
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-118 
 
December 6, 2010 
 
Bill Lundy, Chairman 
Arkansas Fire and Police Pension Review Board 
620 West Third Street, Suite 200  
Little Rock, Arkansas  72201-2223 
 
Dear Mr. Lundy: 
 
This is my opinion on your questions about a local police pension fund’s 
eligibility for financial aid from the Arkansas Fire and Police Pension Guarantee 
Fund.  
 
A local fund may increase benefits upon meeting stated conditions. See A.C.A. § 
24-11-102 (Repl. 2002). But once a local fund starts receiving Guarantee Fund 
aid, it may not pay benefits that “exceed the minimum amount provided by law.” 
A.C.A. § 24-11-209(b)(2)(B)(iv) (Repl. 2002).  
 
The Arkansas Fire and Police Pension Review Board administers the Guarantee 
Fund and oversees local fund requests for benefit increases. See A.C.A. § 24-11-
203(a) (Supp. 2009). You state that, beginning in 1995, the PRB has consistently 
viewed A.C.A. § 24-11-209(b)(2)(B)(iv) as disqualifying from Guarantee Fund aid 
a local fund that has increased benefits under A.C.A. § 24-11-102, because its 
benefits “exceed the minimum amount provided by law.” 
 
Your questions are: 
 

1. Is a local fire or police pension fund that has enacted a benefit increase 
under the procedure set forth in ACA 24-11-102 eligible for Guarantee 
Fund assistance under ACA 24-11-209(b)[(2)(B)](iv)? 

 
2. If the answer to Question 1 is yes, does the PRB have the authority to 
change its interpretation to now include as eligible for funding assistance 
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from the Guarantee Fund any pension fund that has enacted a benefit 
increase? 
 
3. Is the PRB required to promulgate a rule under the Administrative 
Procedures Act in order to legally determine eligibility under the statute 
and administer the Guarantee Fund? 
 

RESPONSE 
 
In my opinion, a local fund that is and will continue paying benefits in amounts 
greater than the minimum lawful amounts is not eligible for Guarantee Fund 
assistance. My negative answer to your first question makes your second question 
inapplicable. It is my opinion that the PRB need not adopt a rule restating the clear 
meaning of A.C.A. § 24-11-209(b)(2)(B)(iv). 
 
Question 1: Is a local fire or police pension fund that has enacted a benefit 
increase under the procedure set forth in ACA 24-11-102 eligible for Guarantee 
Fund assistance under ACA 24-11-209(b)[(2)(B)](iv)? 
 
Statutes should be applied to give effect to the legislature’s intent. See, e.g., Smith 
v. Fox, 358 Ark. 388, 193 S.W.3d 238 (2004). Intent is normally found by 
construing the statute “just as it reads, giving the words their ordinary and usually 
accepted meaning in common language . . . ." Brown v. State, 375 Ark. 499, 502, 
292 S.W.3d 288 (2009). Whenever possible, every word of the statute is given 
meaning and effect. See, e.g., City of Little Rock v. Rhee, 375 Ark. 491, 292 
S.W.3d 292 (2009). And the meaning given a statute “by an agency or department 
charged with its administration is entitled to great deference and should not be 
overturned unless clearly wrong.” Cave City Nursing Home, Inc. v. Arkansas 
Dep't of Human Serv., 351 Ark. 13, 23, 89 S.W.3d 884 (2002).  
 
Here, the eligibility statute says that a local fund that is receiving aid from the 
Guarantee Fund may not pay benefits that “exceed the minimum amount provided 
by law.” A.C.A. § 24-11-209(b)(2)(B)(iv).1 In my opinion, the language means 
                                              
1 The conditions listed in A.C.A. § 24-11-209(b)(2)(B) are mandatory and must be satisfied by a local fund 
seeking or receiving aid from the Guarantee Fund. See, e.g., Op. Att’y Gen. 2005-041 (one-mill 
requirement of A.C.A. § 24-11-209(b)(2)(B)(iii) is mandatory). 
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that a local fund may not receive money from the Guarantee Fund and thereafter 
pay benefits in amounts greater than the smallest amounts permitted by law. I see 
no other way to read the phrase that uses the words’ ordinary and accepted 
meanings and gives effect to the word “minimum.”  
 
The PRB is charged with administering the Guarantee Fund. It is therefore up to 
the PRB in the first instance to apply the statute. Your request says that the PRB 
has applied the statute consistently, and in accord with what I believe to be its 
plain meaning, for about 15 years. In my opinion, it is unlikely that a court would 
deem the PRB to be “clearly wrong” in this regard.2  
 
It is my opinion, accordingly, that a local pension fund that has increased benefits 
under A.C.A. § 24-11-102, and will continue to pay increased benefits, is 
ineligible, under A.C.A. § 24-11-209(b)(2)(B)(iv), to receive assistance from the 
Guarantee Fund. 
 
Question 2: If the answer to Question 1 is yes, does the PRB have the authority 
to change its interpretation to now include as eligible for funding assistance 
from the Guarantee Fund any pension fund that has enacted a benefit increase? 
 
This question is inapplicable by its own terms because my answer to your first 
question is “no.” 
 
Question 3: Is the PRB required to promulgate a rule under the Administrative 
Procedures Act in order to legally determine eligibility under the statute and 
administer the Guarantee Fund? 
 

                                                                                                                                       
  
2 My understanding of the statute is not identical to the PRB’s, as described in your request. The statute 
does not, on its face, flatly prohibit aid to a local pension fund that has ever increased benefits under 
A.C.A. § 24-11-102. Rather, it bars assistance to a fund that will continue to pay increased benefits “due 
after the date the local fund is receiving assistance from the . . . Guarantee Fund.” A.C.A. § 24-11-
209(b)(2)(B)(iv). In my view, the language leaves open a possibility that a local fund that has increased 
benefits could receive aid, provided benefits payable after assistance begins are reduced to the minimum 
amounts permitted by law. I state no opinion on such a reduction’s legality or practicality. 
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The word “rule” is defined in relevant part in the Arkansas Administrative 
Procedure Act as “any agency statement of general applicability and future effect 
that implements, interprets, or prescribes law or policy.” A.C.A. § 25-15-
202(8)(A) (Supp. 2009) (emphasis added).  
 
“[I]f the language of [a] statute is plain and unambiguous, and conveys a clear and 
definite meaning, there is no occasion to resort to rules of statutory 
interpretation.” Brown v. State, 375 Ark. 499, 502, 292 S.W.3d 288 (2009) 
(emphasis added).3 “Interpretation,” in other words, means something more than 
declaring the “clear and definite meaning” of a statute’s “plain and unambiguous” 
language.  
 
The General Assembly is presumed to know the Supreme Court’s decisions. See, 
e.g., Martin v. Pierce, 370 Ark. 53, 257 S.W.3d 82 (2007). The APA was adopted 
as Act 434 of 1967, nearly 40 years after a 1929 case described as “well-settled” 
the rule against interpretation of plain and unambiguous statutory language. See 
Walker v. Allred, 179 Ark. 1104, 20 S.W.2d 116 (1929). The rule is unchanged 
today. See, e.g., Doss v. Norris, 2010 Ark. 199.  
 
If the APA required state agencies to promulgate rules declaring the agencies’ 
understandings of the plain and unambiguous language of the statutes they 
administer, the Arkansas Register would be full of rules that said, in essence, “the 
statute means what it says.” I see no reason to believe that the General Assembly 
intended to place agencies under that heavy and pointless burden.  
 
In my opinion, the PRB is not required to promulgate a rule under the APA in 
order to determine a local pension fund’s eligibility under the clear and definite 
meaning of A.C.A. § 24-11-209(b)(2)(B)(iv).  
 
I cannot give an opinion on the PRB’s duty to promulgate rules “to legally 
determine eligibility under the statute and administer the Guarantee Fund” in 
general. There may be occasions when the PRB should or must adopt a rule 
addressing local fund eligibility or Guarantee Fund administration, perhaps in 
                                              
3 See also Michael W. Mullane, Statutory Interpretation in Arkansas: How Should a Statute Be Read? 
When is it Subject to Interpretation? What Our Courts Say and What They Do, 2004 ARK. L. NOTES 85, 89-
92. 
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order to resolve an ambiguity in governing law or institute a policy where 
governing law is silent. The PRB’s adoption of a rule, in accordance with the 
procedures of the APA, would be necessary or appropriate in that case.  
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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