
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-068 
 
 
June 16, 2010 
 
 
The Honorable Paul Bookout 
State Senator 
1900 West Washington 
Jonesboro, AR  72401-2577 
 
Dear Senator Bookout: 
 
I am writing in response to your request for my response to a question relating to 
the following reported facts: 
 

The City of Jonesboro (City) previously imposed a 1% city wide 
sales tax.  One half (1/2) of said tax is devoted to "capital 
improvements of a public nature," as defined in ACA Sec. 26-75-
203.  Further, ACA Sec. 26-75-206 provides lease rentals may be 
paid as a "capital improvement.["]  On September 16, 2009, the City 
of Jonesboro entered into an Interlocal Agreement with Craighead 
County (County) for payment of jail expenses.  The County allocates 
26.41 of the jail bill as representing costs for the facility itself, with 
the balance of 73.59% representing salary and personnel.  An 
Addendum was executed between the City and County reflecting 
this allocation[.] 
 

Against this backdrop, you have posed the following question: 
 

Does the Interlocal Agreement, together with the Addendum thereto, 
constitute a "lease rental" agreement sufficient to pay that portion 
attributed to use of the facility itself from the capital improvement 
fund? 
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I gather by your use of the term "previously" that the voters approved the sales tax 
for capital improvements prior to the city's entering into the interlocal agreement.  
At issue, then, is whether the voters, in approving the capital-improvements tax, 
authorized use of tax proceeds to defray the 26.41% of a subsequently incurred 
"jail bill" that city and county agree constitutes "costs for the facility itself."  As 
discussed below, the answer to this question may indeed turn on whether the 
interlocal agreement constitutes a "lease rental" of county jail facilities by the city.    

 
RESPONSE 
 
Although only a finder a fact could definitively answer your question, accepting as 
valid the assumptions that inhere in your question, I believe the answer to your 
question is, in all likelihood, "yes." 
 
As an initial matter, I must note that the answer to your question turns on 
determining the voters' intent in approving the referenced tax.  The substance of 
what the voters approved is reflected in the ballot title,1 which I have not been 
provided.  Assuming, however, that the voters approved a tax levy devoted simply 
to making "capital improvements of a public nature," and further assuming that 
26.41% of the "jail bill" accurately reflects what you characterize as "costs for the 
facility itself" -- a characterization that, if accurate, would describe what I consider 
a qualified capital expenditure -- I believe the city might indeed defray those costs 
using revenues realized from the tax.  However, only a finder of fact acquainted 
with all the surrounding circumstances could test these factual assumptions.   
 
Chapter 75, subchapter 2 of title 26 of the Arkansas Code (Repl. 2008 & Supp. 
2009), captioned "Sales and Use Tax for Capital Improvements," provides, inter 
alia, for the levying of a sales tax to finance various municipal capital 
improvements.  Included within the category of "capital improvements of a public 
nature" are "municipal buildings," "police facilities" and "prisons"2 -- resources I 
interpret as clearly including a jail serving a city and a county pursuant to an 
interlocal agreement.3   

                                              
1 See, e.g., Ark. Ops. Att'y Gen. Nos. 2009-168 and 2009-092 (stressing that tax expenditures for criminal 
justice projects must strictly comply with the terms specified on the ballot approving the tax).  
 
2 A.C.A. §§ 26-75-203(2)(K), (M) &(P) (Repl. 2008). 
 
3 The Interlocal Cooperation Act is codified as A.C.A. §§ 25-20-101 through -108 (Repl. 2002 & Supp. 
2009). 
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Section 26-75-206 of the Code (Repl. 2002), which you reference in your request, 
provides as follows regarding the nature of a "lease rental"4 devoted to making 
capital improvements: 
 

Any city levying the tax as permitted in this subchapter is authorized 
to pledge all or any part of the revenues from the tax levied pursuant 
to this subchapter to the payment of lease rentals . . . for the purpose 
of providing all or part of the funds for the construction, 
reconstruction, extension, equipment, acquisition, or improvement of 
any capital improvements of a public nature . . . .5 
 

Various aspects of this statute bear analysis.  First, although I have found no 
authority directly addressing the issue, the general designation "lease rental" 
would appear to apply to an arrangement whereby a city pays for the use of a 
county-owned jail facility.  A lease, after all, is generally recognized as being "[a] 
contract by which a rightful possessor of real property conveys the right to use and 
occupy the property in exchange for consideration, usu[ally] rent."6  As 
represented in your factual representation, this definition would appear to apply to 
the relationship between the city and the county, since the city is reportedly using 
what I assume is a county facility in exchange for consideration. 
 
As used in the statute, however, the term "lease rental" applies only if the rental 
payment is "pledged" for the "construction, reconstruction, extension, equipment, 
acquisition, or improvement" of a capital facility.  I have found no authority 
directly addressing whether an interlocal agreement obligating a city to pay the 
county reasonable "costs for the facility itself" should be characterized as a "lease 
rental" under this standard.  In the present case, it appears that two "pledge" 
requirements would apply in determining whether the city might make the 
payments at issue using tax revenues.  First, the voters must have pledged the tax 
revenues to the making of capital improvements -- a condition your factual 

                                              
 
4 Subsection 26-75-203(9) of the Code (Repl. 2008) somewhat circularly defines the term "lease" as 
meaning "a lease of a capital improvement of a public nature" in which the city is the lessee.  
 
5 Subsection 26-24-204(a) (Repl. 2008) authorizes a materially indistinguishable use of tax revenues by 
counties. 
 
6 Black's Law Dictionary (9th ed. 2009). 



The Honorable Paul Bookout 
State Senator 
Opinion No. 2010-068 
Page 4 
 
 
 
summary suggests has indeed been met.  Secondly, the city must have pledged 
some or all those tax revenues to the payment of capital lease rentals.  With 
respect to the latter of these conditions, it is unclear in your factual recitation 
whether the referenced interlocal agreement actually obligates the city to devote 
sales tax revenues to payment of the 24.61% of the rental obligation that the 
parties have agreed is reasonably allocable as "costs of the facility itself."  A finder 
of fact might well conclude that a pledge of this nature is required under the above 
quoted statute.   
 
To the extent, then, that tax revenues approved by the voters for capital 
improvements are pledged as consideration to be paid to the county under the 
interlocal agreement, it would appear appropriate to characterize the payments as 
made pursuant to a "lease rental" as defined in the statute.  Nevertheless, only a 
finder of fact could ultimately establish this to be the case. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JHD/cyh` 


