
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-094 
 
 
October 18, 2010 
 
 
Dr. Tom W. Kimbrell, Commissioner 
Arkansas Department of Education 
Four Capitol Mall 
Little Rock, AR  72201-1019 
 
Dear Commissioner Kimbrell: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following questions 
relating to the calculation and distribution of school foundation funding: 
 

1. Does A.C.A. 6-20-2305 guarantee that a school district will 
receive the sum of 98% of the uniform rate of tax multiplied by 
the property assessment of the school district, or does A.C.A. 6-
20-2305 guarantee that a school district will receive the 
foundation funding amount listed in A.C.A. 6-20-2305(a)(2), 
multiplied by the school district's average daily membership for 
the previous school year?   
 

2. If a school district is guaranteed the sum of 98% of the uniform 
rate of tax multiplied by the property assessment:  a) Does this 
guarantee extend beyond the foundation funding amount 
pursuant to A.C.A. 6-20-2305(a)(2) multiplied by the school 
district's average daily membership for the previous school year?  
b) For a school district in which the sum of 98% of the uniform 
rate of tax multiplied by the property assessment (with or without 
miscellaneous funds included) exceeds the per student foundation 
funding amount pursuant to A.C.A. 6-20-2305(a)(2), and has 
therefore not received state foundation funding aid as computed 
pursuant to A.C.A. 6-20-2305(a)(1)(A), if the district's net 
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revenues exceed the sum of 98% of the uniform rate of tax 
multiplied by the property assessment, is the Arkansas 
Department of Education entitled to recoup from the school 
district the difference between the net revenues of the school 
district and the sum of 98% of the uniform rate of tax multiplied 
by the property assessment?   

 
3. If A.C.A. 6-20-2305 guarantees that a school district will receive 

the foundation funding amount pursuant to A.C.A. 6-20-
2305(a)(2) multiplied by the average daily membership for the 
previous school year, is a school district required to return to the 
Arkansas Department of Education the local revenue in excess of 
the foundation funding amount pursuant to A.C.A. 6-20-
2305(a)(2) generated by the uniform rate of tax plus 
miscellaneous funds? 

 
RESPONSE 
 
With respect to your first question, I believe the state is obliged to provide a 
school district only the foundation funding amount calculated pursuant to the 
formula set forth in A.C.A. § 6-20-2305(a)(2).  With respect to your second 
question, in my opinion, a school district is not guaranteed to receive 98% of the 
revenues realized from imposition of the uniform rate of tax (the “URT”) pursuant 
to Ark. Const. amend. 74.  The district is guaranteed only to receive the amount 
calculated pursuant to the foundation funding formula.  The state is 
constitutionally obliged to distribute to “the school districts,” Ark. Const art. 14, § 
3(b)(3), any URT revenues in excess of the foundation funding amount due the 
district generating the revenues – a plural formulation that I read as meaning that 
the Department of Education may redistribute this excess to whatever district(s) it 
considers in need of additional funding.  In light of these conclusions, I believe the 
answer to your third question is “yes.” 
 
Question 1:  Does A.C.A. 6-20-2305 guarantee that a school district will receive 
the sum of 98% of the uniform rate of tax multiplied by the property assessment 
of the school district, or does A.C.A. 6-20-2305 guarantee that a school district 
will receive the foundation funding amount listed in A.C.A. 6-20-2305(a)(2), 
multiplied by the school district's average daily membership for the previous 
school year?   
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In my opinion, a school district is entitled to receive from the state the foundation 
funding amount listed in A.C.A. § 6-20-2305(a)(2), irrespective of whether the 
revenues collected pursuant to A.C.A. § 6-20-2305(a)(1)(A) fall short of, equal or 
exceed this amount.  The foundation funding calculated according to the formula 
set forth in subsection (a)(2) of the statute is the amount determined by the 
legislature to be the minimum guaranteed under Ark. Const. art. 14, § 1, which 
obliges the state to fund each district to the point where each student will have 
access to “a general, suitable and efficient system of free public schools.”  I 
consider it immaterial whether the revenues realized from the 25-mill uniform rate 
of tax (the “URT”) imposed pursuant to Ark. Const. amend. 74 fall short of, equal 
or exceed the foundation funding amount.  The revenues realized from the URT 
are state funds that constitute a credit against the state’s obligation to defray the 
foundation funding amount.  See Lake View School District No. 25 v. Huckabee, 
351 Ark. 31, 78-79, 91 S.W.3d 472 (2002) (stressing that the URT is a state, not 
merely a local, obligation serving the end of providing an adequate education); 
accord Ops. Att’y Gen. No. 2008-168, 2004-359. 
 
The uniform rate of tax (the "URT") is the 25-mill minimum property tax 
mandated in Ark. Const. amend. 74 to be dedicated to maintenance and operation 
("M&O") of a district's schools.1  The URT is a constitutionally mandated absolute 
minimum rate of taxation for M&O.  See Ops. Att'y Gen. Nos. 2009-056, 2004-
359, 2004-134, 2003-065 and 2003-031 (opining that the URT is a mandatory 
state levy enacted by the voters in adopting Amendment 74). 
 
Section 6-20-2305 of the Code (Supp. 2009), which sets forth the state’s 
“foundation funding” formula for school districts,2 provides in pertinent part: 

                                              
1 Section 6-20-2303(25) of the Code (Supp. 2009) provides the following definition of the term “uniform 
rate of tax”: 
 

"Uniform rate of tax" means a uniform rate of ad valorem property tax of twenty-five 
(25) mills to be levied on the assessed value of all taxable real, personal, utility, and 
regulated carrier property in the state to be used solely for the maintenance and operation 
of the public schools as required by Arkansas Constitution, Article 14, § 3, as amended 
by Arkansas Constitution, Amendments 11, 40, and 74. 

 
2 The Code defines the term “foundation funding” as follows: 
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(a)(1)(A) For each school year, each school district shall receive 
state foundation funding aid computed as the difference between the 
foundation funding amount pursuant to subdivision (a)(2) of this 
section and the sum of ninety-eight percent (98%) of the uniform 
rate of tax multiplied by the property assessment of the school 
district plus the miscellaneous funds of the school district. 
 

*  *  * 
 
(2)(B) For the 2010-2011 school year, the foundation funding 
amount is equal to six thousand twenty-three dollars ($6,023) 
multiplied by the school district's average daily membership for the 
previous school year. 
 

Subsection (a)(1)(A) of this statute provides that each district’s foundation funding 
aid3 will be calculated by subtracting from the product of $6,023 times the 
district’s average daily membership (“ADM”) the product of 0.98 times the URT 
times the total assessed value of property within the district plus miscellaneous 
funds.  Set forth as an equation, this calculation reads as follows:  Foundation 
funding aid = ($6,023 * ADM) – ((0.98 * 0.025 * total assessed value) + 
miscellaneous funds).  The diminuend in this calculation (the first parenthetical 
amount) represents the amount of foundation funding required to meet the 
constitutional guarantee of a general, suitable and efficient system of public 
education.  Ark. Const. art. 14, § 1.  The subtrahend (the second parenthetical 
amount) represents estimated proceeds (0.98 of the total due) generated by the 
URT supplemented by miscellaneous funds.4  The difference represents the 

                                                                                                                                       
"Foundation funding" means an amount of money specified by the General Assembly for 
each school year to be expended by school districts for the provision of an adequate 
education for each student[.] 
 

A.C.A. § 6-2-2303(6) (Supp. 2009). 
 
3 The term “foundation funding aid” should not be confused with the term “foundation funding.”  The latter 
term denotes the entire amount the state is obliged to provide a district in order to ensure its students an 
adequate education.  This amount includes, but is not limited to, state revenues realized through the URT.  
The difference between the constitutionally mandated “foundation funding” and these URT revenues as 
supplemented by “miscellaneous funds,” see discussion infra, constitutes the “aid” that the state must 
provide in order to meet its constitutional obligations.   
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amount that the legislature has determined must be provided a district by the state 
in order to meet the state’s constitutional obligation to provide each public-school 
student an adequate education. 
 
Built into this calculation is an assumption – which has proven to be unrealistic in 
practice – that a school district will, in fact, actually collect 98% of the amount 
owed by imposition of the URT.  As the foregoing discussion should suggest, if 
actual collections fall short of this presumed 98% collection rate, the state will be 
obligated to make up any shortfall between actual collections and the 
constitutionally mandated minimum foundation funding amount.   
 
In order to accommodate a situation in which actual collections diverge from the 
formula discussed above, the legislature enacted A.C.A. § 6-20-2305(a)(4) (Supp. 
2009), which provides as follows: 
 

(A) By the end of each school fiscal year, for a school district whose 
net revenues[5] are less than the sum of ninety-eight percent (98%) of 
the uniform rate of tax multiplied by the property assessment of the 
school district, the Department of Education shall distribute to the 
school district the difference between: 
 

(i) The net revenues distributed to the school district as 
reported under § 26-26-2004[6] for the calendar year 
immediately preceding the current school year; and 
 
(ii) The sum of ninety-eight percent (98%) of the uniform 
rate of tax multiplied by the property assessment of the 
school district. 

 

                                                                                                                                       
4 The term “miscellaneous funds” denotes the average of revenues over a 5-year period from such sources 
as federal funding and sales and use taxes devoted to education multiplied by the ratio of the URT to the 
district’s total millage rate in the year preceding the current funding year.  A.C.A. § 6-20-2303(11) (Supp. 
2009). 
 
5 The term “net revenues” means “actual revenues generated from ad valorem taxes and distributed to a 
school district multiplied by the ratio derived from dividing the uniform rate of tax by the total millage rate 
of the school district.”  Id. at § -2303(13).  The ratio in the multiplicand of this formula is clearly designed 
to reduce total property-tax revenues to an amount that reflects revenues actually realized from the URT.  
 
6 Despite this reference, the Code contains no section 26-26-2004. 
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(B) For a school district whose net revenues are more than the sum 
of ninety-eight percent (98%) of the uniform rate of tax multiplied 
by the property assessment of the school district, the Department of 
Education, under the authority of § 6-20-2306, shall recoup from the 
school district an amount equal to the difference between: 
 

(i) The net revenues of the school district; and 
 
(ii) The sum of ninety-eight percent (98%) of the uniform 
rate of tax multiplied by the property assessment of the 
school district. 
 

Subsection (A) of the statute just quoted obligates the state to pay a school district 
the difference between 98% of the revenues that should have been realized in the 
preceding school year through collection of the URT and the lesser amount that 
was actually collected.7  The statute does not address what should happen if 98% 
of the URT collections would not total the foundation funding amount.  In that 
situation, I assume the formula set forth in A.C.A. § 6-20-2305(a)(1)(A) would 
apply to compel the state to fulfill its obligation to provide the full amount of 
foundation funding. 
 
Subsection (B) of the statute just quoted entitles the state to recoup from a school 
district any net revenues that exceed 98% of collections due under the URT.  “Net 
revenues” as defined in note 5, supra, could exceed 98% of URT revenues only if 
district revenues were enhanced by, say, the collection of delinquent taxes or an 
extraordinary collection rate exceeding 98%.  Without opining as to the likelihood 
of this occurring, I will merely note that subsection (B) declares that the state is 
entitled to recoup this excess.  Having reached this conclusion, I must add that 
Amendment 74 expressly declares that all proceeds of the URT must be 
distributed to the school districts as provided by law.8  In theory, then, the 
                                              
 
7 The statute is confusing in that it lists the subtrahend in this subtraction before the diminuend  -- i.e., the 
lesser figure before the greater – which would mean that the subtraction would result in a negative figure.  
If the net revenues collected from the URT are less than 98% of the amount due pursuant to the URT, as 
subsection (A) contemplates, then subtracting 98% of amounts due under the URT from net revenues will 
necessarily yield a negative number.  Nevertheless, the legislature clearly intended that this amount, 
whether stated in the negative or positive, be paid to the district in compliance with Article 14, § 1. 
 
8 Ark. Const. art. 14, § 3(b)(3) (“[No portion of the revenues from the uniform rate of tax shall be retained 
by the state.”). 
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proceeds of the URT in excess of the foundation funding amount may be 
expended by the state in a school district other than the one that gave rise to the 
tax proceeds.  The only constitutional given is that these excess proceeds must be 
expended in a school district rather than be retained by the state.  As a practical 
matter, this has proven to be an issue in only several relatively wealthy school 
districts.     

  
Question 2:  If a school district is guaranteed the sum of 98% of the uniform 
rate of tax multiplied by the property assessment:  a) Does this guarantee extend 
beyond the foundation funding amount pursuant to A.C.A. 6-20-2305(a)(2) 
multiplied by the school district's average daily membership for the previous 
school year?  b) For a school district in which the sum of 98% of the uniform 
rate of tax multiplied by the property assessment (with or without miscellaneous 
funds included) exceeds the per student foundation funding amount pursuant to 
A.C.A. 6-20-2305(a)(2), and has therefore not received state foundation funding 
aid as computed pursuant to A.C.A. 6-20-2305(a)(1)(A), if the district's net 
revenues exceed the sum of 98% of the uniform rate of tax multiplied by the 
property assessment, is the Arkansas Department of Education entitled to 
recoup from the school district the difference between the net revenues of the 
school district and the sum of 98% of the uniform rate of tax multiplied by the 
property assessment? 
 
As I indicated in my response to your previous question, I believe the only 
guarantee in the Code is that a district will receive the foundation funding amount 
calculated pursuant to A.C.A. § 6-20-2305(a)(2)(B).  I do not believe this 
guarantee extends beyond this calculated amount even if 98% of the product of the 
URT multiplied by a district’s property assessments yields a higher figure.  As 
noted above, A.C.A. § 6-20-2305(a)(4)(B) provides that if net revenues exceed 
98% of the URT multiplied by a district’s property assessments, the Department of 
Education will be entitled to recoup the difference between these two figures.  As 
further noted above, the Department is obliged pursuant to Amendment 74 to 
distribute this difference to “the school districts”9 – a coinage I interpret as 
meaning that the Department, while obliged to distribute this difference to one or 
more school districts, is not necessarily obliged to return it to the district that 
generated the funds.  It remains the case, however, that any given district is 

                                              
 
9 Id.  (“[T]he net revenues from the uniform rate of tax shall be remitted to the State Treasurer and 
distributed to the school districts as provided by law.”).   
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entitled to receive the foundation funding amount calculated pursuant to the 
formula set forth in subsection -2305(a)(2)(B).  The state, then, is entitled to 
redistribute only that portion of net revenues in a given district that exceeds the 
foundation funding amount that the state owes that district. 
 
Question 3:  If A.C.A. 6-20-2305 guarantees that a school district will receive 
the foundation funding amount pursuant to A.C.A. 6-20-2305(a)(2) multiplied 
by the average daily membership for the previous school year, is a school district 
required to return to the Arkansas Department of Education the local revenue in 
excess of the foundation funding amount pursuant to A.C.A. 6-20-2305(a)(2) 
generated by the uniform rate of tax plus miscellaneous funds? 
 
As reflected in my discussion above, I believe the answer to this question is “yes.” 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 
 


