
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-192 
 
February 8, 2010 
 
The Honorable Denny Altes 
State Senator 
8600 Moody Road 
Fort Smith, Arkansas 72903-6718 
 
Dear Senator Altes: 
 
I am writing in response to your request for an opinion concerning the permissible 
use of certain county moneys under A.C.A. §§ 21-6-302(d) and 21-6-305(c). You 
ask the following:  
 

Under A.C.A. § 21-6-302(d), a county treasurer may use the county 
treasurer’s automation fund to operate the office, for administrative 
costs, and for an automated accounting and record-keeping system. 
Under A.C.A. § 21-6-305(c), the county collector may use the 
county collector’s automation fund to operate the office, for 
administrative costs, and for an automated record-keeping system. 
Would office furniture, such as desks, cabinets and chairs, be an 
eligible expense under A.C.A. §§ 21-6-302(d) and 21-6-305(c)? 

 
RESPONSE 
 
While the lack of precise governing authority prevents me from being definitive, I 
believe the answer to your question is probably “yes.” 
 
DISCUSSION 
 
You question is composed of two discreet sub-questions, namely whether certain 
expenses are permissible under subsection 21-6-302(d), on the one hand, and 
subsection 21-6-305(c), on the other hand. The relevant language in both statutes 
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is nearly identical, and was enacted by the General Assembly in the same session.1 
The relevant language regarding treasurers states:  
 

(d)(1) The treasurer may set aside up to ten percent (10%) of the 
gross commissions collected annually to be credited to the county 
treasurer's automation fund to be used: 
 

(A) To operate the office of the county treasurer; 
 
(B) For administrative costs; and 
 
(C) To purchase, maintain, and operate an automated accounting 
and record-keeping system. 

 
(2) The acquisition and update of software for the automated 
accounting and record-keeping system shall be permitted uses of 
these funds. 
 
(3) Moneys deposited in this fund may accumulate and shall be 
appropriated and expended for the uses designated in this section by 
the quorum court at the direction of the treasurer. 

 
A.C.A. § 21-6-302(d) (Supp. 2009) (emphasis added).2 The bolded provisions, 
above, were added by the General Assembly in 2003. See, supra, note 1. 
 
Treasurers 
No court or opinion from this office has addressed your specific question. Thus, I 
cannot definitively opine on your question. Nevertheless, subsection 21-6-302(d)’s 
very broad language probably permits the expenditures you describe. In my 
opinion, the items you describe seem to fall into at least two of the three 
permissible categories of expenses. First, subsection 21-6-302(d)(1)(A) enables 
the moneys in treasurers’ automation funds to be spent “to operate the office of the 
county treasurer.” Few offices can “operate” without basic office items such as 
desks, cabinets and chairs—the items you mention.  

                                                       
1 Act 844 of 2003 (regarding treasurers’ automation funds); Act 847 of 2003 (regarding 
collectors’ automation funds). 
2 The identical permissible uses of county collectors’ automation funds may be found at A.C.A. § 
21-6-305(c)(2)(A) (Repl. 2004). 
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The second category of expenses into which these office items likely fall is 
“administrative expenses.” A.C.A. § 21-6-302(d)(1)(B). Black’s Law Dictionary 
defines “administrative expenses” as “overhead.” Black’s Law Dictionary 51 
(Bryan A. Garner, ed., 9th ed., West 2009). The items you describe seem to fall 
within the common-sense meaning of “overhead.” Accordingly, I believe the 
expenses you mention likely also fall within the second permissible expense 
category.  
 
Collectors 
Similarly, I believe the items you mention likely fall within the permissible 
expenses for county collectors’ automation funds under section 21-6-305. The 
operative language in subsection 21-6-305(2)(A) is identical to subsection 21-6-
302(d). Thus, I believe county collectors may use their automation funds to 
purchase these basic office items for the same reasons explained above. 
 
In summary, while the absence of specific statutory definitions or court opinions 
prevent me from definitively opining about your questions, I believe that the 
answer to both of your two discreet questions is probably “yes.” The relevant 
language governing the expenditure of the treasurers’ and collectors’ automation 
funds is so broad that it likely encompasses the items you mention. I will note that 
even though the expenses are likely permitted, A.C.A. § 14-14-1203(a) (Repl. 
1998) requires the quorum court to specifically appropriate moneys from the 
automation fund for the desired expenses. See generally Op. Att’y Gen. 2001-305, 
pp. 3–7. 
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/RO:cyh 
 


