
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-142 
 
 
February 11, 2011 
 
 
The Honorable John Threet 
Prosecuting Attorney 
Fourth Judicial District 
Washington County Courthouse 
280 North College Avenue, Suite 301 
Fayetteville, Arkansas 72701 
 
Dear Mr. Threet: 
 
You have asked for my opinion about A.C.A. § 27-51-403 (Repl. 2010). 
Specifically, you ask: 
 

Section 27-51-403 has caused some confusion with some people in 
law enforcement. Are the requirements [set out in section 27-51-403] 
of giving an appropriate signal only required when other traffic is 
present? In other words, to be in violation of section 24-51-403(b), 
does other traffic need to be present? 

 
RESPONSE 
 
Yes. As explained more fully below, the statute’s language, on its face, requires 
that others be present before the obligation to signal arises. I recognize, however, 
that one might argue that the statute is ambiguous about whether motorists must 
signal only when others are present. To the extent there is any ambiguity, the 
statute’s historical development—which is explained below—clearly indicates that 
the legislature intended motorists to signal only when others are present.  
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DISCUSSION 
 
Your question is one of statutory interpretation. The goal of all statutory 
interpretation is to give effect to the legislature’s intent. When the statute’s 
language is unambiguous, we determine that intent from the ordinary meaning of 
the statute’s wording. If possible, the statute is read so that no word is left 
superfluous or insignificant. But if the statute is ambiguous, we resort to the rules 
of statutory construction. Statutes are ambiguous if they are open to two or more 
plausible readings. When employing the rules of construction, we assess the 
statute’s history, language, and subject matter.1  
 
With these principles in mind, we can turn to the language of section 27-51-403, 
which states:  
 

(a) No person shall turn a vehicle from a direct course upon a 
highway unless and until the movement can be made with 
reasonable safety and then only after giving a clearly audible signal 
by sounding the horn if any pedestrian may be affected by the 
movement or after giving an appropriate signal in the manner 
provided in subsection (b) of this section in the event any other 
vehicle may be affected by the movement. 
 
(b) A signal of intention to change lanes or to turn right or left shall 
be given continuously during not less than the last one hundred feet 
(100’) traveled by the vehicle before changing lanes or turning. 
 
(c) No person shall stop or suddenly decrease the speed of a vehicle 
without first giving an appropriate signal in the manner provided in 
this subchapter to the driver of any vehicle immediately to the rear 
when there is opportunity to give such signal. 
 

In my opinion, a court faced with your question would hold that section 27-51-403 
unambiguously requires motorists to signal an intent to change lanes only if “any 
other vehicle may be affected” by the lane change. Alternatively, if a court were to 
find the statute ambiguous, it would likely resort to the statute’s history, which 
plainly shows the legislature’s intent that the obligation to signal only arises if 

                                                       
1 DaimlerChrysler Corp. v. Smelser, 375 Ark. 216, 222, 289 S.W.3d 466, 472 (2008) (internal 
citations omitted). 
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others may be affected by the lane change. I will address both possible holdings in 
turn. 
 
In my opinion, the wording and structure of section 27-51-403 would likely 
compel a court to hold that the statute is unambiguous. Considering the structure, 
subsections (a) and (c) provide the occasions for signaling. Subsection (a) requires 
two kinds of signals: an audible signal “if any pedestrian may be affected by the 
movement”; and “an appropriate signal given in the manner provided in 
subsection (b)” if “any other vehicle may be affected.” In both cases, subsection 
(a) requires a signal only if another may be affected by the movement. The signal 
must be audible if the one affected is a pedestrian; but if the one affected is another 
vehicle, the single must be “as provided in subsection (b).” Likewise, subsection 
(c) requires one to signal “in the manner provided in this subchapter” on the 
occasion that one “stop[s] or suddenly decrease[s] the speed of a vehicle.” In sum, 
subsections (a) and (c) provide three different occasions for signaling; two of 
which direct the reader to subsection (b) for the “manner” of signaling. 
 
The “manner” of signaling that subsection (b) prescribes requires one to signal 
“continuously during not less than the last one hundred feet (100’) traveled by the 
vehicle before changing lanes or turning.” Because subsection (b) is only triggered 
by one of the occasions referenced in subsections (a) or (c), (b)’s reference to 
“changing lanes or turning” is most naturally read in that context. Accordingly, 
subsection (b)’s reference to “changing lanes” is not a stand-alone provision. 
Instead, it is merely an example of one kind of a “turn from a direct course” as 
subsection (a) contemplates: “No person shall turn a vehicle from a direct course 
upon a highway unless and until the movement can be made with reasonable 
safety and then only … after giving an appropriate signal in the manner provided 
in subsection (b) of this section in the event any other vehicle may be affected by 
the movement.” 
 
Therefore, when subsection (b) is read in context, not in isolation, the intent 
behind the statute is clear. Motorists must only signal their intent to change lanes if 
that movement might affect others.  
 
Alternatively, one might argue that the statute requires a different result because 
the phrase “change lanes” only occurs in subsection (b). One might infer from 
such an isolated reading of subsection (b) that, because the presence of other 
vehicles is never mentioned in that subsection, the signal requirement for changing 
lanes applies regardless of whether others are present. In my opinion, such an 
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argument ignores the internal references in section 27-51-403 noted above, which 
means such an argument is not a reasonable interpretation of the statute.  
 
But if a court found this argument plausible, then the court would be faced with 
two incompatible readings of the statute. Being so confronted, and finding them 
both plausible, the court would declare the statute ambiguous and resort to the 
rules of construction. After employing those rules, the court would assess the 
statute’s original wording, which, in my opinion, clearly indicates the signal 
requirement only applies if others may be affected.  
 
As originally worded, section 27-51-403 was nearly identical with the present 
version:  
 

(a) No person shall turn a vehicle from a direct course upon a 
highway unless and until such movement can be made with 
reasonable safety and then only after giving a clearly audible signal 
by sounding the horn if any pedestrian may be affected by such 
movement or after giving an appropriate signal in the manner 
hereinafter provided in the event any other vehicle may be 
affected by the movement. 
 
(b) A signal of intention to turn right or left shall be given 
continuously during not less than the last 100 feet traveled by the 
vehicle before turning. 
 
(c) No person shall stop or suddenly decrease the speed of a vehicle 
without first giving an appropriate signal in the manner provided 
herein to the driver of any vehicle immediately to the rear when 
there is opportunity to give such signal.2 

 
After examining this original wording, we find that subsections (a) and (c) always, 
and even more clearly, prescribed the occasions for signaling, whereas subsection 
(b) prescribed the manner of signaling. And in all three occasions in which one 
was required to signal, the requirement to signal was only triggered by the 
probability that someone else might be affected by the movement. Thus, we find 
the signal requirement originally being tied to the presence of others. 
 

                                                       
2 Act 300 of 1937, § 67 (emphasis added). 
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This is also, given the subject matter, the common sense reading of the statute. 
Every signal “of an intention” is, by definition, a signal to someone or something. 
There is always a signaler, a sign, and the one to whom the sign is directed. 
Without the latter, signals “of an intention” lose their intrinsic function to signify 
something to another. Given that the subject matter deals with signaling one’s 
intention to “turn from a direct course,” the subject matter requires that there be 
another person present. This intrinsic function of signs is manifested by the fact 
that all three occasions for signaling require the presence of others. 
 
Further, even though the original wording never mentions “changing lanes,” that 
kind of movement is clearly encompassed in subsection (a)’s language regarding 
“turn[ing] a vehicle from a direct course.” Accordingly, it is plausible that even 
before the 2007 amendment, section 27-51-403 only required motorists to signal a 
lane change if the change affected others. Therefore, the 2007 amendment—which 
added “change lanes” to subsection (b)—is most naturally read as a clarification of 
the legislature’s longstanding intent, not a change from it.   
 
In summary, then, a court faced with your question would likely hold that section 
27-51-403 unambiguously requires motorists to signal a lane change only if others 
may be affected by that change. Alternatively, if a court is persuaded of the 
plausibility of other arguments based on the statute’s wording, then the court 
would declare the statute ambiguous. Nevertheless, after employing the rules of 
statutory construction, the court, in my opinion, would likely find the statute 
requires motorists to signal an intent to change lanes only if the movement might 
affect others.  
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL  
Attorney General 
 
DM/RO:cyh 
 


