
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-147 
 
March 23, 2011 
 
The Honorable John Threet 
Prosecuting Attorney 
Fourth Judicial District 
Washington County Courthouse 
280 North College Avenue, Suite 301 
Fayetteville, Arkansas 72701 
 
Dear Mr. Threet: 
 
You have requested my opinion on the following question concerning A.C.A. § 
14-14-904(b), which addresses the levy of taxes by the quorum court: 
 

Can the Quorum Court, by majority vote, change the date of the 
regular meeting if such falls on a holiday or for any other reason?  In 
particular, could they reschedule the November meeting to another 
date in November, which is when taxes are levied, due to a holiday 
or any other reason? 

 
RESPONSE 
 
In my opinion, a quorum court in all likelihood may reschedule the November 
meeting or any other regular meeting due to an unforeseen conflict, such as a 
holiday, as long as proper notice is given in accordance with the Arkansas 
Freedom of Information Act (FOIA).  It bears noting in this regard that according 
to my understanding, some quorum courts address such contingencies through 
procedural ordinances establishing the regular time and place of their meetings.  
Such a practice would seemingly serve to avoid the question you have raised, and 
may therefore be worthy of consideration. 
 
I believe it will be helpful to first set out the relevant portions of section 14-14-904 
before explaining the basis for this response: 



The Honorable John Threet 
Pros. Att’y, 4th Judicial District 
Opinion No. 2010-147 
Page 2 
 
 
 
 

TIME AND PLACE OF QUORUM COURT ASSEMBLY. 
(1)(A)(i) The justices of the peace elected in each county shall 
assemble and organize as a county quorum court body on a date 
chosen by the county judge and held within five (5) days, excepting 
holidays, after the beginning of the justices’ term in office. 
 

(ii) If the first meeting is not held on the quorum court’s 
established regular meeting day, the quorum court may 
declare the first meeting to be in lieu of the established 
January meeting. 

 
(B)(i) Thereafter, the justices shall assemble each calendar month 
in their respective counties to perform the duties of a quorum 
court, except that more frequent meetings may be required by 
ordinance. 

 
(ii)(a) The time and place of the initial assembly of justices 
shall be designated by written notice of the county judge. 

 
(b) Thereafter, the justices shall meet as a quorum court at 
a regular time and place established by ordinance. 

 
LEVY OF TAXES AND MAKING OF APPROPRIATIONS. 
(1)(A)(i) The quorum court at its regular meeting in November of 
each year shall levy the county taxes, municipal taxes, and school 
taxes for the current year.1 
 

According to subsection (a)(1)(B)(i) and (ii)(b), the Quorum Court must meet at 
least monthly at a “regular time and place established by ordinance.”  It is my 
understanding that most counties set the “regular time” as the second Tuesday or 
Thursday of the month, or in similar fashion.  Your question reflects an apparent 
concern that this “regular” meeting time cannot be changed for any reason.   
 

                                              
1 A.C.A. § 14-14-904(a) and (b)(1)(A)(i) (Supp. 2009). 
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While it is clearly the case that there must be an “established regular meeting 
day,”2 I do not read into the statute a general proscription against a quorum court 
occasionally changing a regular meeting due to an unforeseen contingency.  In my 
opinion, the statute is primarily aimed at ensuring that meetings will recur on a 
monthly basis at fixed or uniform intervals.  This reasonably follows from the 
general definition of the word “regular” as “recurring at fixed times; periodic[.]”3  
Uniformity in the timing of monthly meetings fosters general awareness of these 
“regular” meetings and assists those who anticipate attending the next meeting.  
The occasional rescheduling of a meeting would not appear to undermine these 
objectives, as long as proper notice is provided.  Had the legislature intended to 
prohibit any change, it could have included prohibitory language to that effect; or 
it could have prescribed the regular meeting day, as well as procedures for any 
changes.4   
 
It is therefore my opinion that a quorum court may on occasion reschedule a 
regular meeting due to an unforeseen conflict, such as a holiday.  It is my further 
opinion that this applies to the November meeting, as well as the other monthly 
regular meetings. Taxes must of course be levied at the “regular meeting in 
November” pursuant to A.C.A. § 14-14-904(b)(1)(A)(i), supra.  And as this office 
has repeatedly opined, taxes may not be levied at any other time.5  But in my 
opinion, a properly rescheduled November meeting is still the “regular meeting in 
November.”  Accordingly, as long as the requisite notice is provided to persons 
who have requested notice pursuant to the FOIA,6 I believe the November regular 
meeting may be changed due to an unforeseen conflict.  

                                              
2 Id. at (a)(1)(A)(ii).  
 
3 Random House Webster’s Unabridged Dictionary 1624 (2d ed., 2001).  See also The New Shorter Oxford 
English Dictionary 2530 (1993) (defining “regular” in part as “steady or uniform in action, procedure, or 
occurrence; esp. recurring or repeated at fixed times, recurring at short uniform intervals….  Pursuing a 
definite course or observing a uniform principle of action or conduct. Now esp. observing fixed times for or 
never failing in the performance of certain actions or duties.”)  
 
4 Compare Mississippi Code Annotated §§ 21-3-19 and 21-17-17 (requiring that regular meetings of 
municipal boards of aldermen be held the first Tuesday of each month and authorizing a change by 
ordinance.)   
 
5 See Op. Att’y Gen. 97-421 (and opinions cited therein). 
 
6 A.C.A. § 25-19-106(b)(1) (Supp. 2009).  The original notice obviously will no longer suffice because the 
information contained in that notice is no longer correct.  
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In closing, I will note that some quorum courts apparently address the matter of 
rescheduling meetings when they adopt the ordinance setting their regular 
meetings.  Because the legislature has not dictated how the regular time and place 
of meetings is to be established, I believe such action is proper pursuant to A.C.A. 
§ 14-14-904(e): “Except as otherwise provided by law, the quorum court of each 
county shall determine its rules of procedure….”  The county in question may 
therefore wish to consider this means of addressing the occasional need to 
reschedule a regular meeting. 
 
I also note that a bill pending in the current legislative session would amend 
A.C.A. § 14-14-904(a)(1)(B)(ii) to authorize the county judge to change a regular 
meeting, upon 24-hour notice, based on an emergency.7  This would not appear to 
affect the above analysis regarding the quorum court’s authority to change a 
regular meeting due to an unforeseen conflict.    
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
   
     
  
 
 
 
 
 

                                              
7 See HB 2039 (authorizing the county judge to declare an emergency or determine that that “an emergency 
exists and the safety of the general public is at risk….”) 


