
 
 

  
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-049 
 
 
July 6, 2010 
 
 
The Honorable Robert E. Dale 
State Representative 
90 Claud Hottinger Road 
Dover, Arkansas  72837-8060 
 
Dear Representative Dale: 
 
This is in response to your request for my opinion on the following questions:   
 

1.  Are teachers state employees for purposes of being included in 
Ark. Code Ann. A.C.A. § 21-4-213?   
 
2.  Does the Dover School District Personnel Policy run afoul of 
Ark. Code Ann. § 21-4-213(b)(1)(B) in the matter stated above? 

 
As background for these questions, you note the following: 
 

The Dover School District Personnel Policy states:  “Professional 
leave will also be granted when a school district [employee] is 
subpoenaed for a matter arising out of the employee’s employment 
with the school district.”[1] 
 
Recently, a teacher employed by the Dover School District was 
subpoenaed to testify in a capital murder case.  According to the 
Dover School District Personnel Policy, the teacher would not be 
compensated for time off due to the subpoena because the matter 

                                              
1 The term “employee” was not included in your recitation of the Personnel Policy.  I have added it under 
the assumption that this was an inadvertent omission. 
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does not arise out of the employee’s employment with the school 
district.   
 

RESPONSE 
 
The answer to both of these questions is “no,” in my opinion. 
 
The statute you have cited, A.C.A. § 21-4-213, provides in relevant part as 
follows: 
 

If an employee is subpoenaed as a witness to give a deposition or 
testimony in state or federal court, at a hearing, or before any body 
with power to issue a subpoena, the employee is: 
 
  (1) Entitled to his or her salary if the employee is a witness in a 
matter: 
 
     (A) Within the employee’s scope of state employment; or 
 
     (B) Outside the employee’s scope of state employment and the 
employee is not serving as a paid expert witness or is not a party to 
the matter; and 
 
  (2) Required to take annual leave to attend the deposition, hearing, 
or appear in court only if the matter is outside of the employee's 
scope of state employment and the employee is serving as a paid 
expert witness or is a party to the matter. 

 
A.C.A. § 21-4-213(b) (Supp. 2009).2 
 
This statute was enacted as part of the Uniform Attendance and Leave Policy Act, 
A.C.A. § 21-4-201 et seq., the purpose of which is “to establish a uniform 
attendance and leave policy for all affected state employees of [covered] agencies, 
boards, and commissions….”  A.C.A. § 21-4-202 (Repl. 2004).  This body of law 
plainly applies to state employees.  Subsection 21-4-203(8) of the Code (Repl. 

                                              
2 This statute also addresses jury duty.  A.C.A. § 21-4-213(a) (Supp. 2009).  Please note in this regard that I 
have enclosed a copy of Attorney General Opinion, No. 2010-062, issued in response to several questions 
concerning school district practices in connection with teachers who are called to jury duty.   
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2004) defines the term “employee” as meaning “a person regularly appointed or 
employed in a position of state service by a state agency, as defined in subdivision 
(1) of this section, for which he or she is compensated on a full-time basis.”3  This 
definition does not encompass teachers employed by local school districts.  See 
Op. Att’y Gen. 88-099 (stating that the Uniform Attendance and Leave Policy Act 
“does not extend to local school district employees.”)  See also Op. Att’y Gen. 91-
244 (noting that “school employees are generally not considered state employees,” 
citing Muse v. Prescott School Dist., 233 Ark. 789, 349 S.W.2d 329 (1961)). 
 
The answer to your first question is therefore “no,” in my opinion.  Teachers are 
not state employees for purposes of being included in A.C.A. § 21-4-213.   
 
As a consequence, the answer to your second question is also “no.”  The personnel 
policy does not run afoul of A.C.A. § 21-4-213, in my opinion.   
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 
 
 

                                              
3 I am uncertain why the statute references “subdivision (1),” which defines the terms “agency head” and 
“agency director” as meaning “the executive head of all agencies, departments, boards, commissions, 
bureaus, councils, or other agencies of the state.”  With certain inapplicable exceptions, subdivision (11) of 
the statute defines “state agencies” as comprising “all agencies, departments, boards, commissions, 
bureaus, councils, state-supported institution of higher learning, or other agencies. . . .” 
 
 


