
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-129 
 
November 18, 2010 
 
The Honorable Mike Patterson 
State Representative 
Post Office Box 283 
Piggott, Arkansas  72454-0283 
 
Dear Representative Patterson: 
 
You have requested my opinion on the following issue pertaining to the City of 
Corning: 
 

The city has, in the past, allowed a community college to use a city 
owned facility free of charge to provide continuing education type 
classes and GED classes.  The council has viewed this as a 
community service, but I am concerned that it runs afoul of the 
‘donations’ issue that appears to be such a hot topic right now.  The 
council has asked me to solicit an Attorney General’s opinion on this 
issue.  As simply as I can frame it:  Can a city accept in-kind 
services (such as CPR training for city employees) as ‘payment’ for 
use of a city-owned facility?  If so, is the entity that is ‘renting’ it 
free to charge the public for classes as well? 
 

RESPONSE 
 
I cannot conclusively answer your first question because this necessarily requires a 
factual determination.  I will note, however, that nonmonetary consideration, 
sometimes in the form of public advantage, can be sufficient to support a real 
property transaction.  The answer to your second question is in all likelihood 
“yes,” in my opinion, assuming that the transaction between the entity and the city 
is otherwise valid, i.e., it serves a public purpose and is supported by adequate 
consideration.   
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Cities are expressly authorized to “sell, convey, lease, rent, or let” property under 
their control.”1  Any such transaction must, in my opinion, serve a public purpose 
and be supported by adequate consideration.2  Nonmonetary consideration, 
sometimes in the form of public advantage, can be sufficient to support a real 
property transaction.3  But determining the adequacy of consideration will entail a 
factual inquiry that is outside the scope of an opinion from this office.   
 
With respect to the “public purpose” element, as stated by my immediate 
predecessor:  “[A] ‘public purpose’ has been defined as a purpose that involves the 
welfare of the community and its inhabitants that directly benefits the public, see 
Op. Att’y Gen. 2004-269 (quoting Op. Att’y Gen. 1991-410)….”4  Accordingly, 
“public purpose” in the situation at hand should, in my opinion, be read as a 
“public purpose” that directly benefits the inhabitants of the city.  It is notable in 
this regard that education, in general, has been deemed a legitimate public 
purpose.5  Cities are specifically authorized, moreover, to “grant financial aid to 
any public postsecondary educational institution located within their borders….”6  
The latter statute clearly amounts to a legislative declaration of public purpose.  In 
my opinion it offers additional general support for the proposition that an 
arrangement between a city and a local community college for the college’s use of 
a city facility can fairly be characterized as being “for a public purpose.”  Any 
definitive determination of public purpose, however, will require a factually 
intensive inquiry which this office is neither authorized nor empowered to make.   
 
The attendant factual considerations prevent a conclusive answer to your first 
question.  As noted, however, a transaction can be supported by consideration 
other than money.  Assuming that the transaction between the entity and the city is 

                                              
1 A.C.A. § 14-54-302(a)(1) (Supp. 2009). 
 
2 See Op. Att’y Gen. 2009-193 (quoting Op. Att’y Gen. 2008-179, which concluded that the authority 
conferred by section 14-54-302 “is qualified by an implied proviso that the lease agreement must serve 
some legitimate public purpose” and be “supported by adequate consideration.”). 
 
3 Id.  See also Op. Att’y Gen. 2001-102.   
 
4 Op. Att’y Gen. 2005-248 at n. 2. 
 
5 Cortez v. Independence County, 287 Ark. 279, 698 S.W.2d 297 (1985) (citing Turner v. Woodruff, 286 
Ark. 66, 689 S.W.2d 527 (1985)). 
 
6 A.C.A. § 14-58-505 (Repl. 1998). 
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otherwise valid, i.e., it serves a public purpose and is supported by adequate 
consideration, then the answer your second question is in all likelihood “yes,” in 
my opinion.  The entity presumably would be charging the public for its services 
in any event, and I see no reason why that practice should necessarily discontinue 
when the city facility is utilized. 
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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