
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-095 
 
October 11, 2010 
 
The Honorable Andrea Lea 
State Representative 
Post Office Box 1342 
Russellville, Arkansas  72811 
 
Dear Representative Lea: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following question:  
 

Given that Ark. Code Ann. § 16-46-106 does not authorize the 
charging of sales tax, may a health care facility in the State of 
Arkansas, or any entity which maintains the medical records for an 
Arkansas health care facility, nonetheless charge sales tax to a 
patient or a patient’s attorney who requests copies of the patient’s 
own medical records?  

 
RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to this question is “no.” 
 
Section 16-46-106 of the Arkansas Code (Supp. 2009) provides in pertinent part: 
 

(a)(1) In contemplation of, preparation for, or use in any legal 
proceeding, any person who is or has been a patient of a doctor, 
hospital, ambulance provider, medical health care provider, or other 
medical institution shall be entitled to obtain access, personally or by 
and through his or her attorney, to the information in his or her 
medical records, upon request and with written patient authorization, 
and shall be furnished copies of all medical records pertaining to his 
or her case upon the tender of the expense of such copy or copies. 
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(2) Cost of each photocopy, excluding X rays, shall not exceed fifty 
cents (.50¢) per page for the first twenty-five (25) pages and twenty-
five cents (.25¢) for each additional page. A labor charge not 
exceeding fifteen dollars ($15.00) may be added for each request for 
medical records under subdivision (a)(1) of this section, and the 
actual cost of any required postage may also be charged. 
 
(3) Provided, however, in the alternative to the labor charge 
described in subdivision (a)(2) of this section, a reasonable retrieval 
fee for stored records of a hospital, a physician's office, or an 
ambulance provider may be added to the photocopy charges, only if 
the requested records are stored at a location other than the location 
of the hospital, physician's office, or ambulance provider. 
 
(4) Provided, further, this section shall not prohibit reasonable fees 
for narrative medical reports or medical review when performed by 
the physician or medical institution subject to the request, but only if 
a narrative medical report or medical review is requested by the 
person or entity requesting the records. 
 

This statute is unequivocal in capping the amount that can be charged for 
providing a patient with a copy of his medical records in “contemplation of, 
preparation for, or use in any legal proceeding.”  A.C.A. §16-46-106(a)(1).  The 
statute itemizes in detail the specific costs a health-care provider may charge a 
patient for supplying the records.  At no point does the statute suggest that a 
health-care provider may charge a sales tax for supplying such records.  I should 
further note that a sales tax requires express state authorization, A.C.A. §§ 14-14-
806 and 14-43-606 (Repl. 1998) – a requirement apparently not met in this case.  
See also Ark. Op. Att’y Gen. 2008-036 (discussing in detail the restrictions on the 
imposition of sales taxes). 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 


