
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-071 
 
August 17, 2010 
 
Didi H. Sallings, Executive Director 
Arkansas Public Defender Commission 
101 East Capitol, Suite 201 
Little Rock, Arkansas 72201 
 
Dear Ms. Sallings: 
 
This is my response to your question about applying A.C.A. § 16-93-609(b) (Repl. 
2006) to a person convicted of a violent or sex felony committed after 2001 who 
has a prior conviction for an offense that was not listed in A.C.A. § 5-4-501(d) 
when the later crime was committed. 
 
Your question is the subject of a pending petition under Ark. R. Crim. Proc. 37.1 
in State v. Smith, No. CR-2008-982 (Circuit Court of Craighead County, Arkansas, 
W. Dist., Criminal Div., petition filed June 22, 2010). I have a statutory duty to 
render my opinion to legislators, prosecuting attorneys, and other state officials on 
certain matters of state law (see A.C.A. § 25-16-706 (Repl. 2002)), but my office 
follows a long-standing policy against issuing opinions on matters that are in 
litigation.  See, e.g., Op. Att’y Gen. 2009-089, 2008-183, and 2007-039 (and 
opinions cited therein).  I must therefore respectfully decline to issue an opinion in 
this instance. Any opinion from my office would be executive comment on a 
question properly before a court.  
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 


