
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-004 
 
 
April 5, 2010 
 
 
The Honorable Tom Tatum, II 
Prosecuting Attorney 
Fifteenth Judicial District 
Post Office Box 1599 
Danville, Arkansas 72833 
 
Dear Mr. Tatum:  
 
You have asked for my opinion about whether certain juveniles must be separated 
“by sight and sound” when the juveniles are detained. I have paraphrased your 
question as follows:  
 

Under Arkansas law, a court may determine that a juvenile is part of 
a “family in need of services” (FINS). If a FINS juvenile violates the 
court’s order, the court may order the FINS juvenile be detained in a 
juvenile-detention facility. When so detained, FINS juveniles must 
be “separated from detained juveniles charged or held for 
delinquency.” Must FINS juveniles be so separate that they cannot 
hear or see delinquent juveniles? 

 
RESPONSE 
 
No, in my opinion. When we follow standard rules of statutory construction, the 
General Assembly’s intent appears to be that FINS juveniles need not be separated 
“by sight and sound” when detained in juvenile-detention facilities. 
 
  



The Honorable Tom Tatum, II 
Pros. Att’y, 15th Judicial District 
Opinion No. 2010-004 
Page 2 
 
 
 
DISCUSSION  
 
Your question is one of statutory interpretation. When interpreting statutes, the 
basic rule is to give effect to the intent of the General Assembly.1 To determine a 
statute’s meaning, the first rule is to construe it just as it reads, giving the words 
their ordinary and usually accepted meaning in common language.2 The statute 
must be construed so that no word is left void, superfluous, or insignificant, and, if 
possible, every word is given meaning.3  
 
Two considerations indicate that the General Assembly did not intend to require 
FINS juveniles—who are being detained for violating a court order—to be 
separated by sight and sound. Certain juveniles must be separated by sight and 
sound when they are held in adult facilities.4  FINS juveniles who are detained for 
violating a court order cannot be held in adult facilities.5  It follows from this, in 
my opinion, that subsection 9-37-336(a)(2)(C)(ii) does not require that FINS 
juveniles be separated from delinquent juveniles by sight and sound.  
 
  

                                                       
1 E.g., Sykes v. Williams, 373 Ark. 236, 283 S.W.3d 209 (2008); Op. Att’y Gen. 2008-126. 
 
2 E.g., First Arkansas Bail Bonds, Inc. v. State, 373 Ark. 463, 284 S.W.3d 525 (2008). 
 
3 Id. 
 
4 A.C.A. § 9-27-336(b)(2)(A) (“A juvenile alleged to have committed a delinquent act may be 
held in an adult jail or lock-up … provided that he or she is separated by sight and sound from 
adults who are pretrial detainees or convicted persons.”); A.C.A. § 9-37-336(b)(3)(A)(iv) (A 
juvenile alleged to have committed a delinquent act who is awaiting an initial appearance before a 
judge may be held in an adult jail or lock-up for up to twenty-four (24) hours, excluding 
weekends and holidays, provided the following conditions exist … [t]he juvenile is separated by 
sight and sound from adults who are pretrial detainees or convicted persons.”). 
 
5 A.C.A. § 9-27-336(a)(2)(C)(ii) (“A [FINS] juvenile … shall be separated from detained 
juveniles charged or held for delinquency. The holding shall not occur in any facility utilized for 
incarceration of adults.”). 
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Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/RO:cyh 
 


