
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-028 
 
May 27, 2010 
 
The Honorable Bill Sample 
State Representative 
2340 North Highway 7 
Hot Springs, Arkansas 71909-9309 
 
Dear Representative Sample:  
 
You have asked for my opinion regarding prohibitions on certain kinds of 
electioneering. I have paraphrased your two questions as follows: 
 

1. Election officials cannot conduct any “electioneering” on election 
days or on any days on which early voting is allowed. When County 
Clerks mail absentee ballots, many county clerks use envelopes or 
letterhead with their personal names rather than a reference to the 
“Office of the County Clerk.” Does this practice violate Arkansas’s 
prohibition on electioneering contained at A.C.A. § 7-1-103(9)(a)?1 
 

2. Arkansas law requires certain information about voters’ rights be 
posted at polling sites. Arkansas Code Annotated 7-5-202(d) 
requires the Secretary of State provide this information to the county 
board of election commissioners which, in turn, must post the 
information. Those informational posters contain the name of the 
Secretary of State rather than a reference to the “Office of the 
Secretary of State.”2 If the Secretary of State is a candidate in that 
election, could these posters violate Arkansas’s prohibition on 
electioneering contained at A.C.A. § 7-1-103(9)(a)? 

                                                       
1 Given your repeated references to “electioneering,” I have limited my analysis to this statute, 
which is most applicable to electioneering.  
 
2 I do not know whether this is, in fact, the case. I merely accept your representation for purposes 
of this opinion. 
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RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to both questions is “no.” In this context, given the 
meaning of “electioneering,” neither the letterhead nor the informational posters 
can be plausibly construed as (1) electioneering in general or (2) violating any of 
the specifically mentioned forms of electioneering in subsection 7-1-103(9)(a). 
 
DISCUSSION 
 
I will address your questions together because the analysis and conclusions are the 
same. The key factual assumptions of both your questions are the same and it will 
be useful to set them out explicitly. You questions ask whether it constitutes 
electioneering to merely include the (a) name and (b) official title of (c) an election 
official on (d) official documents that (e) relate to a current election.  
 
To assess your questions, we must parse the most relevant statute. Unfortunately, 
that statute contains several categories of prohibitions that are all strung together 
in two long sentences. To better parse the statute, I have quoted it in full and added 
bracketed numbers, for ease of reference that more clearly enumerate the statute’s 
prohibitions. The statute has two broad prohibitions; one applies to election 
officials, the other applies to any person:  
 

[1] No election official 
[2] acting in his or her official capacity  
[3] shall do any electioneering on  

[3a] any election day or  
[3b] any day on which early voting is allowed.  

 
[4] Except as provided in subdivisions (a)(9)(B) and (C) of this 
section,  
[5] no person shall  
[5a] hand out or [5b] distribute or [5c] offer to hand out or [5d] 
distribute  

[6] any campaign literature or  
[7] any literature regarding 

[7a] any candidate or  
[7b] issue on the ballot,  

[8] solicit signatures on any petition,  
[9] solicit contributions  
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[9a] for any charitable or  
[9b] other purpose, or  

[10] do any electioneering of any kind whatsoever  
[10a] in the building or  
[10b] within one hundred feet (100’) of the primary exterior 

entrance used by voters to the building containing the 
polling place on election day.3 

 
As you can see, the statute prohibits “electioneering” in general (under the certain 
circumstances enumerated in [3] and [10]) and specific instances of electioneering 
(enumerated in [5]–[9b]).  Given this two-fold division of the statute, your 
questions raise two issues:  
 

(1) Does including the relevant officeholder’s name on letterhead (re. the 
county clerk) or on the informational poster (re. the Secretary of State) 
amount to general “electioneering” under [3] or [10] of the statute? 
 

(2) Does including the relevant officeholder’s name on letterhead (re. the 
county clerk) or on the informational poster (re. the Secretary of State) 
violate any of the specific prohibitions contained in [5]–[9b]? 

 
To assess the first, narrow question, we need to determine what the General 
Assembly meant by “electioneering.” While neither the statute nor case law 
defines the term, the word is commonly defined as “tak[ing] an active part in an 
election; to work for the election of a candidate or party.”4 When we interpret 
statutes, the primary goal is to give effect to the legislature’s intent.5 Further, we 
interpret specific terms in statutes according to their common-sense meaning.6 In 
this context, there is no indication that the legislature meant anything other than 
the above-quoted common-sense meaning of “electioneering.” Thus, it seems most 
plausible that the legislature intended “electioneering,” in this context, to prohibit 

                                                       
3 A.C.A. § 7-1-103(9)(a) (Supp. 2009) (emphasis and brackets added). 
 
4 Webster's Seventh New Collegiate Dictionary 266 (7th ed. 1972); Op. Att’y Gen. Nos. 2004-
268, 93-306. 
 
5 See Landers v. Arkansas Dept. of Educ., 2010 Ark. App.  312, 3, ___ S.W.3d ___ (Apr. 14, 
2010) (“The basic rule of statutory construction … is to give effect to the intent of the 
legislature.”). 
 
6  E.g., Kyle v. State, 312 Ark. 274, 849 S.W.2d 935 (1993). 
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“taking an active part in an election” in favor of an issue, candidate, or party. 
Therefore, the use of “electioneering” in brackets [3] and [10] prohibit conduct 
that amounts to such advocacy. And the brackets [5]–[9b] prohibit specific 
conduct that constitutes certain kinds of electioneering.    
 
Turning to the first, narrow question, we immediately encounter a factual problem. 
It is a broadly factual question whether a letterhead or information poster crosses 
the line from being merely informational to advocacy. While I cannot make 
factual determinations about particular posters or letterhead in an opinion, I 
understand your question to be asking about letterhead and informational posters 
in the abstract. In my opinion, merely including the (a) name and (b) official title 
of (c) an election official on (d) official documents that (e) relate to elections fails 
to constitute electioneering. Without more, (a)–(e) does not seem to evince the 
kind of advocacy required of electioneering, in my opinion.  
 
In my opinion, the answer to the second, narrow question—whether the letterhead 
and informational posters constitute any of the specifically enumerated 
electioneering activities—is also “no.” I will address each specific prohibition in 
turn. 
 
The first specific kind of electioneering is distributing “campaign literature,” 
which is undefined. But, as noted above, the statute must be read as a whole and 
each of the specific items enumerated at [5]–[9b] are best viewed as specific 
instances of electioneering. Thus, whatever each enumerated instance means, it 
must be evaluated in the context of advocacy for a candidate, party, or issue in an 
election.  
 
Thus, we are required to determine, as best we can, the General Assembly’s intent 
regarding “campaign literature.” In my opinion, for the reasons explained below, 
the General Assembly probably did not have letterhead and informational posters 
in mind when it prohibited “campaign literature” in this context. Again, merely 
positing the facts listed above under (a)–(e), without more, is not enough to render 
those kinds of documents “campaign literature” in the sense of advocating for a 
particular candidate, party, or issue, in my opinion. In general, it is not the co-
occurrence of a candidate’s name and official title that, by itself, makes a 
document an electioneering document. The document’s content renders it 
advocacy. Indeed, if (a)–(e) could render a document “campaign literature,” then 
the ballots themselves (at primary elections) would be “campaign literature,” and 
thus a form of electioneering. That is because the ballots may bear the current 
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officeholder’s name next to his or her official title.7 But the ballots cannot be 
reasonably construed as “campaign literature.” Therefore, for these two reasons—
the lack of any positive content that might be plausibly construed as advocacy and 
the analogy to ballots themselves—I believe “campaign literature” does not 
encompass the letterhead and informational posters you have in mind. This same 
analysis applies to [7]–[7b], which prohibit “literature” relating to any candidate or 
ballot issue. 
 
The letterhead and informational posters you have in mind do not appear to be 
“soliciting signatures on any petitions,” or “soliciting contributions” for any 
purpose. Therefore, in my opinion, neither of the scenarios you have in mind 
violates the third and fourth specific prohibitions, stated at [8] and [9].  
 
In summary, you appear concerned that certain official documents contain a 
candidate’s name and his or her official title. But that scenario, by itself, is 
probably not sufficient to violate subsection 7-1-103(9)(a) for two reasons. First, 
the scenario you have described does not indicate the kind of advocacy 
characteristic of electioneering. Second, the ballots themselves may contain the 
names and official titles of candidates.  
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Dustin McDaniel 
Attorney General 
 
DM/RO:cyh 
 

                                                       
7 A.C.A. § 7-7-305(c)(1)(A) (Supp. 2009). 


