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February 23, 2011 
 
 
The Honorable Gilbert Baker 
State Senator 
17 Cooper Lane 
Conway, Arkansas  72034-7935 
 
Dear Senator Baker: 
 
This is my opinion on your questions: 
 

1. Is it permissible for a reserve sheriff’s deputy, as defined by A.C.A. § 
[sic] et seq., to serve as a justice of the peace? 
 
2. Is it of any consequence that the reserve deputy program is a non-profit 
entity which does not acquire funding from county general, even though 
the reserve program is under the direction and control of the sheriff’s 
office? 
 

RESPONSE 
 
In my opinion, a person may not serve concurrently as reserve deputy sheriff and 
justice of the peace regardless of how reserve deputies are paid.  
 
Question 1 – Is it permissible for a reserve sheriff’s deputy, as defined by A.C.A. 
§ [sic] et seq., to serve as a justice of the peace? 
 
No codified Arkansas statute defines “reserve sheriff’s deputy.” I assume you are 
asking about a deputy county sheriff appointed as an “auxiliary law enforcement 
officer.” See generally A.C.A. §§ 12-9-301 to -308 (Repl. 2009), Op. Att’y Gen. 
94-098.  
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A predecessor in this office opined that a person may not serve concurrently as 
justice of the peace and deputy sheriff. Op. Att’y Gen. 2002-097 (presumably full-
time deputy), 2002-074 (part-time deputy) (copies attached). My predecessor 
concluded that the dual service would violate statutory and common law on 
conflicts of interest, and might violate similar constitutional law. Id. I agree with 
my predecessor’s rationale and conclusions. 
  
The applicable law not having changed since the 2002 opinions, the question 
becomes whether there is any relevant difference between a reserve deputy and the 
deputies my predecessor considered in 2002. In my view, there is not.  
 
Notwithstanding that the sheriff appoints the deputy, “the power which is 
conferred upon the deputy is co-extensive with that of sheriff, and it is the exercise 
of that power which is prohibited” to a person serving as justice of the peace. State 
Bank v. Curran, 10 Ark. 142, 146 (1849) (emphasis added).1 The court called 
“untenable” a proposed distinction between the offices of sheriff and deputy 
sheriff for purposes of a constitutional provision like the current one, Ark. Const. 
art. 4, § 2, prohibiting concurrent service in two branches of government. Id. at 
145-146.  
 
Likewise untenable in my view would be an attempt to distinguish between a 
reserve deputy and any other deputy for this purpose. “An auxiliary law 
enforcement officer [has] the authority of a police officer . . . when [he or she] is 
performing an assigned duty and is under the direct supervision of a full-time 
certified law enforcement officer.” A.C.A. § 12-9-303(a). It is true that when the 
statutory conditions (assigned duty and direct supervision) are not met, a reserve 
deputy has no more law enforcement authority than a private citizen. See A.C.A. § 
12-9-303(b). But when met, there is no difference between reserve and other 
                                              
1 Curran and the earlier case State v. Hutt, 2 Ark. 282 (1839), holding that a person may not serve 
concurrently as justice of the peace and as deputy sheriff or sheriff, respectively, are not cited as primary 
authority on the principal question here because at the time of the decisions, justice of the peace was a 
judicial office. See Curran, 10 Ark. at 145. Justice of the peace later became an office of mostly legislative 
authority. See Ark. Const. amend. 55, §§ 1(a), 2(a); A.C.A. § 14-14-901 (Repl. 1998). In any event, there is 
no real doubt that sheriff, by contrast, remains an executive office. See Curran, 10 Ark. at 145; Ark. Const. 
art. 7, § 44; A.C.A. § 14-14-501(b)(2)(A)(ii) (Supp. 2009).  
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deputies’ authority to exercise full executive-branch law enforcement powers. 
Because “it is the exercise of [the] power [of one branch of government] which is 
prohibited” to a member of another branch, it is my view that it makes no 
difference that a reserve deputy is not always authorized to exercise that power. 
Curran, 10 Ark. at 146.  
 
In my opinion, then, under the laws cited and for the reasons explained here and in 
Op. Att’y Gen. 2002-097 and 2002-074, a person may not serve concurrently as 
justice of the peace and reserve deputy sheriff. 
 
Question 2 – Is it of any consequence that the reserve deputy program is a non-
profit entity which does not acquire funding from county general, even though 
the reserve program is under the direction and control of the sheriff’s office?  
 
Most of the conflict of interest rules discussed in the 2002 opinions prohibit mere 
service in two offices; neither the source nor even the fact of payment is relevant. 
See, e.g., A.C.A. § 14-14-502(c) (Supp. 2009) (“No person or collection of 
persons being one of these departments, legislative, executive, or judicial, shall 
exercise any power belonging to either of the others . . . .” (emphasis added)); Ark. 
Const. art. 4, § 2 (identical); Op. Att’y Gen. 2002-097 at 5 (in opinion discussing 
other laws under which compensation is relevant, payment not referred to in 
discussion of common law incompatibility doctrine prohibiting the dual service). 
 
Similarly, a predecessor in this office opined that an unpaid reserve deputy is a 
member of the sheriff’s office for purposes of a statute prohibiting a municipal 
court clerk from serving as a member of the sheriff’s office. Op. Att’y Gen. 2000-
259.  
 
In my opinion, then, the facts stated in your second question are not relevant to 
whether or not a person may concurrently serve as justice of the peace and reserve 
deputy. 
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Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMB/cyh  
 
Enclosures 
 


