
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-052 
 
July 14, 2010 
 
The Honorable Kim Hendren 
State Senator 
1501 Highway 72 Southeast 
Gravette, Arkansas 72736-9438 
 
Dear Senator Hendren: 
 
You requested my opinion about bidding requirements for professional services 
rendered to political subdivisions in Arkansas. I have paraphrased your question as 
follows:  
 

Under Arkansas law, municipalities cannot invite competitive bids 
on the following set of professional services: legal, financial 
advisory, architectural, engineering, construction management, and 
land surveying. Arkansas law does, however, recognize “other 
professional services” outside that list. For the latter services, 
Arkansas law permits municipalities to forgo “competitive bidding 
… with a two-thirds [] vote of the [municipality’s] governing body.” 
Are there any restrictions on the types of services the municipality 
may designate as a “professional service”? 
 

RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to your question is “yes,” but the statute is not entirely 
clear on what those restrictions are. On the one hand, the statutory scheme makes 
clear that the municipality does not have unbridled discretion when it determines 
that a given service counts as an “other professional service.” The service must be 
a legitimate “professional service.” So municipalities’ decisions are limited by the 
meaning of “professional service.” On the other hand, the statute never 
exhaustively defines what counts as a “professional service.” Because I cannot 
define terms that the General Assembly has left undefined, I cannot further explain 
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what a professional service is and, consequently, I cannot definitively determine 
whether a given activity qualifies as a professional service.  
 
DISCUSSION  
 
In general, political subdivisions are required to invite competitive bids on certain 
contracts: “It is the policy of the State of Arkansas and its political subdivisions 
that political subdivisions follow the [competitive bidding] procedures stated in 
this section [i.e. A.C.A. §§ 19-11-801 to –807]….”1  
 
The relevant statutes establish two exceptions to this general requirement to invite 
competitive bids. Both exceptions deal with “professional services.” The first 
exception, found at subsection 19-11-801(b), actually requires political 
subdivisions—which includes cities—to refrain from inviting competitive bids for 
a certain set of professional services: legal, financial advisory, architectural, 
engineering, construction management, and land surveying.2 The second 
exception, found at subsection 19-11-801(c), permits political subdivisions to 
forgo the competitive bidding process for other professional services that are not 
included in the required list contained in subsection 19-11-801(b). Because your 
question only asks about the permitted types of professional services, I will limit 
my analysis to them.  
 
The statutory scheme makes it clear that cities can only forgo competitive bidding 
for legitimate professional services. This is evident from subsection 19-11-801(c)’s 
wording: 
 

For purposes of this subchapter, a political subdivision … may elect 
to not use competitive bidding for other professional services not 
listed [in 19-11-801(b)] with a two-thirds (2/3) vote of the political 
subdivision’s governing body.”3  

 
The fact that subsection 19-11-801(c) explicitly links the professional services it 
contemplates with the itemized professional services in 19-11-801(b) indicates that 
the General Assembly had in mind a two-tiered structure of professional services. 

                                                       
1 A.C.A. § 19-11-801(b) (Repl. 2007). 
 
2 Id. 
 
3 A.C.A. § 19-11-801(c) (Repl. 2007). 
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The itemized professional services in 19-11-801(b) are simply a smaller sub-set of 
professional services generally. Seen in that light, subsection 19-11-801(c) 
encompasses all professional services, and 19-11-801(b) acts as a sub-set of 19-11-
801(c) by picking out six professional services for special treatment. This structure 
makes it clear that the “other professional services” contemplated by 19-11-801(c) 
must be legitimate professional services.4  
 
But the problem—which your question draws out—is that the statute does not 
exhaustively define “professional services.” Consequently, cities have little 
statutory guidance on what “professional services” means. This office cannot 
define statutory terms that neither the General Assembly nor the courts have 
defined.  
 
Nevertheless, cities do have some guidance on what counts as a professional 
service. There are two general ways in which one may define a term: by intension5 
and by extension. The former defines the term by giving its attributes or meaning. 
The latter defines a term by giving examples of it. Webster’s Dictionary explains 
both terms: intension “(of a term) [is] the set of attributes belonging to all and only 
those things to which the given term is correctly applied”; extension is “the class 
of things to which a term is applicable.”6  
 
The statute partially defines “professional services” by giving a sub-set of its 
extension, but the statute does not provide an intensional definition. Accordingly, 
the itemized list of professional services contained at 19-11-801(b) gives cities 
some clue about what counts as a “professional service” because it partially 
defines the term extensionally. The trouble is that, without either an exhaustive 
extensional list or an intensional definition, cities cannot definitively know what 
the General Assembly takes to be “professional services.” That leaves cities with 
the task of asking whether a particular service is sufficiently like the itemized list 
of professional services to count as a “professional service.” Because that task is 
so highly factual, I am neither equipped nor authorized to engage in it.  
 
In summary, when cities vote to forgo competitive bidding on a service they take 
to be an “other professional service” under subsection 19-11-801(c), the service 

                                                       
4 Op. Att’y Gen. 2007-256. 
 
5 This is not to be confused with the term “intention,” which describes a person’s state of mind. 
 
6 Random House Webster’s Unabridged Dictionary, 684, 991 (2d ed., 1998). 
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must be a legitimate professional service. But because the General Assembly has 
not exhaustively defined “professional services”—which requires giving an 
exhaustive extensional definition or an intensional definition—cities must 
compare the proposed service to the examples of professional services listed in 
subsection 19-11-801(b) to see whether the proposed service is sufficiently like 
those listed. That comparison is highly factual, and the statute leaves that 
comparison to the cities.  
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
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