
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-181 
 
October 9, 2009 
 
The Honorable Thomas M. Carpenter 
City Attorney 
Office of the City Attorney 
500 W. Markham, Suite 310  
Little Rock, Arkansas  72201 
 
Dear Mr. Carpenter: 
 
You have requested an Attorney General opinion concerning the release of certain 
employee-related records under the Arkansas Freedom of Information Act 
(“FOIA”), codified at A.C.A. § 25-19-101 through -110 (Repl. 2002 and Supp. 
2009).  You have submitted your request pursuant to A.C.A. § 25-19-
105(c)(3)(B)(i) (Supp. 2009), which establishes an optional procedure under 
which the custodian, requester, or subject of personnel or evaluation records may 
seek an opinion from the Attorney General on whether the custodian’s 
determination regarding the release of such records is consistent with the FOIA. 
 
You state that the custodian of City of Little Rock payroll and salary records has 
received a FOIA request for a list of City employees along with their individual 
salaries.  You further report: 
 

I have determined that documents containing salary information of 
City employees constitute personnel records under the FOIA, but 
that disclosure would not constitute a clearly unwarranted invasion 
of personal privacy under Ark. Code Ann. § 25-19-105(b)(12) (West 
Supp. 2009).  I have also concluded that although these are 
personnel records, the issue of disclosure is so clear that I am not 
required to go through the process of notifying each and every 
employee of my decision before releasing the records pursuant to 
Ark. Code Ann. § 25-19-105(c). 
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You have requested my opinion as to whether your determination is consistent 
with the FOIA.      
 
RESPONSE 
 
As you note in your request for my opinion, numerous Attorney General opinions 
have analyzed requests for salary information using the FOIA’s standard for 
disclosure of personnel records, A.C.A. § 25-19-105(b)(12),1 and have concluded 
that records containing such information generally are subject to disclosure under 
that standard.  E.g., Op. Att’y Gen. 2002-159 (and opinions cited therein).  This 
conclusion has been based upon the fact that the courts have found little privacy 
interest in such information, or have found a countervailing public interest therein.  
Op. Att’y Gen. 96-142.  As explained by one of my predecessors: 
 

A request for salary information normally would entail the 
disclosure of “personnel records.”  See, e.g., Ops. Att’y Gen. Nos. 
2001-101; 98-126; 95-070; 94-198.  “Personnel records” are 
disclosable except to the extent that their disclosure would constitute 
a clearly unwarranted invasion of the personal privacy of the subject 
of the records.  A.C.A. § 25-19-105(b).  This office has consistently 
opined (in opinions too numerous to cite) that the disclosure of 
salary information does not constitute a clearly unwarranted invasion 
of the employee's personal privacy.  Therefore, records reflecting 
salary information must be provided in response to a proper request 
under the FOIA, but the FOIA’s notification procedure must be 
followed. 
 

Op. Att’y Gen. 2001-223.  See also John J. Watkins & Richard J. Peltz, THE 
ARKANSAS FREEDOM OF INFORMATION ACT 180, 188 (4th ed., m & m Press 
2004).   
 

                                              
1 Subsection 25-19-105(b)(12) states: “It is the specific intent of this section that the following shall not be 
deemed to be made open to the public under the provisions of this chapter . . . [p]ersonnel records to the 
extent that disclosure would constitute a clearly unwarranted invasion of personal privacy.”  A.C.A. § 25-
19-105(b)(12) (Supp. 2009). 
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Accordingly, in my opinion, you have correctly determined that the requested 
documents containing salary information constitute personnel records that are 
subject to disclosure under subsection 25-19-105(b)(12).  
 
As for the matter of notice, you appear to recognize the FOIA’s general notice 
requirement respecting personnel records, see Op. 2001-223, supra,2 but you 
nevertheless express the view that the requirement does not apply if the personnel 
records clearly must be disclosed.  In this regard, I must first mention that my duty 
to issue an opinion under A.C.A. § 25-19-105(c)(3)(B) arises after the personnel 
or evaluation records have been located and is limited to reviewing the custodian’s 
decision as to “whether the records are exempt from disclosure.”  Id.  Accord   Op. 
Att’y Gen. 2006-158.  The latter opinion describes the respective roles of 
custodians and this office in relevant part as follows: 
      

In the event the requester seeks access to “personnel or evaluation 
records,” you [the custodian] must “determine within twenty-four 
(24) hours of the receipt of the request whether the records are 
exempt from disclosure and make efforts to the fullest extent 
possible to notify the person making the request and the subject of 
the records of that decision.”  [A.C.A. § 25-19-105](c)(3)(A).  Your 
decision regarding any exemption in connection with such personnel 
or evaluation records may then be subjected to my review in 
accordance with A.C.A. § 25-19-105(c)(3)(B)(i), which states that 
“[e]ither the custodian, requester, or the subject of the records may 
immediately seek an opinion from the Attorney General, who, within 
three (3) working days of receipt of the request, shall issue an 
opinion stating whether the decision is consistent with this chapter.” 

 
Id.  
 
                                              
2 Subsection 25-19-105(c) sets forth the notice requirement as follows: 
 

Upon receiving a request for the examination or copying of personnel or evaluation 
records, the custodian of the records shall determine within twenty-four (24) hours of the 
receipt of the request whether the records are exempt from disclosure and make efforts to 
the fullest extent possible to notify the person making the request and the subject of the 
records of that decision. 
 

A.C.A. § 25-19-105(c)(3)(A) (Supp. 2009). 
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While the scope of an opinion request under subsection 25-19-105(c)(3)(B) thus 
does not extend beyond the issue of the records’ possible exemption from 
disclosure, I note that two leading commentators on the FOIA have observed that 
“[n]otice must be attempted regardless of whether the records are disclosable.”  
Watkins & Peltz, THE ARKANSAS FREEDOM OF INFORMATION ACT, supra at 271, 
n. 742 (citing Op. Att’y Gen. 96-142).3 
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 

                                              
3 The 1996 opinion was issued to a state official on several FOIA-related questions, including the question 
of whether there is still an obligation to notify the employee before releasing the material “if the Attorney 
General has stated that something is disclosable or not an ‛invasion of privacy.’”  My predecessor replied:     
 

Yes.  The obligation to notify the employee is not related to or impacted by any 
determination as to whether or not the records in question are disclosable. 
 
The scenario that you describe appears to envision notification to the employee after the 
Attorney General’s determination as to disclosability has been made. Please note that 
under the provisions of A.C.A. § 25-19-105(c)(3), the employee must be notified of the 
request for the records before the Attorney General is ever presented with a request for an 
opinion regarding the disclosability of such records. The purpose of this requirement 
clearly is to allow any interested party - the custodian, the requester, or the subject of the 
records (the employee) - an opportunity to request an opinion regarding disclosability. 
 

Op. Att’y Gen. 96-142.    
 


