
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-026 
 
May 27, 2010 
 
The Honorable Randy Laverty 
State Senator 
Post Office Box 303 
Jasper, Arkansas  72641-0303 
 
Dear Senator Laverty: 
 
This is my opinion on your questions about how state criminal laws regarding 
firearms may apply to public school shooting teams’ travel to competitions. You 
state that teams travel with firearms and ammunition in publicly-owned vehicles.1 
You ask whether A.C.A. § 5-73-122 (Repl. 2005) or any other state law applies. 
 
RESPONSE   
 
In my opinion, no state law imposes criminal liability on any participant in a 
public school shooting team’s travel to or from a competition in the ordinary 
circumstances your request contemplates. 
 
The statute you cite provides in relevant part that “[i]t is unlawful for any person . 
. . to knowingly carry or possess a loaded firearm or other deadly weapon in any 
publicly owned building or facility. . . .” A.C.A. § 5-73-122(a)(1). For liability to 
arise, there must be a building or facility in which the weapon is carried or 
possessed. Because your question concerns only travel, a school bus is the only 
thing involved that might be a building or facility.  
 
Obviously, a school bus is not a building, so one can be liable only if a bus is a 
facility. The word “facility” is defined as a “park, football field, baseball field, 
soccer field, or another similar . . . recreational structure or property.” A.C.A. § 
                                              
1 I use the words “school bus” or “bus” to mean any publicly-owned vehicle transporting a public school 
shooting team. 
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5-73-122(a)(4) (emphasis added). The nature of the facilities named, and the 
requirements that any other facility both be similar to those named and be a 
structure or property, make clear, in my opinion, that only real property (i.e., land 
or improvements) can be a facility under the statute. Because a school bus is not 
real property, it is not a facility under the statute.2  
 
There being no building or facility, there can be no liability, in my opinion, under 
A.C.A. § 5-73-122. 
 
Another statute provides that no one may possess a firearm at a school or on a 
school bus, and that a minor may not possess a handgun anywhere. See A.C.A. § 
5-73-119 (Repl. 2005). It is a defense to either charge, however, that the person “is 
participating in a school-approved educational course or sporting activity 
involving the use of firearms” or  
 

is a minor engaged in lawful marksmanship competition or practice 
or other lawful recreational shooting under the supervision of his or 
her parent, legal guardian, or other person twenty-one (21) years of 
age or older standing in loco parentis or is traveling to or from this 
activity with an unloaded handgun or firearm accompanied by his or 
her parent, legal guardian, or other person twenty-one (21) years of 
age or older standing in loco parentis. 
 

A.C.A. § 5-73-119(e)(9), (10). 
 
The sporting activity defense probably would be available, and a team might 
arrange its travel to satisfy the marksmanship competition defense as well.  
 
Another statute defines the offense of carrying a weapon to include possessing a 
handgun “on or about his or her person, in a vehicle occupied by him or her, or 
otherwise readily available for use with a purpose to employ the handgun . . . as a 
weapon against a person.” A.C.A. § 5-73-120(a) (Repl. 2005). No one could 
reasonably allege that a public school shooting team member intends to use a 
handgun as a weapon against a person in the normal circumstances your request 
contemplates. The statute also provides a defense for a person carrying a weapon 

                                              
2 Even if a school bus is assumed to be a structure or property, it still is not a facility under the statute 
because it is not, in my opinion, “recreational.” See A.C.A. § 5-73-122(a)(4). 
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“when upon a journey. . . .” A.C.A. § 5-73-120(c)(4). I conclude that no liability 
will arise under A.C.A. § 5-73-120(a) absent extraordinary circumstances not 
contemplated by your request. 
 
I know of no other Arkansas law that would impose criminal liability upon any 
participant in a public school shooting team’s travel to or from a competition in 
the ordinary circumstances your request contemplates. 
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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