
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-213 
 
 
April 5, 2010 
 
 
The Honorable Garry L. Smith 
State Representative  
600 Ouachita 31 
Camden, Arkansas 71701-9561 
 
Dear Representative Smith:  
 
I am writing in response to your request for an opinion concerning A.C.A. § 15-5-
202(a)(5) (Repl. 2009). I have paraphrased your question as follows:  
 

Under A.C.A. § 15-5-202(a)(5), a person must meet three criteria to 
be eligible for the additional-member position on the Arkansas 
Development Finance Authority. The person must: (1) be a public 
housing or community development professional; (2) be actively 
engaged in that profession; and (3) not be a member of any housing 
authority board. Is the additional member required to meet these 
criteria during the duration of his or her service?  

 
RESPONSE 
 
Most likely, yes. To answer that question, we must look to the language of the 
relevant statute. While the statute is not entirely clear, a close reading of the 
General Assembly’s word choices considered alongside the criteria’s rationale 
seems to indicate that the additional member must continually meet the three 
elements, in my opinion.  
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DISCUSSION  
 
Section 15-5-202 establishes the eligibility criteria for the members of the ADFA. 
One of the members—who is referred to as the “additional member,”1—must meet 
three special eligibility criteria. The additional member must:  
 

(1) be a public housing or community development professional, and 
 
(2) be actively engaged in that profession, and  
 
(3) not be a member of any housing authority board.2 

 
There is no question that the additional member must meet these special criteria to 
be eligible for the additional-member position. The only question is whether the 
additional member must meet these criteria for the full time he or she serves as the 
additional member.  
 
To answer that question, we generally look to the statute’s language.3 
Unfortunately, subsection 15-5-202(a)(5) does not provide much explicit guidance 
about whether the criteria must be continually met. Nevertheless, two 
considerations seem to indicate that the General Assembly intended the criteria be 
continually met.     
 
First, the statute’s language uses present-tense terms that seem to indicate an 
ongoing requirement.  For example, when the statute introduces the special 
criteria, it uses the phrase “[t]he additional public member ... shall be,” which 
seems to require the criteria be continually met. At a more specific level, the 
second criterion requires the additional member be “actively engaged,” as a public 
housing or community development professional. The qualifier “actively 
engaged,” also seems to denote a continual state.    
 
The second consideration confirms the above reading of the specific terms. The 
second indication that the General Assembly intended the criteria be continual is 
                                                       
1 A.C.A. § 15-5-202(a)(5) (Repl. 2009). 
 
2 Id. 
 
3 See Op. Att’y Gen. Nos. 2008-012 (assessing whether a residence requirement for service must 
be continually met), 2007-302 (assessing residency requirements). 



The Honorable Garry L. Smith 
State Representative 
Opinion No. 2009-213 
Page 3 
 
 
 
found in the criteria’s rationale. The special criteria indicate that the additional 
member is supposed to possess special knowledge or experience relating to public 
housing and community development. Further, that knowledge or experience is 
supposed to be critical to the additional member’s role on the board (otherwise 
there would be no special criteria applying only to that member). That knowledge 
and experience is more effective if it is current or up-to-date. Therefore, given the 
importance of the knowledge and experience and benefits derived from its 
currentness, I believe the General Assembly probably intended the criteria to be 
continually met.  
 
In summary, the language of the statute generally controls whether the eligibility 
criteria must be continually met. The language of subsection 15-5-202(a)(5) is not 
explicit—one way of the other—regarding whether the eligibility criteria must be 
continually met. Nevertheless, the terms used in the statute and the rationale for 
the criteria seem to indicate that the General Assembly intended the criteria be 
continually met.  
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
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