
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-189 
 
February 8, 2010 
 
The Honorable Clark Hall 
State Representative 
302 Elm Street 
Marvell, Arkansas  72366-8729 
 
Dear Representative Hall: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on several questions 
regarding A.C.A. § 14-14-1314 (Supp. 2009), which provides in relevant part that 
“[i]n the performance of his or her official duties, a constable shall” wear a 
uniform of a specified description (subsection (b)) and drive a vehicle with 
specified markings (subsection (c)). Your inquiry is as follows: 
  

Regarding § 14-14-1314(b) and (c) and the requirement that a 
constable wear a required uniform as well as the requirement that a 
constable’s vehicle be clearly marked, does the failure to abide by 
these requirements render a constable’s official duty or action void? 
Specifically, if a constable is issuing traffic citations or conducting 
any other official duty while either not wearing the required uniform 
or, if he or she is wearing the uniform, is doing so in a vehicle that is 
not clearly marked, are those traffic citations or official duties lawful 
or proper? In other words, are the uniform and vehicle requirements 
non-discretionary for a constable to conduct official business? 
 
If the uniform and vehicle requirements are non-discretionary, what 
is the remedy for a citizen who has been subject to a constable’s 
official duties (such as having been issued a traffic citation)? 
Further, if you opine that the uniform and vehicle requirements are, 
in fact, discretionary, how should § 14-14-1314 be enforced if a 
constable’s official duties conducted in violation of that statute do 
not render those official duties void? 
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RESPONSE 
 
Initially, I note that it is not possible for me to provide definitive answers to your 
questions. The legislature has required constables to take certain actions but has 
specified neither any means to ensure compliance or remedy noncompliance, nor 
any consequence for noncompliance in any proceeding against a third party. The 
legislature may wish to reexamine this issue in the future and provide clarification 
of its intent. In the meantime, only a court having jurisdiction can finally 
determine answers to questions like the ones posed in your request, which answers 
may vary from case to case depending upon all the relevant facts of each. 
  
As a general matter, however, it is my opinion that official actions taken by a 
constable while not in compliance with A.C.A. § 14-14-1314(b) and/or (c) will not 
normally be held to be void, but that a motion to suppress evidence that was 
obtained by a constable while not in compliance might be granted in a particular 
case. 
 
A constable clearly has authority to make arrests and issue citations. See A.C.A. § 
16-19-301(a) (Repl. 1999), Credit v. State, 25 Ark. App. 309, 758 S.W.2d 10 
(1988); see also Op. Att’y Gen. 2009-065 (discussing a constable’s authority to 
issue citations), Ark. R. Crim. Proc. 4.1, 5.2 (giving law enforcement officers 
authority to arrest and issue citations without warrant). Beyond mere authority, a 
constable has a statutory duty to “keep the peace and cause offenders to be 
arrested….” A.C.A. § 16-19-301(a); see also Op. Att’y Gen. 2008-169 (discussing 
a constable’s affirmative duties to keep the peace, make arrests, and the like). 
 
In Meyers v. State, 253 Ark. 38, 484 S.W.2d 334 (1972), the Supreme Court of 
Arkansas held that a municipal policeman has a continuing duty, not just the 
authority, to enforce the law, and that a policeman is “in a sense, on duty 24 hours 
a day, seven days a week and is not relieved of his obligation to preserve the peace 
while ‘off duty.’" Id. at 46. The Court cited a statute setting forth the obligations 
of municipal policemen, which statute, it might be noted, is similar in some 
respects to the statute setting forth the law enforcement duties of constables and 
provides in part that municipal policemen have “all the power of constables.” 
A.C.A. § 14-52-203(b)(4) (Repl. 1998). See also Op. Att’y Gen. 96-120 
(interpreting Meyers to mean that an off-duty certified deputy sheriff may make an 
arrest for a misdemeanor committed in his presence). While the officer in Meyers 
was in uniform, my predecessor, in Op. Att’y Gen. 96-120, did not condition his 
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opinion on the deputy’s wearing of a uniform, and I share the view that an 
officer’s authority is generally not dependent upon the clothes he or she is 
wearing. 
  
It is true that the uniform and vehicle marking requirements of A.C.A. § 14-14-
1314(b) and (c) are phrased in mandatory terms, using the word “shall.” I 
previously opined that expenses legitimately incurred in complying with such 
requirements are not discretionary expenditures and therefore must be reimbursed 
by the county quorum court. See Op. Att’y Gen. 2008-169.1 The legislature’s use 
of the word “shall” surely indicates its intent that the uniform and vehicle marking 
requirements are mandatory and binding upon constables. That legislative intent is 
rational and legitimate. Compliance with the uniform and vehicle marking 
requirements results in a direct public benefit, which is that “the officer deters 
crime by his uniformed presence, he acts as a haven for those in need of 
protection, and he symbolizes a safe community.” City of Sherwood v. Lowe, 4 
Ark. App. 161, 165, 628 S.W.2d 610 (1982). The requirements, when followed, 
also promote order, public confidence, and compliance with the requests of 
officers, reassuring those who are stopped or detained by a constable that such 
person is legitimately an officer. See, e.g., State v. Whitney, 176 Ind. App. 615, 
377 N.E.2d 652 (1978). 
 
Given the affirmative law enforcement duties of constables noted above, however, 
and absent a clear expression of legislative intent regarding the consequences of 
noncompliance, I conclude that the legislature did not intend to invalidate all 
official actions of constables taken in noncompliance with the uniform and/or 
vehicle marking requirements.  
 
A line of reported cases in Arkansas can be viewed as confirmation of my 
conclusion. In Johnson v. City of Kensett, 301 Ark. 592, 787 S.W.2d 651 (1990), 
and similar cases, the Supreme Court of Arkansas reversed and dismissed 
convictions where persons were charged by officers who did not meet statutory 
minimum requirements for employment as police officers. The Court’s rulings 
were based upon A.C.A. § 12-9-108(a), which at the time provided that a person 
who did not meet qualifications “shall not take any official action as a police 

                                              
1 The cited opinion was based upon the fact that the statute providing for reimbursement referred to 
township officers as well as county officers. Act 732 of 2009 revised the statute to remove the references to 
township officers. See A.C.A. § 14-14-1207 (Supp. 2009). Constables are township officers. See Ark. 
Const. art. 7, § 47. 
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officer, and any action taken shall be held as invalid.” A.C.A. § 12-9-108(a) 
(1987). Later, the statute was amended to provide instead that actions taken by 
officers not meeting all minimum qualifications “shall not be held invalid merely 
because of the failure to meet the standards and qualifications.” Act 44 of 1989 
(3rd Ex. Sess.), §1; see A.C.A. § 12-9-108(a) (Supp. 2009) (current codification, 
identical in relevant part to post-Act 44 codification). The Court thereafter refused 
to invalidate charges based upon such failures. See, e.g., Ridenhour v. State, 305 
Ark. 90, 805 S.W.2d 639 (1991). The cases demonstrate, in my view, the courts’ 
willingness to invalidate a charge, in circumstances somewhat similar to those at 
issue here, based upon a clear expression of legislative intent, but not otherwise. 
The cases further demonstrate that an illegal arrest, without more, is not a bar to 
prosecution or a defense to conviction. See, e.g., Weaver v. State, 103 Ark. App. 
201, 287 S.W.3d 649 (2008). 
 
It could be argued that some taint of illegality surrounds an arrest made or citation 
given by a constable in violation of A.C.A. § 14-14-1314(b) and/or (c). A court 
might be inclined at least in an egregious case to grant a remedy for 
noncompliance, it being a general principle of the law to provide a remedy for 
every wrong. See, e.g., Black and White, Inc. v. Love, 236 Ark. 529, 367 S.W.2d 
427 (1963). 
 
In my view, suppression of evidence gathered by a constable who was not in 
compliance with the uniform and/or vehicle marking requirements is the remedy 
most likely to be applied in a particular case.  
 
The exclusionary rule may be applied in any criminal case where evidence has 
been illegally obtained due to a violation of a statute or rule, not just in cases of 
violation of constitutional rights. See Ark. R. Crim. Proc. 16.2(a); cf. Dansby v. 
State, 338 Ark. 697, 1 S.W.3d 403 (1999) (considering, but rejecting under the 
particular facts, an argument that a violation of Ark. R. Crim. Proc. 15.4 justified 
suppression of evidence). 
 
The suppression of a confession or other evidence gathered is commonly the 
remedy for an illegal arrest.  See, e.g., Weaver. Application of the exclusionary 
rule in a case of noncompliance with the uniform and/or vehicle marking 
requirements might in an extreme case also be consistent with the rule’s stated 
purpose, which is to deter police misconduct. See Hoay v. State, 348 Ark. 80, 71 
S.W.3d 573 (2002). 
 



The Honorable Clark Hall 
State Representative  
Opinion No. 2009-189 
Page 5 
 
 
The exclusionary rule is set forth in Ark. R. Crim. Pro. 16.2, and its application 
was described in some detail in Dansby. The court should suppress evidence 
illegally obtained if the violation of law at issue in the motion to suppress was 
substantial or if suppression is otherwise required by law. The rule continues in 
relevant part: 
 

In determining whether a violation was substantial, the court is to consider 
all the circumstances, including: 

(i) the importance of the particular interest violated; 
(ii) the extent of deviation from lawful conduct; 
(iii) the extent to which the violation was willful; 
(iv) the extent to which privacy was invaded; 
(v) the extent to which exclusion will tend to prevent violations of 

these rules; 
(vi) whether, but for the violation, such evidence would have been 

discovered; and 
(vii) the extent to which the violation prejudiced moving party’s 

ability to support his motion, or to defend himself in the 
proceedings in which such evidence is sought to be offered in 
evidence against him. 

 
Ark. R. Crim. Proc. 16.2(e) (emphasis supplied). 
 
A court’s willingness to apply the exclusionary rule in this area is not assured, and 
likely will vary from case to case. In my opinion, however, it is possible that a 
court, for the purpose of deterring similar violations, would in some cases grant a 
motion to suppress evidence gathered by a constable in connection with a non-
emergency arrest or citation made while the constable was not in compliance with 
the uniform and/or vehicle marking requirements.  
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 


