
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-165 
 
March 16, 2011 
 
The Honorable Paul Miller 
State Senator 
Post Office Box 488 
Melbourne, Arkansas  72556 
 
Dear Senator Miller: 
 
You have requested my opinion in response to the following question concerning 
the salary of a city official: 
 

Can health care benefits that were placed in the city budget after the 
official has been elected be removed by a vote of the council or are 
the insurance benefits considered part of the individual’s salary? 

 
RESPONSE 
 
This question is presumably prompted by A.C.A. § 14-42-113, which provides in 
relevant part: 
 

The salary of an official of a city of the first class, a city of the 
second class, or an incorporated town may be increased during the 
term for which the official has been elected or appointed and may be 
decreased during the term only if requested by the official.1 

                                              
1 A.C.A. § 14-42-113(a) (Supp. 2009).  Please note that Section 14-42-113 was recently amended by Act 
199 of 2011 (approved 3/8/11).  The act contains no emergency clause, and therefore is not yet effective.  
See generally Fulkerson v. Refunding Board, 201 Ark. 957, 147 S.W.2d 980 (1941).   
 
Act 199 amends Section 14-43-113 to add a new provision requiring the withholding of an elected city 
official’s salary if the official is required to hold a professional license or registration and if that license or 
registration is suspended.  The term “salary” is defined for this purpose as “compensation paid to an elected 
official,” and further specifically includes “any benefits provided to the elected official …, including 
without limitation health insurance, retirement contributions, and retirement benefits.”  Acts 2011, No. 199, 
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This statute is unequivocal in declaring that an elected or appointed official’s 
salary may not be reduced during the official’s term unless he or she requests the 
reduction.  The answer to your question therefore turns on whether the budgeted 
health care benefits are considered “salary.”2  I assume in this regard that you are 
referring to amounts budgeted for expenditure on health insurance premiums.     
 
In my opinion, such health care benefits probably do not constitute “salary” under 
subsection 14-42-113(a).  Section 14-42-113 does not provide a definition of the 
term “salary,” but I have previously observed in this context that salary “is usually 
understood to refer only to compensation that is paid on a regular basis.”3  
Consistent with this understanding of “salary,” one of my predecessors noted that 
“[t]he term salary, in ordinary usage, normally does not encompass insurance 
benefits.”4  This follows from the common definition of “salary” as “a fixed 
compensation periodically paid to a person for regular work or services.”5  This 
view of “salary” is also consistent with the Arkansas Supreme Court’s definition 
of “salary” as denoting ‘“regular’ payments” or “fixed compensation regularly 
paid.”6   
 

                                                                                                                                       
§1.  The definition of “salary” under this new provision does not apply to subsection (a), the controlling 
provision at issue under your question.   
 
2 I should note that your question does not specify whether the removal of health care benefits would take 
place before or after the official actually begins his or her term.  My immediate predecessor opined that 
“A.C.A. § 14-42-113 does not clearly prohibit a reduction in an officer’s salary after election but before the 
beginning of his term of office.”  Op. Att’y Gen. 2004-355.  I agree; and accordingly I believe health care 
benefits could, as a general matter, be removed from the budget before the beginning of the official’s term, 
regardless of whether such benefits constitute “salary.”  As my predecessor also noted, however, the salary 
of an officer cannot be reduced to an unreasonable level, or in a manner that is constitutionally suspect.  Id.           
 
3 Op. Att’y Gen. 2009-025 at 4 (on whether education pay provided under a city ordinance constitutes 
“salary” under section 14-42-113). 
 
4 Op. Att’y Gen. 96-226 (opining that health insurance premiums are not a part of “salary” for purposes of a 
statute requiring the calculation of retirement benefits based on “salary.”)     
 
5 RANDOM HOUSE WEBSTER’S UNABRIDGED DICTIONARY 1693 (2nd ed. 2001).   
 
6 Hestand v. Erke, 227 Ark. 309, 311, 298 S.W.2d 44 (1957) (concluding that a retiring policeman’s 
retirement pay under a provision relating “pay” to “salary” should be based on his regular monthly salary 
fixed by city ordinance.)  Compare A.C.A. § 24-11-818(a)(1)(A) (Repl. 2002) (defining “salary” as 
“recurring pays which are received for the fire fighter’s regularly scheduled workweek….”)  
 



The Honorable Paul Miller 
State Senator 
Opinion No. 2010-165 
Page 3 
 
 
 
It reasonably follows, in my opinion, that the term “salary” under A.C.A. § 14-42-
113 does not include health insurance benefits.  This conclusion is consistent with 
previous opinions of this office,7 as well as Arkansas Supreme Court precedent.  It 
would seem to be further confirmed by Act 199’s definition of “salary” under the 
new provision calling for the withholding of an elected official’s salary upon the 
suspension of a required professional license or registration.  See n. 1, supra.  The 
legislature could easily have extended this new, broad definition of “salary” to the 
existing subsection 14-42-113(a).  Not doing so further buttresses the conclusion 
that health insurance benefits are not included as “salary” under the latter 
subsection.                
 
It is therefore my opinion that a city council likely has general authority to remove 
health care benefits during the official’s term without violating A.C.A. § 14-42-
113(a), regardless of whether the official requested that the benefits be removed 
from the city budget.8 
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 

                                              
7 Ops. 2009-025 and 96-226, supra.  See also Op. Att’y Gen. 2003-050 (regarding an automobile expenses 
as “salary” under A.C.A. § 14-42-113).   
 
8 A decision of this nature should, however, be made with the advice of counsel, taking into account the 
particular surrounding circumstances.  This is particularly important given that attempts to unreasonably 
reduce the salary of elected officials have led to successful lawsuits against cities.  See, e.g., Crain v. City 
of Mountain Home, 611 F.2d 726 (8th Cir. 1979) (striking down as unconstitutional an ordinance passed on 
the eve of the election reducing city attorney’s salary and prohibiting him from the private practice of law 
as an unconstitutional bill of attainder; and also awarding attorneys fees). 


