
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-082 
 
July 30, 2010 
 
The Honorable John Burris 
State Representative 
923 West Prospect Avenue 
Harrison, Arkansas  72601-3261 
 
Dear Representative Burris: 
 
This is my opinion on your question about Act 722 of 2007, codified at A.C.A. §§ 
25-18-701 to -703 (Supp. 2009), which provides that “[a]ll state agencies shall . . . 
permit the use of . . . electronic signatures.” A.C.A. § 25-18-701.  
 
You ask whether Act 722 should be interpreted to allow electronic signatures on 
initiative, referendum, and candidate petitions.  
 
In my opinion, Act 722 does not require the Secretary of State to accept electronic 
petition signatures. Constitutional and statutory requirements for initiative and 
referendum petition signatures likely make the use of electronic signatures on such 
petitions impossible or impracticable in any event. 
 
RESPONSE   
 
The primary operative language of Act 722, quoted above, is broad and 
unconditional on its face. It might be read expansively to require all agents and 
instrumentalities of the state to accept any and all electronic signatures submitted. 
In my opinion, however, it is subject to narrower interpretation in at least two 
ways. 
 
First, in my opinion, the act probably does not apply to the Secretary of State.  
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State-level initiative, referendum, and candidate petitions1 are filed with the 
Secretary of State.2 As quoted above, Act 722 applies to “[a]ll state agencies.” 
A.C.A. § 25-18-701. 
 
For purposes of your inquiry, then, the question becomes whether the Secretary of 
State is a “state agency” as that term is used in Act 722. The act does not define 
the term. But the Uniform Electronic Transactions Act defines it to exclude 
“elected constitutional officers,” like the Secretary of State. A.C.A. § 25-32-
102(16). When a later-enacted law uses, without definition, a term that is defined 
in an earlier-enacted law dealing with the same general subject matter, it is not 
unreasonable, in my opinion, to conclude that the General Assembly used the term 
to mean the same thing in both laws. Cf. Weiss v. Maples, 369 Ark. 282, 286-287, 
253 S.W.3d 907 (2007) (“statutes relating to the same subject are said to be in pari 
materia and should be read in a harmonious manner, if possible”).3  
 
Absent clarifying legislation, this question can be definitively answered only by 
the courts. I think it is likely, however, that a court would hold that the Secretary 
of State is not a state agency to which Act 722 applies.  
 
The second narrowing element of Act 722 is that, as your request notes, it does not 
consist of the quoted language only. Rather, it also requires the director of the 
Department of Information Systems to establish 
 

                                              
1 There is no indication that Act 722 was intended to apply to the local officials with whom local-level 
petitions are filed. The act applies only to “state agencies.” The word “person” is defined in the Arkansas 
Electronic Records and Signatures Act, A.C.A. § 25-31-103(3) (Repl. 2002), and in the Uniform Electronic 
Transactions Act, A.C.A. § 25-32-102 (12) (Repl. 2002), and the terms “governmental agency” and “state 
agency” are defined in the UETA, A.C.A. § 25-32-102(9) and (16), all in ways that demonstrate the 
General Assembly’s ample ability to make electronic signature legislation applicable to local governmental 
bodies and officials when desired. I conclude that Act 722 does not apply to local governmental bodies or 
officials. 
 
2 See Ark. Const. art. 5, § 1, and A.C.A. §§ 7-9-101 to -125 (Repl. 2007, Supp. 2009) (initiative and 
referendum petitions); and A.C.A. §§ 7-7-103(b)(2) (Supp. 2009) and 7-6-102(a)(1) (Repl. 2007) (state and 
district candidate petitions), 7-10-103(c)(1)(A)(i) (Supp. 2009) (judicial candidate petitions), 7-8-
302(5)(B), (6)(A) (Supp. 2009) (presidential and vice presidential candidate petitions), and 7-9-304(a)(1) 
(Repl. 2007) (constitutional convention delegate candidate petitions).  
 
3 Similarly, Act 722 does not define “electronic signature,” another term defined in the UETA. See A.C.A. 
§ 25-32-102(8). The General Assembly’s failure to define this fundamental term in Act 722 reinforces my 
conclusion that it relied on the definitions in the UETA, including the definition of “state agency.”   
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standards and policies governing the use . . . of electronic records [and] 
electronic signatures, including without limitation, the type of electronic 
signature required, the manner and format in which the electronic 
signature must be affixed to the electronic record, the identification of the 
author of an electronic record, and the verification of authentication of the 
signature of the author of an electronic record. . . . 
 

A.C.A. § 25-18-702(a)(1), (b)(3).4 
 
The act permits a state agency to use the DIS standards and policies or develop its 
own. See A.C.A. § 25-18-703. 
 
These provisions demonstrate that the act was not intended to compel acceptance 
of electronic signatures of all types, at all times, for all purposes. Instead, in my 
view, the act requires5 a state agency to which it applies to accept a signature only 
when the signature complies with standards and policies that protect the state’s 
interests in identification, authentication, and the like.6 
 
A petitioner must also, of course, comply with all other laws applicable to 
signatures, some of which probably will make the use of electronic petition 
signatures impossible or impracticable. These laws are, for the most part, designed 
to protect the same state interests in identification, authentication, and similar 
matters as the standards and policies for electronic signatures. 
 
A person circulating an initiative or referendum petition must attach to the petition 
an affidavit that states, among other things, that the signatures were “made in the 
presence” of the affiant. Ark. Const. art. 5, § 1; see also A.C.A. § 7-9-109(a) 

                                              
4 The Department of Information Systems and the Department of Finance and Administration have jointly 
issued a Policy Statement on the Use of Electronic Signatures by State Agencies and an Electronic 
Signature Standard. See Documents SS-70-001 and -011, accessible at http://www.dis.arkansas.gov/ 
policiesStandards/Pages/Standards.aspx (last visited July 23, 2010).  
 
5 Arkansas laws adopted before Act 722 allow governmental bodies to accept electronic signatures but, 
with one limited exception, do not require it. See Act 718 of 1999, the Arkansas Electronic Records and 
Signatures Act, A.C.A. §§ 25-31-101 to -105 (Repl. 2002, Supp. 2009); and Act 905 of 2001, the Uniform 
Electronic Transactions Act, A.C.A. §§ 25-32-101 to -120 (Repl. 2002, Supp. 2009). 
 
6 Nothing in Act 722 suggests that it is intended to, and in my opinion the act does not, require acceptance 
of a signature that does not comply with other law that imposes mandatory requirements relating to the 
signature. And Act 722 cannot, of course, affect any constitutional law governing a signature.  
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(affidavit form contains representation that each signatory signed in presence of 
affiant). The Supreme Court of Arkansas has repeatedly disallowed petition 
signatures accompanied by an affidavit falsely stating that the affiant was present 
at the signatures’ making. See, e.g., Roberts v. Priest, 334 Ark. 503, 975 S.W.2d 
850 (1998). The court has held that the canvasser must be “physically or 
proximately present” when a person signs. Porter v. McCuen, 310 Ark. 674, 680, 
839 S.W.2d 521 (1992). 
 
In addition, a statute provides that a voter “may sign an initiative or referendum 
petition in his or her own proper handwriting, and not otherwise . . . .” A.C.A. § 7-
9-103(a)(1) (Repl. 2007).  
 
Electronic signatures that are made both in one’s own handwriting and in the 
presence of the person collecting the signature are not, of course, unusual. 
Examples include those collected on electronic signature pads by cashiers in 
connection with credit-card sales and by drivers on package delivery 
acknowledgements. 
 
I expect, however, that it would generally be economically or otherwise infeasible, 
or simply pointless, to circulate an initiative or referendum petition using devices 
that would allow handwritten signatures to be collected in the canvasser’s 
presence and in compliance, if that is even possible, with all other applicable law 
and electronic signature standards and policies. I imagine instead that your 
question contemplates the use of petitions circulated by electronic mail, by 
reference to a web site, or by some other method not involving both a canvasser’s 
physical presence and the signatory’s handwriting. Due to the presence and 
handwriting requirements, such methods may not be used in connection with 
initiative or referendum petitions. 
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMB/cyh 


