
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-150 
 
 
February 7, 2011 
 
 
The Honorable Bobby L. Glover, Senate Co-Chair 
The Honorable Johnny Hoyt, House Co-Chair 
Legislative Joint Auditing Committee 
Division of Legislative Audit 
172 State Capitol 
Little Rock, Arkansas  72201-1099 
 
Gentlemen: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following question: 
 

In determining the Arkansas Lottery Commission Executive 
Director’s salary for retirement purposes, should the use of 
multipliers be prohibited under A.C.A. § 25 [sic:  23]-115-304(b), or 
should multipliers be permitted (under definitions such as those 
found in A.C.A. § 24-4-101(11) or A.C.A. § 23-115-103(4), or 
otherwise? 
 

You have provided the following by way of background: 
 

The Legislative Joint Auditing Committee (“LJAC”) recently 
reviewed the Annual Financial Report, as of June 30, 2010, 
concerning the Arkansas Lottery Commission (“ALC”).  The report 
contains the following item: 
 

Acts 605 and 606 of 2009, as amended, known as the 
Arkansas Scholarship Lottery Act, set the executive 
director’s salary at $141,603 with multipliers of up to 2.5 
times resulting in a maximum salary of $354,007.  Ark. 
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Code Ann. § 23-115-304(b) states, “A commission 
employee’s salary for retirement purposes shall be the 
amount determined by the commission as authorized by the 
General Assembly and shall not include any multipliers used 
to increase a person’s salary as authorized by the General 
Assembly.”  The Commission paid retirement contributions 
based on the Executive Director’s salary including 
multipliers.  Ark. Code Ann. § 23-115-304(b) may be in 
conflict with general legislation applicable to the Arkansas 
Public Employees Retirement System (APERS) as related to 
the definition of compensation for retirement purposes, Ark. 
Code Ann. § 24-4-101, and calculations of benefits, Ark. 
Code Ann. § 24-4-601.  Based on the advice of APERS, the 
Commission remitted an additional $29,184 for retirement 
contributions based on the total amount of the Executive 
Director’s salary of $324,000.   
 
We recommend the Agency seek legal guidance as to the 
applicability of Ark. Code Ann. §§ 23-115-304(b), 24-4-
101, and 24-4-601.  In addition, the Agency should seek 
reimbursement for any overpayments that may be 
determined.   

 
 

RESPONSE 
 
In my opinion, no multiplier should be used in calculating the salary for retirement 
purposes of the Arkansas Lottery Commission’s Director.  Section 25-115-304(b) 
of the Arkansas Code (Supp. 2009) expressly prohibits the use of a multiplier.  
 
Section 23-115-305 of the Arkansas Code (Supp. 2009) sets the maximum annual 
salary for employees of the Arkansas Lottery Commission (the “Commission”).  
This statute sets the “maximum annual salary” for the Commission Director (the 
“Director”) at $141,603.  However, A.C.A. § 23-115-306(a) (Supp. 2009) 
provides for discretionary “special salary allowances” for several employees, 
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including the Director.  Subsection (b) of this statute (Supp. 2009) provides as 
follows: 
 

The total compensation for a position subject to an allowance under 
subsection (a) of this section, including the salary authorized by the 
General Assembly and a special salary allowance, shall not exceed 
two and one half (2½) times the salary for the position authorized by 
the General Assembly. 

 
The term “compensation” is defined under the Arkansas Scholarship Lottery Act 
(the “Act”),1 as follows: 
 

(A) "Compensation" means any money or anything of value received 
or to be received as a claim for future services, whether in the form 
of a retainer, fee, salary, expense, allowance, forbearance, 
forgiveness, interest, dividend, royalty, rent, or any other form of 
recompense or any combination thereof. 
 
(B) "Compensation" includes without limitation a payment made 
under obligation for services or other value received[.]2 
 

For purposes of the Act, then, “total compensation” might include, but not be 
limited to, the sum of the “salary” and the “special salary allowance” referenced in 
the above statutes.3  The sum of these two in conjunction with any of the other 
consideration listed in the statute just quoted will comprise “total compensation,” 
subject to the crucial condition that this total may not exceed 2½ times “salary” – a 

                                              
 
1 A.C.A. §§ 23-115-101 through -1102 (Supp. 2009). 
 
2 A.C.A. § 23-115-103(4). 
 
3 The term “compensation” is variably defined under the Act and under the chapter of the Code relating to 
the Arkansas Public Employees’ Retirement System (“APERS”), A.C.A. §§ 24-4-101 through -1109 (Repl. 
2000 & Supp. 2009).  Subsection 23-115-103(4)(A) of the Code expressly includes “salary” as an element 
of compensation.  Given my conclusion that the primary issue raised by your question is what constitutes 
“salary” under the Act for retirement purposes, see discussion in text, infra, I need not explore any possible 
shades of distinction between the definitions of “compensation” in the Act and in the chapter devoted to 
APERS. 
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category that in one statute is statutorily capped at $141,603 but then statutorily 
enhanceable by a “special salary allowance.” 
 
With respect to the Director’s permissible retirement benefits, A.C.A. § 23-115-
304 (Supp. 2009) provides as follows: 
 

(a) Employees of the Arkansas Lottery Commission shall be 
members of the Arkansas Public Employees' Retirement System. 
 
(b) A commission employee's salary for retirement purposes shall be 
the amount determined by the commission as authorized by the 
General Assembly and shall not include any multipliers used to 
increase a person's salary as authorized by the General Assembly. 

 
(Emphasis added.)   
 
In my opinion, subsection (b) of this statute, in bluntly providing that the 
multiplier set forth in A.C.A. § 23-115-306(b) may not be used in calculating 
“salary for retirement purposes” under A.C.A. § 23-115-304(b), unequivocally 
declares that “salary” in any given year for purposes of calculating retirement 
benefits will be the amount specified for that year by the legislature in A.C.A. § 
23-115-305.4   

                                              
 
4 This interpretation is supported by currently pending SB193, captioned an act “to clarify the meaning of 
the term ‘compensation’ for purposes of retirement,” which provides as follows: 
 

SECTION 1. Arkansas Code § 23-115-304 is amended to read as follows:  
 
23-115-304.  Commission employees — Participation in Arkansas Public  Employees' 
Retirement System.   

 
(a) Employees of the Arkansas Lottery Commission shall be members of the Arkansas 
Public Employees' Retirement System.   

 
(b)(1) A commission employee's salary compensation for retirement includes only the 
base salary of the employee under § 23-115-305.   

 
(2) A commission employee's compensation for retirement purposes does not include a 
multiplier or other special salary allowance used to increase the employee's salary as 
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In offering this conclusion, I do not intend to suggest the total irrelevance of the 
general retirement compensation formulations set forth as applicable to APERS 
participants in A.C.A. §§ 24-4-101 and -601 (Supp. 2009).  I am only opining that 
any APERS retirement formulation for the Director that includes as an element his 
or her “salary” in any given year must employ the definition of “salary” set forth 
in A.C.A. § 23-115-304(b), regardless of what might be a contrary suggestion in 
APERS’ general formulations.5  
 
The foregoing follows from the universally accepted axiom of statutory 
construction providing that a general statute will not apply where there is a 
specific statute governing a particular subject matter.6  In the present case, A.C.A. 
§ 23-115-304(b) is highly specific in setting forth the definition of “salary” for 
purposes of computing retirement benefits for the employees listed in A.C.A. § 
23-115-306(a).  The more specific statute should consequently apply even in an 
instance when a general statutory scheme might be read as offering a variant 
definition. 
 
I should further note that whatever formula might be used to calculate the 
Director’s eventual retirement benefits, the amount of those benefits is capped by 
state law under A.C.A. § 24-4-615(a) (Repl. 2000), which provides: 
 

Notwithstanding any other provision of this chapter, benefits paid 
under the provisions of this chapter shall not exceed the limitations 
of Section 415 of the Internal Revenue Code that are applicable to 
governmental retirement plans.[7] 

                                                                                                                                       
authorized by the General Assembly, including without limitation the special salary 
allowances authorized under § 23-115-306. 

 
5 The Code contains no express definition of the term “salary” as used in the generally applicable 
provisions under APERS for calculating employer contributions and employee retirement benefits. 
   
6 See, e.g., Donoho v. Donoho, 318 Ark. 637, 887 S.W.2d 290 (1994). 
 
7 You have not asked, and I will not address, whether any other federal law might be implicated in the 
calculation of employer contributions and retirement benefits under APERS.  Given that this office is not 
charged with interpreting federal law, any questions regarding the possible application of federal law 
outside the context of the federal provision just recited should be directed to the office of the U.S. Attorney. 
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Although your question as posed does not directly address what salary amount the 
Commission should report to APERS and what contributions the Commission 
should consequently make to the Director’s retirement account, your report that 
the LJAC has listed the Commission’s practice in this regard as a “significant 
deficiency” suggests that this matter is also one of concern in your question.  In its 
advisory correspondence to the Commission, APERS has taken two positions: 
first, that salary and special salary allowances should be pooled for purposes of 
reporting salary to APERS; and, secondly, that both employer and employee 
contributions commensurate with this pooled salary should be reported to APERS.  
In light of the foregoing analysis, I question that both salary and special salary 
should be combined for purposes of calculating either the Director’s or the 
Commission’s regular contributions to APERS in support of the Director’s 
retirement benefits.  Again, I consider the legislature’s declaration in A.C.A. § 23-
115-304(b) to be totally unambiguous:  calculations regarding a qualified 
employee’s retirement benefits “shall not include any multipliers used to increase 
a person's salary as authorized by the General Assembly.”   
 
Recognizing that an agency’s interpretation of statutes is to be accorded great 
weight,8 I nevertheless question the logic – as, apparently, does LJAC – of 
proposing that the IRS’ failure to limit employer and employee contributions in 
itself mandates that the Commission base its retirement contributions upon a 
salary calculation inconsistent with that mandated by the Code.  Accordingly, I 
share the LJAC’s apparent concerns and concur in its suggestion that the 
Commission seek legal guidance regarding possibly recovering any overpayment 
of contributions. 
  

                                                                                                                                       
 
8 The Arkansas Supreme Court has stated that agency interpretations of statutes are afforded great 
deference, even though they are not binding.  ACW Inc. v. Weiss, 329 Ark. 302, 947 S.W.2d 770 (1997); 
Arkansas State Medical Board v. Bolding, 324 Ark. 238, 920 S.W.2d 825 (1996).  The interpretation given 
a statute by the agency charged with its execution is highly persuasive and while not conclusive, will be 
upheld unless clearly wrong.  See Macsteel, Parnell Consultants v. Ark. Ok. Gas Corp., 363 Ark. 22, 210 
S.W.3d 878 (2005); McClane Co., Inc. v. Davis, 353 Ark. 539, 110 S.W.3d 251 (2003); Arkansas State 
Medical Board v. Bolding, supra. 
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Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 


