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April 5, 2009 
 
 
The Honorable Ronald P. Kincade 
Prosecuting Attorney 
Fourteenth Judicial District 
301 East Sixth Street, Suite 170 
Mountain Home, Arkansas  72653 
 
Dear Mr. Kincade:  
 
I am writing in response to your request for an opinion on three questions, which I 
paraphrase as follows: 
 

(1) Must a county reimburse a constable’s travel expenses incurred in 
connection with attending a course of training at the Arkansas Law 
Enforcement Training Academy (“ALETA”) even though A.C.A. § 14-
14-1207, a statute that until recently required reimbursement of certain 
of a constable’s expenses, has been amended to delete all references to 
township officials? 
 

(2) If reimbursement is required, must the county reimburse all the 
constable’s travel expenses or only those he would have incurred in 
attending a shorter ALETA course designed for constables? 

 
(3) If reimbursement is not required, may the county reimburse the 

constable nonetheless? 
 
The constable at issue took office in January 2009. From August until November 
2009, he attended ALETA’s basic law enforcement officer training course. See 
A.C.A. § 12-9-106 (Repl. 2009). The constable could have attended instead a 
shorter course designed for constables. See A.C.A. §§ 12-9-115 (Repl. 2009), 14-
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14-1314(a)(1)(A)(i) (Supp. 2009). After the training, he submitted a travel expense 
reimbursement request. The quorum court has deferred action on the request 
pending issuance of this opinion. 
 
At the time the constable took office, a statute required counties to reimburse 
county and township officials, including constables,1 for nondiscretionary 
expenses. See A.C.A. § 14-14-1207 (Repl. 1998). Act 732 of 2009 amended the 
statute before the training course began,2 however, to remove all references to 
township officials. See A.C.A. § 14-14-1207 (Supp. 2009). 
 
RESPONSE 
 
With respect to your first two questions, it is my opinion that the county must 
reimburse the constable for his travel expenses incurred in connection with 
attending the longer, basic course. Because reimbursement is required, the 
condition stated in your third question makes my response unnecessary. 
  
Question 1: Must a county reimburse a constable’s travel expenses incurred in 
connection with attending a course of training at the Arkansas Law 
Enforcement Training Academy (“ALETA”) even though A.C.A. § 14-14-1207, 
a statute that until recently required reimbursement of certain of a constable’s 
expenses, has been amended to delete all references to township officials? 
 
In my opinion, the reimbursement statute, A.C.A. § 14-14-1207, is not relevant 
here. Instead, as you noted in your request, a more specific statute states that “[t]he 
travel expenses of a constable in attending [ALETA] shall be paid by the county.” 
A.C.A. § 12-9-206(b)(2) (Repl. 2009). This statute clearly requires the county to 
reimburse the constable’s ALETA travel expenses. 
 
I disagree with your suggestion that Act 732 may have repealed A.C.A. § 12-9-
206(b)(2) by implication. Act 732 may evidence a legislative intent to end 
constables’ statutory right to expense reimbursement in general. That intent is not 

                                              
1 Constables are township officials for most purposes. See Ark. Const. art. 7, § 47 (constables elected by 
township electors); see also Op. Att’y Gen. 2008-169 (constables, as township officials, entitled to certain 
expense reimbursement under A.C.A. § 14-14-1207 as it then provided). 
 
2 See Op. Att’y Gen. 2009-090 (acts of the Eighty-Seventh General Assembly’s regular 2009 session with 
no emergency clause or specified effective date, including Act 732, became effective July 31, 2009). 
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inconsistent, however, with the express requirement of A.C.A. § 12-9-206(b)(2) to 
pay specified travel expenses. Repeal by implication occurs only in cases of 
“invincible repugnancy” between statutes. Donoho v. Donoho, 318 Ark. 637, 639, 
887 S.W.2d 290 (1994). In addition, where, as here, a specific statute exists, it 
applies to the exclusion of the more general statute. See id.   
 
Question 2: If reimbursement is required, must the county reimburse all the 
constable’s travel expenses or only those he would have incurred in attending a 
shorter ALETA course designed for constables? 
 
This question likely was predicated on an assumption that reimbursement is 
required, if at all, by the general reimbursement statute, which requires 
reimbursement of expenses incurred “in the conduct of official and 
nondiscretionary duties,” but makes reimbursement optional for expenses of “the 
performance of discretionary functions and services. . . .” A.C.A. § 14-14-1207(a). 
I earlier opined that A.C.A. § 14-14-1314(a)(1), a statute requiring constables to 
complete certain training, including the ALETA course for constables, is 
nondiscretionary for reimbursement purposes. See Op. Att’y Gen. 2008-169 (pre-
dating Act 732). That opinion may be interpreted to mean that a constable’s 
completion of ALETA’s longer, basic training course is discretionary. 
 
Because the answer to your question is provided by A.C.A. § 12-9-206(b)(2), 
however, the general reimbursement statute’s discretionary/nondiscretionary 
distinction is not relevant here. The determinative statute requires the county to 
pay “[t]he travel expenses of a constable in attending [ALETA].” A.C.A. § 12-9-
206(b)(2). The payment obligation is not limited to expenses of any particular 
training, whether optional or mandatory. In my opinion, the statute requires a 
county to pay a constable’s travel expenses of any ALETA course. My conclusion 
here is reinforced by evidence of legislative intent that ALETA students bear no 
personal expense at all.3 
 
Question 3: If reimbursement is not required, may the county reimburse the 
constable nonetheless? 
 

                                              
3 “[ALETA] shall furnish, without cost to applicants, the necessary food, lodging, laundry, and other 
necessary expenses while attending the academy.” A.C.A. § 12-9-206(a). 
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Because the county must reimburse the expenses at issue in your opinion request, 
an answer to this question is unnecessary. 
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMB/cyh 
 


