
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-007 
 
February 4, 2010 
 
Mr. Frederick N. Scott, Sponsor 
Little Red Hen Committee 
Post Office Box 13584 
Maumelle, Arkansas  72113 
 
Dear Mr. Scott: 
 
This is in response to your request for certification, pursuant to A.C.A. § 7-9-107 
(Repl. 2007), of the popular name and ballot title for a proposed constitutional 
amendment.  You have previously submitted similar measures, which this office 
rejected due to ambiguities in the text of your proposed amendments.  See Ops. 
Att’y Gen. Nos. 2008-035, 2008-018, 2007-327, 2007-287 and 2006-118.  You 
have made fundamental changes in the text of your proposal since your last 
submission and have now submitted the following proposed popular name and 
ballot title for my certification: 
 

Popular Name 
 

LOCAL TERM LIMITS AMENDMENT 
 
 

Ballot Title 
 

AN AMENDMENT TO THE CONSTITUTION OF THE STATE 
OF ARKANSAS RESTRICTING THE RIGHT OF ANY PERSON 
TO SEEK ELECTION TO AN ELECTIVE OFFICE BEYOND 
THE LIMITS ESTABLISHED BY THIS AMENDMENT.  THOSE 
LIMITS ARE:  TWO TERMS FOR OFFICES THAT HAVE TERM 
LENGTHS OF THREE OR MORE YEARS; THREE TERMS FOR 
OFFICES THAT HAVE TERM LENGTHS OF TWO OR FEWER 
YEARS; AND A CAP OF EIGHT YEARS, IN THE CASE OF 
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TERM LENGTHS GREATER THAN FOUR YEARS.  OFFICES 
SPECIFICALLY LIMITED BY AMENDMENT 73 TO THE 
ARKANSAS CONSTITUTION ARE EXCLUDED.  IN GENERAL 
TERMS, THIS AMENDMENT ESTABLISHES TERM LIMITS 
ON THOSE ELECTIVE OFFICES THAT WERE NOT COVERED 
BY AMENDMENT 73; I.E., THE CONSTITUTIONAL OFFICES.  
IT DOES NOT AFFECT FEDERAL OFFICES. 
 

The Attorney General is required, pursuant to A.C.A. § 7-9-107, to certify the 
popular name and ballot title of all proposed initiative and referendum acts or 
amendments before the petitions are circulated for signature.  The law provides 
that the Attorney General may substitute and certify a more suitable and correct 
popular name and ballot title, if he can do so, or if the proposed popular name and 
ballot title are sufficiently misleading, may reject the entire petition.  Neither 
certification nor rejection of a popular name and ballot title reflects my view 
of the merits of the proposal.  This Office has been given no authority to 
consider the merits of any measure. 
 
In this regard, A.C.A. § 7-9-107 neither requires nor authorizes this office to make 
legal determinations concerning the merits of the act or amendment, or concerning 
the likelihood that it will accomplish its stated objective.  In addition, following 
Arkansas Supreme Court precedent, this office will not address the 
constitutionality of proposed measures in the context of a ballot title review unless 
the measure is “clearly contrary to law.”  Kurrus v. Priest, 342 Ark. 434, 29 
S.W.3d, 669 (2000); Donovan v. Priest, 326 Ark. 353, 931 S.W.2d 119 (1996); 
and Plugge v. McCuen, 310 Ark. 654, 841 S.W.2d 139 (1992).  Consequently, this 
review has been limited to a determination, pursuant to the guidelines that have 
been set forth by the Arkansas Supreme Court, discussed below, of whether the 
proposed popular name and ballot title accurately and impartially summarize the 
provisions of your proposed amendment or act. 
 
The purpose of my review and certification is to ensure that the popular 
name and ballot title honestly, intelligibly, and fairly set forth the purpose of 
the proposed amendment or act.  See Arkansas Women’s Political Caucus v. 
Riviere, 283 Ark. 463, 466, 677 S.W.2d 846 (1984). 
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The popular name is primarily a useful legislative device.  Pafford v. Hall, 217 
Ark. 734, 233 S.W.2d 72 (1950).  It need not contain detailed information or 
include exceptions that might be required of a ballot title, but it must not be 
misleading or give partisan coloring to the merit of the proposal.  Chaney v. 
Bryant, 259 Ark. 294, 532 S.W.2d 741 (1976); Moore v. Hall, 229 Ark. 411, 316 
S.W.2d 207 (1958).  The popular name is to be considered together with the ballot 
title in determining the ballot title’s sufficiency.  Id. 
 
The ballot title must include an impartial summary of the proposed amendment or 
act that will give the voter a fair understanding of the issues presented.  Hoban v. 
Hall, 229 Ark. 416, 417, 316 S.W.2d 185 (1958); Becker v. Riviere, 270 Ark. 219, 
223, 226, 604 S.W.2d 555 (1980).  According to the court, if information omitted 
from the ballot title is an “essential fact which would give the voter serious ground 
for reflection, it must be disclosed.”  Bailey v. McCuen, 318 Ark. 277, 285, 884 
S.W.2d 938 (1994), citing Finn v. McCuen, 303 Ark. 418, 798 S.W.2d 34 (1990); 
Gaines v. McCuen, 296 Ark. 513, 758 S.W.2d 403 (1988); Hoban v. Hall, supra; 
and Walton v. McDonald, 192 Ark. 1155, 97 S.W.2d 81 (1936).  At the same time, 
however, a ballot title must be brief and concise (see A.C.A. § 7-9-107(b)); 
otherwise voters could run afoul of A.C.A. § 7-5-522’s five minute limit in voting 
booths when other voters are waiting in line.  Bailey v. McCuen, supra.  The ballot 
title is not required to be perfect, nor is it reasonable to expect the title to cover or 
anticipate every possible legal argument the proposed measure might evoke.  
Plugge v. McCuen, 310 Ark. 654, 841 S.W.2d 139 (1992).  The title, however, 
must be free from any misleading tendency, whether by amplification, omission, 
or fallacy; it must not be tinged with partisan coloring.  Id.  A ballot title must 
convey an intelligible idea of the scope and significance of a proposed change in 
the law.  Christian Civic Action Committee v. McCuen, 318 Ark. 241, 884 S.W.2d 
605 (1994).  It has been stated that the ballot title must be: 1) intelligible, 2) 
honest, and 3) impartial.  Becker v. McCuen, 303 Ark. 482, 798 S.W.2d 71 (1990), 
citing Leigh v. Hall, 232 Ark. 558, 339 S.W.2d 104 (1960). 
 
Having analyzed your proposed amendment, as well as your proposed popular 
name and ballot title under the above precepts, it is my conclusion that I must 
reject your proposed popular name and ballot title due to ambiguities in the text of 
your proposed measure.  A number of additions or changes to your popular name 
and ballot title are, in my view, necessary in order to more fully and correctly 
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summarize your proposal.  I cannot, however, at this time, fairly or completely 
summarize the effect of your proposed measure to the electorate in a popular name 
or ballot title without the resolution of the ambiguities.  I am therefore unable to 
substitute and certify a more suitable and correct popular name and ballot title 
pursuant to A.C.A. § 7-9-107(b). 
 
I refer to the following ambiguities: 
 

1.  Each of your previous proposals, cited above, had the popular name 
“Local Term Limits Amendment.” Each excluded, by one method or 
another, judicial offices. Your current proposal, while having the same 
popular name, does not exclude judicial offices. Justices of the 
Supreme Court of Arkansas are elected on a statewide basis. See Ark. 
Const. amend. 80, § 2(A). Because a voter likely would not anticipate 
that the terms of the Justices would be limited by an enactment entitled 
“Local Term Limits Amendment,” the proposed popular name is 
misleading. 

 
Ordinarily, and in the absence of other ambiguities, I might substitute a 
more descriptive popular name to remedy this ambiguity. Given the 
consistent limitation of the subject matter of your prior proposals, 
however, there is doubt whether your proposed amendment is actually 
intended to apply to judicial offices, including those filled by statewide 
election. Owing to that doubt and the existence of other ambiguities in 
the text of your proposed amendment, I am unable to substitute a 
popular name. 
 

2.  Your proposed amendment provides in section 3 that a person may not 
seek election to an office if he or she “has previously served in that 
same office for eight or more years.” It also provides in section 4 that 
terms of office served prior to the enactment of your proposed 
amendment “shall be counted as one term of previous service.”  
 
Consider a person who has served in a local office for, say, ten two-
year terms prior to the enactment of your proposed amendment. It is 
unclear whether your proposed amendment is intended to prohibit the 
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person from thereafter seeking reelection to the same office. The 
person may be deemed under section 4 to have served only one prior 
term and thus be eligible to run again. Alternatively, because the 
person has served in the same office for more than eight years, he or 
she may be deemed under section 3 to be ineligible to run again. 
 
In addition in this regard, the ballot title states that your proposed 
amendment establishes “a cap of eight years, in the case of term 
lengths greater than four years.” This language of the ballot title 
apparently refers to section 3, which is the only part of your proposed 
amendment that mentions an eight-year time period. Nothing in 
section 3, however, indicates that it is limited in its application to 
offices having term lengths greater than four years. This inconsistency 
between the ballot title and the body of your proposed amendment 
adds uncertainty with respect to the ambiguity noted above. 
 

3.  Section 5 of your proposed amendment provides that “[s]ervice for 
more than half a term shall be counted as a full term of office….” As 
noted above, section 4 of your proposed amendment provides that 
“[t]erms served in office prior to the enactment of this constitutional 
provision shall be counted as one term of previous service.” 

 
Consider a circuit judge who, at the time of the enactment of your 
proposed amendment, has completed two years of a (first) six-year 
term. See Ark. Const. amend. 80, § 16(B). It is unclear whether your 
proposed amendment is intended to prohibit the judge from seeking 
reelection to the same office. If, as the ballot title indicates, section 3 
of your proposed amendment is intended to impose an eight-year cap 
on service in offices having terms of more than four years, then its 
intent with respect to an office having a term of six years may be to 
limit a person’s service to one term. If so, the question becomes 
whether the judge’s service prior to the enactment of your proposed 
amendment is counted as one term of previous service under section 4, 
or is not counted as a term because, under section 5, it was less than 
half completed at the time of the enactment of your proposed 
amendment. It is also unclear whether the same result would occur 
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with respect to a judge who had completed four years (i.e., more than 
half) of a (first) six-year term at the time of the enactment of your 
proposed amendment. 
 

4.  As noted above, the ballot title states that your proposed amendment 
imposes “a cap of eight years, in the case of term lengths greater than 
four years.” Section 3 of your proposed amendment makes no 
reference to the term length of any office but states that a person may 
not seek election to an office if he or she “has previously served in that 
same office for eight or more years.” Section 1 of your proposed 
amendment allows two terms when the length of the term of office is 
“three or more years.”  

 
The interaction of these three provisions creates an ambiguity 
concerning the intent of your proposed amendment with respect to the 
number of terms and/or the length of time a person may hold an office 
that has a term of more than four years. Section 1 indicates that two 
terms are allowed. Section 3, read in isolation, might give the same 
result by implicitly recognizing that two terms may total more than 
eight years, but the language of the ballot title suggests that your 
proposed amendment would impose an eight-year limit apart from the 
two-term limit. It is unclear, therefore, whether your proposed 
amendment is intended to allow at least two terms, regardless of the 
length of the office’s term; interrupt a term of office at the eight-year 
mark; or prohibit the commencement of any term of office that would 
cause the office holder to exceed eight years in office at any time 
during the term.  
 

5.  Section 1 of your proposed amendment prohibits a person from 
“seek[ing] election … if that person has previously served in that same 
office for two terms….” The prohibition is on the act of seeking 
election, not on the act of taking or holding office. The prohibition 
applies to a person who “has previously served … two terms….” 
(Emphasis added.) On its face, then, Section 1 would not prohibit a 
person who is in the last few months of his or her second term from 
seeking election to a third term. Such a person, at the time of seeking 
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election, would not have previously served (i.e., completed) two terms. 
Neither would Section 1 prohibit the same person from taking office 
for a third term. At the time of taking office, the person would have 
previously served two terms, but he or she would not then be seeking 
election. The ballot title makes clear, however, that this is not the 
result anticipated or intended. 

 
Other sections of your proposed amendment, also stating the 
prohibition in terms of seeking office, are susceptible to similar 
interpretations. 
 
It is true, as noted above, that section 5 of your proposed amendment 
provides that service for more than half a term is counted as a full 
term. Application of section 5 to a person holding an office having a 
term of three or more years would make the person ineligible to seek 
election beginning halfway through his or her second term. While this 
interpretation and application of section 5 to the general term limits of 
sections 1, 2, and 3 may have been intended, it is, in my opinion, 
unduly complicated and ambiguous. 
 

6.  The ballot title, in describing offices to which your proposed 
amendment would not apply, appears to equate “offices that were … 
covered by Amendment 73” and “the Constitutional Offices.” 
Numerous provisions of the Constitution of Arkansas establish and/or 
refer to offices that would be subject to your proposed amendment. 
See, e.g., Ark. Const. art. 7, § 47 (constables); amend. 55 (county 
officers); amend. 80 (judicial officers). As a result, it is my view that 
use of the phrase “the Constitutional Offices” to describe the offices 
that would not be subject to your proposed amendment may be 
misleading.  

 
My office, in the certification of ballot titles and popular names, does not concern 
itself with the merits, philosophy, or ideology of proposed measures.  I have no 
constitutional role in the shaping or drafting of such measures.  My statutory 
mandate is embodied only in A.C.A. § 7-9-107 and my duty is to the electorate.  I 
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am not your counsel in this matter and cannot advise you as to the substance of 
your proposal. 
 
At the same time, however, the Arkansas Supreme Court, through its decisions, 
has placed a practical duty on the Attorney General, in exercising his statutory 
duty, to include language in a ballot title about the effects of a proposed measure 
on current law.  See, e.g., Finn v. McCuen, 303 Ark. 418, 793 S.W.2d 34 (1990).  
Furthermore, the Court has recently confirmed that a proposed amendment cannot 
be approved if “[t]he text of the proposed amendment itself contribute[s] to the 
confusion and disconnect between the language in the popular name and the ballot 
title and the language in the proposed measure.”  Roberts v. Priest, 341 Ark. 813, 
20 S.W.3d 376 (2000).  The Court concluded:  “[I]nternal inconsistencies would 
inevitably lead to confusion in drafting a popular name and ballot title and to 
confusion in the ballot title itself.”  Id.  Where the effects of a proposed measure 
on current law are unclear or ambiguous, it is impossible for me to perform my 
statutory duty to the satisfaction of the Arkansas Supreme Court without 
clarification of the ambiguities. 
 
My statutory duty, under these circumstances, is to reject your proposed popular 
name and ballot title, stating my reasons therefor, and to instruct you to “redesign” 
the proposed measure, popular name and ballot title.  See A.C.A. § 7-9-107(c).  
You may, after clarification of the matters discussed above, resubmit your 
proposed amendment, along with a proposed popular name and ballot title, at your 
convenience.  I anticipate, as noted above, that some changes or additions to your 
submitted popular name and ballot title may be necessary.  I will perform my 
statutory duties in this regard in a timely manner after resubmission. 
 
Sincerely, 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/cyh 
 
Enclosure(s) 


