removed by the governing body of the city?  [The individual in question is not 
an owner or manager of a motel/hotel, restaurant, or a gift shop, not an 
alderman, and does not have a business license]. 
 
Your question implies that you do not consider the appointee qualified to hold his 
position under the criteria set forth in the statute.  As noted above, the 
qualifications set forth in your bracketed aside apply to six of the seven positions 
on the commission, leaving one at-large position open to any member of the public 
who resides in the municipality levying the hamburger tax or in the county of the 
levying municipality.17  Not being a finder of fact, I cannot opine whether the 
individual who has prompted your question is qualified to occupy his office. 
 
As to the question of how an appointee might be removed from office, I am 
attaching for your information a copy of Op. Att’y Gen. No. 2007-217, which 
addresses this issue in detail.  See also Op. Att’y Gen. No. 95-296.   
 
Question 10:  If a commissioner no longer owns or manages a tourist related 
business, should that commissioner be asked to resign? 
 

                                              
 
15 A.C.A. § 26-75-606(a)(1)(A)(i) (Repl. 2008).   
 
16 A.C.A. § 26-75-606(a)(2)(A). 
 
17 A.C.A. §36-75-605(a)(3). 
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Assuming the commissioner were neither a member of the municipality’s 
governing body nor an at-large member, he would appear to be unqualified to 
serve under the hypothetical facts you have recited.  If this were the case, it would 
be appropriate to ask him or her to resign.  Should this request be denied, the 
remedies referenced in my response to your previous question would be available. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 
 
Enclosure 
 


