
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-187 
 
December 17, 2009 
 
The Honorable Bill Williams, Chairman 
Benton County Election Committee 
105 S.E. Executive Drive 
Bentonville, Arkansas 72712-1481 
 
Dear Mr. Williams: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on several questions that I 
will paraphrase as follows: 
 

1. What is the meaning of the term "domicile" as it is used in 
A.C.A. 7-5-201, particularly in the instance when part of a 
homeowner's property lies in an area to be annexed but the 
property owner's home lies outside the area to be annexed?   

 
2. Is a voter eligible to vote as a resident of a city if the city's 

boundary line passes through the physical structure of a 
voter's residence? 

 
By way of factual background, you report the following: 
 

Because of the questions raised about eligibility, voters in both 
instances have been required to cast provisional ballots.  It does not 
appear that either vote, or the sum of these votes[,] will change the 
outcome of the election. 
 

RESPONSE 
 
With respect to your first question, if a voter's home lies in one district and the 
curtilage lies partly in another, regardless of whether an annexation is planned or 
has occurred, I believe the property owner is obliged to vote in the district in 
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which his residence is located.  I have found no authority addressing your second 
question.  Although it would seem logical that an individual whose home structure 
straddles two districts might choose the district in which he will vote, no provision 
of law declares as much.  Legislative clarification is warranted.  
 
Question 1:  What is the meaning of the term "domicile" as it is used in A.C.A. 
7-5-201, particularly in the instance when part of a homeowner's property lies in 
an area to be annexed but the property owner's home lies outside the area to be 
annexed?   
 
In my opinion, under the circumstances you have described, for purposes of 
voting, the district in which the individual's home is located will be his "domicile 
and his "voting residence." 
 
As your question reflects, the relevant inquiry is the meaning of the term 
"domicile" as used in A.C.A. § 7-5-201(b), which provides in pertinent part: 
 

"Voting residence" shall be a voter's domicile and shall be governed 
by the following provisions:   
 

(1) The domicile of a person is that place in which his or her 
habitation is fixed to which he or she has the intention to 
return whenever he or she is absent[.] 
 

You remark in your question as submitted that "[t]he problem arises that 'place' is 
not clearly defined as the structure or the structure and curtilage."  At issue, then, 
is whether a voter is restricted to voting in the district in which his home is located 
or whether he might alternatively be entitled to vote in an adjoining district in 
which he owns the curtilage surrounding his home.  
 
Despite the fact that neither the courts nor this office appear to have addressed the 
issue of a voter's eligibility to vote when his property's curtilage, whether or not as 
a result of annexation, lies in two voting districts, I believe a reviewing court 
would almost certainly conclude that the voter is restricted to voting in the district 
in which his home is located.  In conducting a textual analysis of subsection (b)(1), 
I am struck by the fact that the term "place" is immediately modified by the phrase 
"in which his or her habitation is fixed . . ." (emphasis added).  Logically, if the 
term "habitation" should be restrictively read as denoting only the voter's abode, 
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the terms "place" and "domicile" as used in this statute should be likewise 
restricted for purposes of determining an individual's "voting  residence." 
 
The term "habitation" is nearly consistently used in both the Code and case law to 
designate an actual structure inhabited by one or more individuals.  With respect to 
the Code, see, e.g., A.C.A. §§ 5-2-601(3) ("'Dwelling means an enclosed space 
that is used or intended to uses as a human habitation, home, or residence...."); 14-
54-903(4) (defining an "unsafe and vacant structure" as "not fit for human 
habitation"); 18-16-111 (defining an "unoccupied" manufactured or mobile home 
as having "ceased to be a customary place of habitation or abode and no person is 
living or residing in it"); 18-17-301 (defining "building and housing codes" as 
comprising laws and regulations regarding "fitness for habitation . . . of any 
premises or dwelling unit"); 20-27-602 (defining "dwelling" as meaning "a 
structure, all or part of which is designed or used for or in connection with human 
habitation...." and "dwelling unit" as "any room, group of rooms, or other interior 
area of a structure designed or used for human habitation"); but see A.C.A. § 17-
15-102 (defining the "practice of architecture" as meaning "the provision of, or 
offering to provide" services "in connection with the design and construction, 
enlargement, or alteration of a building or group of buildings, and the space within 
and surrounding such buildings, which is designed for human occupancy or 
habitation") .  With respect to pertinent case law, see Hopes v. State, 294 Ark. 319, 
322 742 S.W.2d 561 (1988) ("In David v. State, 286 Ark. 205, 691 S.W.2d 133 
(1985), we rejected the argument that the word 'dwelling' in our self-defense 
statute included the curtilage.  We said the statute '. . . defines "dwelling" as an 
enclosed space that is used or intended to be used, on a temporary or permanent 
basis, as a human habitation, home or residence'"); Duckworth v. Peoples 
Indemnity Ins. Co., 235 Ark. 67, 68, 357 S.W.2d 26 (1962) (defining a "dwelling" 
as "'occupied' when it is in actual use by human beings, who are living in it as a 
place of habitation"); accord National Security Fire and Casualty Co. v. Williams, 
16 Ark. App. 182, 186, 698 S.W.2d 811 (1985). 
 
Given the authorities just recited, I believe a voter's "domicile" and "voting 
residence" lie in the district in which his home is located. 
 
Question 2:  Is a voter eligible to vote as a resident of a city if the city's boundary 
line passes through the physical structure of a voter's residence? 
 



The Honorable Bill Williams, Chairman 
Benton County Election Commission 
Opinion No. 2009-187 
Page 4 
 
 
 
I have found no authority that addresses this question.  Although it seems logical 
that a voter under these circumstances might elect the district in which he intends 
to vote, no provision of law declares as much.  As an executive agency, this office 
is authorized to opine as to the effect of existing laws but not to make laws.  
Accordingly, given the Code and the courts' silence on this issue, I can do no more 
than opine that legislative clarification is warranted. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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