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December 18, 2009 
 
 
The Honorable Shane Broadway 
State Senator 
201 Southeast Second Street 
Bryant, Arkansas 72022-4025 
 
Dear Senator Broadway: 
 
I am writing in response to your request for an opinion regarding the conflict of 
interest provisions found at A.C.A. § 14-47-107 (Supp. 2009). You provide the 
following factual background before stating your question:  
 

The City of Benton has a civil service commission for its fire and 
police departments. One of the commissioners is a stockholder and 
officer in a closely held corporation which provides occasional 
services to the city….  Past services of the corporation include the 
drafting of the city’s personnel policy handbook and occasional 
advice concerning personnel matters to the mayor…. The 
corporation does not have an alderman or council member as a 
stockholder. The city has not passed an ordinance with respect to 
these services as provided in A.C.A. § 14-42-107(b)(1).  

 
Your question is as follows:  
 

If a corporation is not owned by an alderman or stockholder [sic: 
council member], may services be provided by the corporation to the 
city pursuant to A.C.A. § 14-42-107(b)(2) which provides that the 
prohibition in A.C.A. § 14-42-107(b)(1) does not apply to 
corporations in which a controlling interest is held by stockholders 
who are not aldermen or council members?  
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RESPONSE 
 
For the reasons explained below, it is my opinion that the answer to your question 
is “no.” 
 
Subsection 14-42-107(b)(1) establishes a general rule that prohibits certain 
conflicts of interest: “No alderman, council member, official, or municipal 
employee shall be interested, directly or indirectly, in the profits of any contract 
for furnishing supplies, equipment, or services to the municipality….” If a conflict 
exists under that rule, another clause in that same subsection provides a way for 
the city’s governing body to nullify the conflict by enacting an enabling ordinance: 
“the governing body of the city … [may] enact[] an ordinance specifically 
permitting aldermen, council members, officials, or municipal employees to 
conduct business with the city and prescribing the extent of this authority.”  
 
Subsection 14-42-107(b)(2), therefore, establishes a system whereby an otherwise 
interested person under subsection (b)(1) could engage in the contract without an 
enabling ordinance. Subsection 14-42-107(b)(2) states in full:  
 

The prohibition prescribed in this subsection shall not apply to 
contracts for furnishing supplies, equipment, or services to be 
performed for a municipality by a corporation in which no alderman, 
or council member, official, or municipal employee holds any 
executive or managerial office or by a corporation in which a 
controlling interest is held by stockholders who are not aldermen or 
council members. 

 
(Emphasis added.) 
 
This office has repeatedly construed subsection 14-42-107(b)(2).1 In the five 
opinions construing this subsection, the primary issue with which my predecessors 
wrestled was whether the above emphasized “or” should be read conjunctively or 
disjunctively. The earliest three opinions from this office argued that the best 
reading was a disjunctive reading. This reading permits the contractual 
relationship between the interested public servant and the city even without city-
                                                       
1 E.g., Op. Att’y Gen. Nos. 2004-230, 2000-276, 90-132, 94-283, 97-120. The most recent two 
opinions changed the course set by the other three.  
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council approval in either of two situations. First, if the public servant having an 
interest in the transaction does not serve in a managerial or executive position with 
the contracting company, then this was deemed sufficient to exempt the contract 
from subsection 14-42-107(b)(1)’s general prohibition. Second, if the public 
servant was a council member or a board member and did not own a controlling 
interest in the contracting company, then this was deemed sufficient to exempt the 
contract from the prohibition. 
 
You have, in effect, asked whether the above reading of subsection 14-42-
107(b)(2) is accurate. The person about whom you ask is a public servant doing 
business with the city she serves, which business is conducted via a corporation in 
which she is an officer.2 Under the disjunctive approach, explained above, the 
contracts are permitted because the public servant/corporate officer is not an 
alderman or council member who holds a controlling share in the corporation. 
Under that reading, it is irrelevant whether the public servant holds an executive or 
managerial office in the corporation.  
 
The most recent two opinions from this office have rejected the disjunctive 
approach, and I concur in their analysis. Rather than rehash my predecessor’s 
analysis, I will enclose his opinion for your reference and simply note his primary 
rationale, with which I concur:  
 

[T]he legislature’s apparent purpose in enacting A.C.A. § 14-42-
107(b) was to prohibit any transaction between a city and a 
corporation whose affairs are subject to strong influence by a 
municipal officer or employee with a direct financial interest in the 
contract unless the city council expressly approves the transaction.  
It strikes me as inconsistent with this purpose, for instance, to allow 
an unapproved transaction between a city and a corporation whose 
chief executive is an alderman….  The inherent conflict arising from 
the chief executive’s participation on both sides of this contract 
would not be mitigated in the least by the fact that no members of 
the city council exerted a controlling ownership interest in the 
contracting corporation. Given this fact, I believe … the legislature 
intended to classify each of the two statutory contingencies—viz., a 

                                                       
2 You describe the person in question as an “officer” in the corporation. By using the term 
“officer” in that way, I assume you mean she holds an executive or managerial office in the 
corporation. 
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municipal official or employee’s holding an executive or managerial 
position in the proposed contractor or one or more aldermen owning 
a controlling interest in the proposed contractor—as an independent 
bar to the corporation’s contracting with the city without council 
approval. 

 
Op. Att’y Gen. 2004-230, 7–8. 
 
This reading indicates the general prohibition does not apply in a situation in 
which the contracting corporation meets two criteria. First, no alderman, council 
member, official, or municipal employee holds an executive or managerial office 
in the corporation. Second, no aldermen or council members own a controlling 
interest in the corporation’s stock. Thus, in response to your question, both clauses 
in subsection 14-42-107(b)(2) must be met to qualify for the subsection’s 
exemption, in my opinion. 
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/RO:cyh 
 
Enclosure 
 


