
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion  No. 2010-144 
 
December 3, 2010 
 
Allen C. Meadors, Ph.D., FACHE  
President, University of Central Arkansas 
201 Donaghey Avenue  
Conway, Arkansas  72035 
 
Dear Mr. Meadors: 
 
You have requested my opinion concerning A.C.A. § 6-67-102, which in relevant 
part provides that “employees of any state department, state agency, or state 
institution shall be ineligible for membership on the [Board of Trustees of the 
University of Central Arkansas]….”1  Specifically, you have asked for my opinion 
“on whether or not a person serving as a guest lecturer of an academic department, 
without remuneration of any kind, would be deemed to be an ‘employee’ of the 
University so as to prohibit such person from serving on the UCA Board of 
Trustees under [A.C.A. § 6-67-102][?]” 
 
As further background for your question, you report that this “guest lecturer” 
would co-teach a three-hour course free of charge, on a voluntary basis.  You 
state: 
 

In his capacity as a guest lecturer, the person would not be 
compensated in any manner or receive any employee benefits.  He 
would not receive any remuneration of any kind for his teaching 
services.  His teaching services would be free of charge and 
performed for the department on a voluntary basis.  As part of his 
duties, he may have office space and a computer provided as other 
lecturers and teaching faculty receive in order to prepare for class 
instruction, as well as to advise and counsel students.  

                                              
1 A.C.A. § 6-67-102(c)(2)(A) (Supp. 2009). 
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RESPONSE 
 
Determining whether the guest lecturer is an “employee” for purposes of the 
prohibition under subsection 6-67-102(c)(2)(A) will in my opinion entail an 
inquiry into the facts of the particular relationship - a task this office is neither 
authorized nor equipped to undertake.  While I consequently cannot definitively 
resolve the matter, I will set forth some general legal principles that may be 
implicated under your question. 
 
Section 6-67-102 does not define the term “employees.”  Nor can I provide a 
definition of a term that has been left undefined by the legislature.  It might be 
contended that the term “employees” under this statute is limited to persons paid 
from positions that have been authorized by the General Assembly.2  But my 
research has yielded no satisfactory support for that proposition when addressing 
A.C.A. § 6-67-102.   
 
On the other hand, there is ample general support for opining that the question of 
employment is a question of fact to be decided based on various factors.3  The 
Arkansas Supreme Court has stated:  “In determining employment, we look to 
various factors with the degree of control being the most universally accepted 
standard for establishing an employer-employee relationship.”4  As one of my 
predecessors noted in Op. Att’y Gen. 2001-202, “…payment of salary alone does 
not equate to a finding of ‘employment’ by the entity paying the salary.”  In that 

                                              
2 Compare A.C.A. §19-4-521(2)(D) (Repl. 2007) (part of the General Accounting and Budgetary 
Procedures Law defining a “state employee,” for purposes of prohibiting extra-help compensation, as “any 
employee occupying a regular salaried position for a state agency, board, commission, department, or 
institution of higher education.);  A.C.A. § 21-5-410(b) (Supp. 2009) (conditioning membership of a state 
employee in the group health insurance program upon “the employee being in a budgeted state employee 
position or a position authorized by the General Assembly.”)    
 
3 See Op. Att’y Gen. 98-324 (citing Cash v. Carter, 312 Ark. 41, 847 S.W.2d 18 (1993). 
 
4 Cash v. Carter, supra n. 3, 312 Ark. at 44.  See also Sandy v. Salter, 260 Ark. 486, 542 S.W.2d 929 
(1976); Haavistola v. Community Fire Co. of Rising Sun, Inc., 1993 WL 388330 (4th Cir. 1993) (stating 
that the common law standard traditionally used in deciding whether an individual can claim employee 
status emphasizes the importance of an employer’s control over the individual.); Craddock Moving & 
Storage Co. v. Settles, 427 S.E.2d 428 (Va.Ct.App. 1993) (stating one is an “employee” of another if the 
person for whom he or she works has the power to direct the means and methods by which the work is 
done.) 
 



Allen C. Meadors, Ph.D., FACHE 
President, University of Central Arkansas 
Opinion No. 2010-144 
Page 3 
 
 
 
opinion it was concluded that even if a city or county or some combination thereof 
paid the municipal court clerk’s salary, that fact did not conclusively establish the 
clerk as an “employee” of that entity.  My predecessor placed emphasis on the fact 
that the municipal judge appointed the clerk and relied upon Carter v. Cash, supra 
at n. 3, for the proposition that the “most important factor in determining an 
employment relationship is the right to control the activities of the employee, not 
necessarily the payment of salary.”5   
 
A similar statement was made in Op. Att’y Gen. 99-346, regarding the 
employment status of volunteer firefighters: 
 

Ordinarily, in determining whether an ‘employment’ relationship 
exists, the Arkansas Supreme Court has emphasized the importance 
of an employer’s control over the individual. See, e.g., Cash v. 
Carter, 312 Ark. 41, 847 S.W.2d 18 (1993). See also BLACK’S 
LAW DICTIONARY 471 (5th ed. 1979) (defining ‘employee’ as ‘[a] 
person in the service of another . . . where the employer has the 
power or right to control and direct the employee in the material 
details of how the work is to be performed.)  Applying this definition 
clearly requires reference to the surrounding facts. 

 
In Office of Emergency Services v. Home Insurance Co., 2 Ark. App. 1885, 190, 
618 S.W.2d 573 (1981), the Arkansas Court of Appeals recited certain additional 
factors adopted by the Supreme Court: 
 

In Southern Farm Bureau Cas. Co. v. Tuggle, 270 Ark. 106, 603 
S.W.2d 452 (Ark.App. 1980), this Court outlined several factors to 
be considered in determining whether an employer-employee 
relationship exists: 

 
(1) the right to terminate employment before the job is 
finished; 
 
(2) the amount of compensation being calculated on a 
time basis; 
 

                                              
5 Op. 2001-202 at 2. 
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(3) which party furnished materials and equipment; 
 
(4) and the employer’s ability to exercise some degree 
of control of the manner of doing the work. 

 
In my opinion, therefore, an issue of fact is presented as to whether the “guest 
lecturer” in question is an “employee” within subsection 6-67-102(c)(2)(A)’s 
proscription against service on the Board of Trustees.  Because I am not 
empowered as a factfinder in the issuance of Attorney General opinions, I cannot 
definitively resolve this issue. The issue should instead be presented to the Board's 
local counsel who will be better positioned to evaluate all the facts and apply the 
above legal analysis. 
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 
 
 


