Opinion No. 2010-016

April 5, 2010

The Honorable David Wyatt
State Senator

159 Wyatt Lane

Batesville, Arkansas 72501

Dear Senator Wyatt:

You have requested my opinion on the following questions concerning the board
of trustees of the firemen’s pension and relief fund in the City of Batesville:

1. Is the City Clerk considered to be a board member?

2. If the answer to Question 1 is yes, is the City Clerk considered to
be a voting member?

3. Is the Mayor considered to be a voting member of the Board?
RESPONSE

In my opinion, the answer to each of your questions is “yes.” The controlling
statute, A.C.A. § 24-11-801 (Repl. 2009), plainly includes the City Clerk and
Mayor in the board membership. In the absence of specific language in the statute
limiting voting to certain members of the board, all the members of the board may
vote, in my opinion.

! As background for your questions, you make reference to “cities with fire districts that utilize a local
[firemen’s pension and relief] plan....” The term “fire districts” is a little unclear and might suggest that
the firemen’s pension and relief fund at issue is one that has been established in a fire protection district. It
is my understanding, however, that there actually is no “fire protection district.” Instead, the City has a fire
department; and | assume that the pension and relief fund is one that has been established in the City for the
department.
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Question 1 - Is the City Clerk considered to be a board member?

The controlling statute, A.C.A. 8 24-11-801(a)(2) (Repl. 2009), clearly makes the
City Clerk a board member: “The board of trustees of every firemen’s pension and
relief fund established in a city ... shall be composed of the following: ... The city
... clerk ..., who shall serve as secretary of the board][.]”.

Question 2 - If the answer to Question 1 is yes, is the City Clerk considered to be
a voting member?

It is my opinion that the City Clerk is most likely a voting member of the board.
One of my predecessors addressed this question, concluding that each board
member listed in the relevant statute may vote: “In the absence of language
limiting voting by members of the board, it appears that all of the members
enumerated in [A.C.A. § 24-11-801(a)] may vote on matters pertaining to the
pension fund.” Op. Att’y Gen. 88-098. | agree with this conclusion. The statute
never indicates that the City Clerk is a non-voting member. In my opinion, the
absence of such statutory language is likely sufficient to permit the City Clerk to
vote.

| agree with my predecessor’s conclusion for two additional reasons. First, far
from indicating that the City Clerk is a non-voting member, the relevant statute,
construed as a whole, actually seems to indicate the City Clerk may vote. After
specifying how the board is composed, the statute details the board’s power to
disburse funds: “The board thus created shall provide for the disbursement of the
firemen’s relief and pension fund and shall designate its beneficiaries as directed
in this act.”> “The board” is therefore vested with power and duty to take the
prescribed action; and this reference to “the board” reasonably encompasses each
person specified in subsection 24-11-801(a). Sections 24-11-802 and -803 contain
similar references to the powers and duties of “the board.”

2A.C.A. § 24-11-801(b).

*E.g. A.C.A. §8§ 24-11-802(e)(2) (“The Board shall direct payment....”) and -803(b) (“The board shall
have the power to accept and disburse ... all sums which may come into its hands....”).
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Secondly, the statute related to proceedings of the board—including voting—
refers to “members,” and | see no distinction between “the board” and “members
of the board™:

(F) A majority of all the members of the board shall constitute a
quorum and shall have the power to transact business.

(9)(1) No money belonging to the fund shall ever be disbursed for
any purpose without a vote of a majority of all the members of the
board of trustees, which shall be taken by the “yeas” and “nays”.

(2) The vote of each member so voting shall be entered upon the
proceedings of the board.!"

It seems clear, in my opinion, that the “members of the board” are those persons
specified in subsection 24-11-801(a), given that “the board” is tasked with
disbursing funds and taking other action prescribed in sections 24-11-801 through
-803. Therefore, in my opinion, the Clerk is likely a voting member.

One might argue that because the City Clerk is the “ex officio” secretary of the
board, the Clerk cannot vote.> “Ex officio” means “by virtue or because of an
office; by virtue of the authority implied by [an] office.” Black’s Law Dictionary
657 (Bryan A. Garner ed., 9th ed., West 2009). The term ex officio, standing
alone, denotes no limitation on the clerk’s participation in board proceedings.® As
noted in Black’s, supra, “an ex officio member is a voting member unless the
applicable governing document provides otherwise.” Had the legislature intended
to limit voting by the Clerk, it could easily have done so.’

* A.C.A. § 24-11-802 (Repl. 2002) (emphasis added).
> See A.C.A. § 24-11-801(h).

® Cf. Op. Att’y Gen. 96-063 (opining that an ex officio member of a county hospital board “is no less a
member, for purposes of [the open meeting provisions of the Arkansas Freedom of Information Act], than
one who has been elected, appointed, or otherwise chosen to be a member independently, without regard to
any other status or position.”)

" Compare A.C.A. § 24-4-104(d)(2) (Repl. 2000) (regarding executive director of the Arkansas Public
Employees’ Retirement System, who “shall also be ex officio secretary of the board, but who shall have no
vote on questions before the board. . . .”); A.C.A. 8 17-102-201(a)(4) (Supp. 2009) (providing for an ex
officio member of the Arkansas State Board of Acupuncture and Related Techniques, who “shall have no
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Question 3 - Is the Mayor considered to be a voting member of the Board?

Each of the reasons set out above as to the City Clerk’s voting power also applies
to the Mayor’s voting power.?

One might argue that the Mayor, as “chair,” A.C.A. § 24-11-801(a)(1), is treated
differently for voting purposes because the relevant statutes variously refer to the
board’s “chair” or “president” as distinct from the rest of the board.® In my
opinion, however, this is not determinative for purposes of voting. | agree with
my predecessor that in the absence of any language limiting voting by those
comprising the board, each person specified in subsection 24-11-801(a) has a vote
on matters pertaining to the fund. This includes the “chief executive,” who serves
as chair.

I am reinforced in this conclusion by the fact that the legislature on occasion has
expressly limited voting by a governing body’s chairman or president. For
instance, the mayor in cities of the first class is “ex officio president of the city
council” and he or she may vote when the “vote is needed to pass any ordinance,
bylaw, resolution, order, or motion.”*® Similarly, the executive director of the
Arkansas Livestock and Poultry Commission is ex officio secretary of the
commission “but shall have no vote on matters coming before it.”'* Had the
legislature intended to limit voting by those comprising the board under A.C.A. 8
24-11-801, it could easily have done so in like manner.

vote, shall not serve as an officer of the board, and shall not be counted to establish a quorum or a majority
necessary to conduct business.”).

® The Mayor is on the board because he or she is the City’s “chief executive”: “The board of trustees of
every firemen’s pension and relief fund established in a city ... shall be composed of the following: ...
[t]he chief executive, who shall serve as chair of the board[.]”. A.C.A. § 24-11-801(a)(1). See also A.C.A.
8§ 14-43-504(a) (Repl. 2000): “The mayor of the city shall be its chief executive officer....”.

° E.g. AC.A. § 24-11-802(a) (“Meetings of the board of trustees may be called by the chair or by a
majority of the members....”); A.C.A. § 24-11-803(a)(1)(B) (“Its president or any member of the board
may administer oaths....”).

0 A.C.A. § 14-43-501(b)(1) (Supp. 2009).

1 A.C.A. § 2-33-103(a)(2) (Repl. 2008)
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In sum, therefore, it is my opinion that both the City Clerk and the Mayor are
voting members of the board of trustees of the firemen’s pension and relief fund
established in a city, such as the City of Batesville.

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion,
which | hereby approve.

Sincerely,

DUSTIN McDANIEL
Attorney General
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