
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2010-002 
 
 
February 5, 2010 
 
 
The Honorable Clark Hall 
State Representative 
302 Elm Street 
Marvell, Arkansas  72366-8729 
 
Dear Representative Hall: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on whether certain actions 
of the Mayor of the City of Helena-West Helena are consistent with the state civil 
service laws.  As background for your questions, you state: 
 

On May 19, 2009, the City of Helena-West Helena passed 
Ordinance No. 16-2009 establishing the Helena-West Helena Civil 
Service Commission as set out in Arkansas Code annotated 14-51-
202.  The Civil Service Commission was appointed and had their 
first meeting on August 4, 2009. 
 
On Dec. 30, 2009, by executive order 12-2009 Mayor James Valley 
declared an emergency and promoted directly, without testing, and 
increased salaries for twenty-one (21) current employees of the 
Helena-West Helena police and fire departments. 

 
 You have asked in this regard: 
 

1. Are the actions of bypassing procedures and testing by the Civil 
Service Commission legal? 
 
2. What circumstances would be considered an emergency for 
promotions within the departments?     
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RESPONSE 
 
Assuming that the Helena-West Helena Civil Service Commission 
(“Commission”) was established in accordance with state law, the answer to your 
first question is plainly “no.”  To the extent, however, that there are factual 
variables impacting the validity of the Commission, I am unable to respond to 
your first question.  In response to your second question, there are two statutory 
provisions that create exceptions to the civil service testing requirements in 
emergency situations.  These provisions are discussed further below.   
 
Question 1 - Are the actions of bypassing procedures and testing by the Civil 
Service Commission legal?  
 
The above background information invites me to assume that the Commission was 
established in accordance with state law.  Assuming that to be the case, then the 
answer to your first question is plainly “no.”  The civil service laws governing 
police and fire departments of cities of the first class, codified at A.C.A. §§ 14-51-
101 to -311 (Repl. 1998 and Supp. 2009), clearly contemplate appointment and 
promotion to department positions being made on the basis of competitive 
examination.  Id. at -301 (Supp. 2009); Bradley v. Bruce, 288 Ark. 342, 705 
S.W.2d 431 (1986); Op. Att’y Gen. 91-272. 
 
After receiving your request for my opinion in this matter, however, I was 
informed that there are certain facts outside those stated in your original request 
that may bear on the validity of the ordinance establishing the Commission.  
Please be advised that to the extent there are factual variables impacting the 
validity of the Commission, I am unable to respond to your first question.  I cannot 
evaluate and judge the circumstances surrounding the ordinance’s passage.  Such 
matters must be addressed locally, by the city attorney or other local counsel to 
whom the City usually looks for advice, or through a medium that can consider 
local factual matters, such as a court.  
 
Question 2 - What circumstances would be considered an emergency for 
promotions within the departments? 
 
In the context of promotions covered by the state civil service laws, my research 
has disclosed only two provisions that create exceptions to the testing 
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requirements in emergency situations.1  Pursuant to A.C.A. § 14-51-
301(b)(4)(A)(ii), a person within the department must serve at least one year in his 
or her position prior to applying for advancement to a higher rank, unless an 
emergency situation arises, as determined by the board of civil service 
commissioners.  Additionally, subsection A.C.A. § 14-51-301(b)(8)(A) (Supp. 
2009) provides for the appointment of temporary employees without examination 
in cases of emergency.  However, such temporary employment must be with the 
consent of the commission and is limited to sixty days, in the absence of grave 
danger as determined by the commission.  Id. at (B).          
 
Neither one of these provisions defines what constitutes an “emergency.”  This 
office cannot provide a controlling definition of a term where the legislature has 
elected not to provide one.  Op. Att’y Gen. 2008-116.  See also Op. Att’y Gen. 98-
025 (“This office has consistently taken the position that in the absence of a 
legislatively-or judicially-formulated definition, it is inappropriate for the Attorney 
General, being a member of the executive branch of government, to formulate a 
controlling definition.”).  The first rule, however, in determining the meaning of a 
statute is to construe it just as it reads, giving words their ordinary and usually 
accepted meaning in common usage.  Bob Cole Bail Bonds, Inc. v. Howard, 307 
Ark. 242, 244, 819 S.W.2d 274 (1991); Bolden v. Watt, 290 Ark. 343, 719 S.W.2d 
428 (1986).  In this regard, the term “emergency” has been defined generally as “a 
sudden, urgent, usually unexpected occurrence or occasion requiring immediate 
action.”  RANDOM HOUSE WEBSTER’S UNABRIDGED DICTIONARY 636 (2d ed. 2001.   
 
A case-by-case determination will be required in order to determine whether an 
“emergency” exists for purposes of subsections 14-51-301(b)(4)(A)(ii) and 
(b)(8)(A). 
 
Because the factual background for your questions includes mention of the 
Mayor’s issuance of an emergency executive order, and it appears that the order 

                                              
1 Another exception to testing is found in A.C.A. 14-51-307 (Repl. 1998), but this provision does not 
specify that it applies in an emergency:   
 

In the case of a vacancy in a position requiring peculiar or exceptional qualifications of a 
scientific, professional, or expert character, upon satisfactory evidence that competition is 
impracticable and that the position can best be filled by the selection of some person 
designated who is of recognized attainment, the board may, by a majority vote, suspend 
competition in this case. 
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was issued under the belief that the ordinance establishing the Commission is 
ineffective, I will also attempt to address your second question outside the civil 
service context.  In this regard, as one of my predecessors had occasion to note, 
there are no statutes or case law specifically addressing a mayor’s authority to 
issue executive orders.  Op. Att’y Gen. 95-013.  My predecessor nevertheless 
concluded that a mayor presumably could issue executive orders as a power 
attendant to his other powers and duties.  Id.  I agree that as an executive officer, a 
mayor likely has the power, generally, to issue executive orders.  Whether the 
power has been properly exercised in any given instance, however, is a question 
that requires reference to the particular matter at hand.  I am unable, for the 
reasons stated above, to state whether the specific executive order you have 
mentioned was properly issued.  I will state generally regarding the existence of an 
emergency in connection with a mayor’s executive order, that in my opinion this 
decision would likely fall to the mayor as there appears to be nothing limiting the 
mayor’s power in this respect. 
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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