
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-025 
 
March 17, 2010 
 
Colonel Winford E. Philips, Director 
Arkansas State Police 
1 State Police Plaza Drive 
Little Rock, Arkansas 72209‐4822 
 
Dear Colonel Philips: 
 
You have asked for my opinion on certain exemptions from licensing 
requirements for used motor vehicle dealers. I have paraphrased your question as 
follows:  
 

Section 23-112-606 of the Arkansas Code requires anyone who 
“engage[s] in business as a used motor vehicle dealer” to obtain a 
license. Another subsection in that statute exempts secured parties 
from the licensing requirements when they are selling repossessed, 
used vehicles. If an online auction company acts as the secured-
party’s agent, does the secured-party’s exemption extend to the 
agent?  

 
RESPONSE 
 
Yes, in my opinion. If the secured party and the online auction company are, in 
fact, in an agent-principal relationship, then the secured party’s exempt status 
extends to the online company via their agent-principal relationship. 
 
DISCUSSION 
 
For purposes of this opinion, I assume, without deciding, that the online auction 
company is acting as the secured party’s agent. With that assumption in mind, 
there are three main issues to analyze. First, is the secured party exempt from 
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licensing requirements that apply to used-vehicle dealers?  Second, does the 
common law of agency permit the secured party to contract with an online auction 
company to sell used vehicles that were used as collateral? Third, if the answers to 
the first two questions are yes, does A.C.A. § 23-112-602 prohibit the secured 
party’s exemption from extending to the online company via the agency 
relationship?  
 
The answer to the first issue is clearly “yes.” The General Assembly has made it 
illegal “for any person to engage in business as a used motor vehicle dealer … 
without obtaining a used motor vehicle license….” A.C.A. § 23-112-606 (Repl. 
2004). But any “mortgagee or secured party” that has used the vehicle as 
“collateral on a mortgage or security agreement” does not have to get a license to 
sell that repossessed, used vehicle. A.C.A. § 23-112-602(11)(B)(iii) (Supp. 2009).   
 
The answer to the second question is also clearly “yes.” The scope of the agency 
relationship indicates that the secured party/principal can enable the agent to 
conduct the principal’s activity of selling repossessed vehicles if both parties so 
intend. The Arkansas Supreme Court has adopted the definition of agency found 
in the Restatement (Second) of Agency’s definition. E.g., Hinson v. Culberson-
Stowers Chevrolet, Inc. 244 Ark. 853, 427 S.W.2d 539 (1968). An agency 
relationship is defined “as a contract … by which one of the parties confides to the 
other the management of some business to be transacted in his name or on his 
account, and by which that other assumes to do the business and render an account 
of it.” Id. at 855, 427 S.W.2d at 541–42.  

If the online company is in fact the secured party’s agent, as I have assumed, then 
the scope of an agency relationship permits the secured party to “confide to” the 
online company the “management of some business” (i.e., selling reposed cars). 
Thus, the scope of the common law of agency allows the secured party to contract 
with an online company for the latter to sell the former’s repossessed, used cars.  

The final question is whether the statute exempting secured parties prohibits that 
exemption from extending to the secured party’s agent. The statute contains no 
such prohibition, in my opinion. The General Assembly has the power to alter the 
common law. Books-A-Million, Inc. v. Arkansas Painting and Specialties 
Company, 340 Ark. 467, 470, 10 S.W.3d 857, 859 (2000). But legislative acts 
“will not be construed as overruling” the common law unless the act makes “plain 
… that such a change is intended.” Id., 10 S.W.3d at 859. Further, when courts 
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construe statutes, they employ relevant common-law rules that were in effect when 
a statute was passed. Nelson v. State, 318 Ark. 151, 883 S.W.2d 839, 842 (1994). 

Subsection 23-11-602(11)(B)(iii) exempts financial institutions and other secured 
parties when they sell repossessed, used vehicles. The statute is silent on whether 
the secured party’s exemption extends to its agent. There are two reasons that the 
statute’s silence enables us to make a valid inference that the secured party may, 
as provided by common law, transfer “the management of some business” to the 
online auction company. First, the common law allowing the secured party to hire 
an agent and transfer the management of its business to the agent existed at the 
time subsection 23-11-602(11)(B)(iii) was created. Thus, according to Nelson v. 
State, supra, we must construe the statute in light of the common law. The 
statute’s silence indicates that the common law agency principles exist alongside 
the rights and obligations created by the statute. Second, the statute’s silence on 
the common law indicates that the General Assembly did not intend to modify or 
abolish the secured party’s common law rights to contract with its agent. Thus, the 
common law right remains intact.  

One might argue that subsection 23-112-605(11)(A)(i) requires the online auction 
company to be licensed. That subsection defines a “used motor vehicle dealer” as 
“any person … or auto auction who, for a commission or with intent to make a 
profit or gain of money or other thing of value, sells, brokers, exchanges … or 
attempts to negotiate a sale … or an interest in any used motor vehicle....” But, in 
my opinion, this subsection does not require a broker or auctioneer of secured 
parties to be licensed when that broker or auctioneer is acting as the secured 
party’s agent under common law principles. Given that the exemption for secured 
parties specifically exempts them from being a “used motor vehicle dealer,” any 
auctioneer or broker acting as that secured party’s agent would also not be a used 
motor vehicle dealer.  

In summary, secured parties are generally exempt from licensing requirements 
when they sell repossessed, used vehicles that were collateral for loans. And the 
secured parties have common law rights to contract with an agent to sell those 
vehicles. Because subsection 23-11-602(11)(B)(iii) never indicates that the 
secured party’s ability to contract with an agent is modified, the secured party 
retains its full common law ability to contract with an agent. Therefore, the 
secured party can contract with the online auction company to sell repossessed 
vehicles on the secured party’s behalf. If the secured party would be exempt from 
licensing, then its agent would be too.  
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Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 

Sincerely, 

 

DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/RO:cyh 
 

 


