
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-073 
 
June 1, 2010 
 
Kimberly Tallent Moore 
c/o Curt Dawson 
Little Rock Employment and Classification Manager 
500 W. Markham, Suite 130W 
Little Rock, Arkansas  72201-1428 
 
Dear Ms. Moore: 
 
You have requested my opinion regarding the Arkansas Freedom of Information 
Act (“FOIA”). The basis for your request is A.C.A. § 25-19-105(c)(3)(B)(i) (Supp. 
2009), which authorizes the custodian, requester, or the subject of personnel or 
employee evaluation records to seek an opinion from this office stating whether 
the custodian’s decision regarding the release of such records is consistent with the 
FOIA.   
 
Your request stems from the same FOIA request at issue in Opinions 2010-067 and 
2010-070. Those opinions dealt with whether the job applications for a public 
position must be disclosed in response to an otherwise valid FOIA request. I 
opined that they were subject to disclosure. According to your request for my 
opinion, you have reviewed Op. 2010-067, but you have presented an additional 
fact you would like me to consider pertaining to your particular situation. After 
you learned that the FOIA request was made and that your application was subject 
to release, you withdrew yourself from consideration for the position in hopes that, 
by withdrawing, your application would be vacated and, thus, no longer subject to 
disclosure. You ask whether your withdrawal means your application can be 
shielded from disclosure. The custodian has indicated that your withdrawal is not a 
sufficient reason to shield the application from disclosure. 
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RESPONSE 
 
My statutory duty is to state whether the decision of the custodian of records is 
consistent with the FOIA. Not having seen any of the records the custodian intends 
to release, I cannot opine about any particular records. Further, because you are 
aware of the legal analysis I explained in Opinions 2010-067 and 2010-070, I will 
not repeat that. Instead, I will focus only on whether your withdrawal—after the 
FOIA request was made—is sufficient to shield the records from disclosure. In my 
opinion, and in a manner consistent with this office’s longstanding view, your 
withdrawal is not sufficient to shield the application from disclosure. Therefore, in 
my opinion, the custodian’s decision to release your application is consistent with 
the FOIA.   
 
This office has long held the view that, after an FOIA request is made for job 
applications, the withdrawal of the applications does not affect whether the 
applications must be disclosed. For example, my predecessor explained that view 
in Opinion 1993-263:  
 

It is clear that the job applications are public records subject to 
inspection and copying under the FOIA once they are submitted to 
and kept by the school district. When an FOIA request is made for 
such records, it is my opinion that the agency’s action in permitting 
withdrawal would be contrary to the act. 

  
This office continued that interpretation in 2002: “In my opinion the transfer or 
removal of public records after receipt of an FOIA request is similarly 
impermissible.” Op. Att’y Gen. 2002-228. 
 
I agree with my predecessors that the withdrawal of job applications after they 
have been requested under the FOIA does not affect the question of whether those 
records are releasable under the FOIA. Because the custodian has said as much, 
his determination is consistent with the FOIA, in my opinion. 
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 


