
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-046 
 
 
April 30, 2010 
 
 
Daniel Wright, Esq. 
Wright & Baker, P.A. 
130-C North College 
Fayetteville, Arkansas  72701 
 
Dear Mr. Wright: 
 
You have requested approval, pursuant to the Interlocal Cooperation Act, A.C.A. § 
25-20-101 et seq. (Repl. 2002 and Supp. 2009) (the "Act"), of a proposed 
agreement between the City of Greenland, Arkansas and the City of West Fork, 
Arkansas, captioned “Interlocal Mutual Aid Agreement” (the “Agreement”).  You 
have submitted a copy of the Agreement, under the terms of which the parties 
agree to cooperate through their respective certified law enforcement agents in the 
enforcement of the law in their respective jurisdictions.  I am required to review 
the Agreement for the purpose of determining whether it is in proper form and 
otherwise compatible with Arkansas law.  A.C.A. § 25-20-104(f)(1) (Supp. 2009). 
 
The Act authorizes agreements for joint or cooperative action between or among 
“public agencies” -- a term statutorily defined as including any “[p]olitical 
subdivision of this state.”  A.C.A. § 25-20-103(1)(B) (Supp. 2009).  With respect 
to the range of permissible agreements under the Act, A.C.A. § 25-20-104(a) 
(Supp. 2009) provides in pertinent part: 
 

Any governmental powers, privileges, or authority exercised or 
capable of exercise by a public agency of this state alone may be 
exercised and enjoyed jointly with any other public agency of this 
state which has the same powers, privileges, or authority under the 
law . . . .     
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(Emphasis added.)  In my opinion, this grant of authority would include an 
agreement between two political subdivisions such as Greenwood and West Fork 
to cooperate in law enforcement. 
 
With respect to the formal requirements specified by law, A.C.A. § 25-20-104 
(Supp. 2009) provides in pertinent part: 
 

(c) Any agreement for joint or cooperative action shall specify the 
following: 
 

(1) Its duration; 
 
(2) The precise organization, composition, and nature 
of any separate legal or administrative entity created 
thereby, together with the powers delegated to it, 
provided that the entity may be legally created; 
 
(3) Its purposes; 
 
(4) The manner of financing the joint or cooperative 
undertaking and of establishing and maintaining a 
budget therefor; 
 
(5) The permissible methods to be employed in 
accomplishing the partial or complete termination of 
the agreement and for disposing of property upon the 
partial or complete termination; and 
 
(6) Any other necessary and proper matters. 

 
(d) In the event that the agreement does not establish a separate legal 
entity to conduct the joint or cooperative undertaking, in addition to 
the items enumerated in subdivisions (c)(1) and (c)(3)-(6) of this 
section, the agreement shall contain the following: 
 

(1) Provisions for an administrator or a joint board 
responsible for administering the joint or cooperative 
undertaking.  In the case of a joint board, public 
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agencies party to the agreement shall be represented; 
and 

 
(2) The manner of acquiring, holding, and disposing of 
real and personal property used in the joint or 
cooperative undertaking. 

 
Having reviewed the Agreement, I have concluded that it fails to meet two of the 
formal requirements set forth above.  First, it establishes neither a separate legal 
entity, an administrator nor a joint board responsible for administering on an 
ongoing basis the joint or cooperative undertaking.  Sections 3 and 4 of the 
Agreement do specify that the respective police chiefs or their designees will 
"hereafter coordinate certain shift responsibilities" of departmental officers.  
However, I do not consider this to entail ongoing administrative oversight of the 
joint project as mandated in the Act.  Section 6 further specifies that the police 
chiefs of the two jurisdictions "will attempt to standardize the call priority criteria 
in their respective Standard Operating Procedures."  However, again, I do not 
consider this provision as establishing an ongoing, authoritative oversight of the 
sort contemplated in the Act.  This same conclusion applies to section 15 of the 
Agreement, which provides that the police chief and one or more board members 
of both jurisdictions will meet "at least biannually" in order "to review and 
evaluate the effectiveness of this Mutual Aid Agreement in accomplishing the 
goals hereinabove set forth and forecasting continued benefits of maintaining the 
Mutual Aid Agreement."  I do not believe this "review" authority rises to the level 
of administrative control envisioned in the Act.   
 
Secondly, the Agreement fails to detail the "manner of acquiring, holding, and 
disposing of real and personal property used in the joint or cooperative 
undertaking."  Section 10 does indicate that either city "may acquire and maintain 
BAC or similar facilities, [or] use of the BAC facilities and equipment at the 
Washington County Sheriff is acceptable."  It is unclear on the face of the 
Agreement whether "BAC facilities and equipment" comprise the sole property 
required in the joint undertaking or, for that matter, how decisions regarding the 
acquisition and, possibly, the disposition of such facilities is to be made.  The 
Agreement should detail just what property, if any, might be acquired in 
furtherance of the joint undertaking and how the acquisition, use and disposition 
of such property will be accomplished. 
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I must in addition note one substantive matter that could become a point of 
concern.  Under the terms of the Agreement, certified police officers of each of the 
two political subdivisions are to be "sworn in" to "dispatch responsibilities" in the 
other jurisdiction -- a charge that will apparently involve the power of arrest.  
Although state law affords such authority to certified law enforcement officers, 
A.C.A. § 16-81-106(b) (Supp. 2009), the Code further provides that a law 
enforcement officer may make an arrest outside his jurisdiction only at the request 
of the municipal or county law enforcement officer having jurisdiction and only 
then if the arresting officer's employer has a written policy on file "regulating the 
actions of its employees relevant to law enforcement activities outside its 
jurisdiction."  A.C.A. §§16-81-106(c)(3) and -106(c)(4) (Supp. 2009).  In order for 
the Agreement to be effective, each of the law-enforcement parties to the 
Agreement would need to comply with these conditions. 
 
Although I consequently cannot certify the Agreement as submitted, should you 
correct these deficiencies and resubmit your request, I would be inclined to certify 
the Compact as consistent with Arkansas law and formally in compliance with the 
Act. However, pursuant to the provisions of A.C.A. § 25-20-104(f)(2) (Supp. 
2009), I must withhold approval of the proposed agreement in its current form.  
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JHD/cyh 
 


