
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-175 
 
December 16, 2009 
 
The Honorable Lindsley Smith 
State Representative 
340 North Rollston Avenue 
Fayetteville, Arkansas 72701-4178 
 
Dear Representative Smith: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following 
questions: 
 

1. Can the City of Fayetteville legally adopt a policy similar to 
A.C.A. 11-19-259 [sic: 19-11-259], or local purchasing 
preferences adopted in Madison, Wisconsin, such that:  "If a 
local vendor submits a bid within 1% of the lowest non-local 
vendor, the purchase is awarded to that local vendor?"   

 
2. Can local vendors be "provided with a bonus equal to 5% of 

total available points" when a Request for Proposals is being 
considered? 

 
RESPONSE 
 
As regards your first question, A.C.A. § 19-11-259 authorizes a political 
subdivision to allow preferences in bidding only to the advantage of in-state 
bidders as opposed to out-of-state bidders, and only then when the proposed 
purchase is for commodities related to a public works project.  Neither this statute 
nor any other statute authorizes a political subdivision to allow preferences in 
bidding to an in-state "local" bidder as opposed to an in-state "non-local" bidder.  
Accordingly, I believe the answer to this question is "no."  To the extent your 
second question likewise deals with intrastate preferences in bidding, I believe the 
answer is likewise "no." 
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Question 1:  Can the City of Fayetteville legally adopt a policy similar to A.C.A. 
11-19-259 [sic:  19-11-259], or local purchasing preferences adopted in 
Madison, Wisconsin, such that:  "If a local vendor submits a bid within 1% of 
the lowest non-local vendor, the purchase is awarded to that local vendor?"   
 
In my opinion, the answer to this question is "no," unless the preference accords 
with the already existing state law that authorizes such a preference in the narrow 
instance when there is a competition between an in-state bidder and an out-of-state 
bidder for the purchase of commodities related to a public works project.  A.C.A. 
§ 19-11-259 (Repl. 2007).  I do not believe the legislature has authorized a 
political subdivision of the state to adopt any bidding preference with respect to 
intrastate "local," as opposed to "non-local," bidders.  Rather, the statute applies 
only to competing bids submitted by firms in different states.1   
 
Assuming then, that the Madison, Wisconsin ordinance complies with Wisconsin 
law in allowing a preference in favor of one in-state bidder against another, I can 
only conclude that Wisconsin law is at odds with that in effect in Arkansas.  I 
should further note that under Arkansas law, the restriction of the preference only 
to the sale of commodities would preclude a local government from approving a 
blanket preference to certain bidders on all purchases.   
 
To elaborate, only under the following circumstances does A.C.A. § 19-11-259 
authorize a "public agency," which is defined as comprising "all counties, 
municipalities and political subdivisions of the state," A.C.A. § 19-11-
259(a)(2)(E), to accept preferential bids on "commodities," a term defined as 
meaning "materials and equipment used in the construction of public works 
projects," id. at (a)(2)(A): 
 

(b)(1)(A) In the purchase of commodities by competitive bidding, all 
public agencies shall accept the lowest qualified bid from a firm 
resident in Arkansas. 
 
(B) This bid shall be accepted only if the bid does not exceed the 
lowest qualified bid from a nonresident firm by more than five 

                                                       
1 Given my conclusion that Arkansas statutory law precludes imposing such a preference on an intrastate 
level, I need not address the constitutionality of imposing a classification that favors a particular category 
of competitive bidder for a public purchase.  With respect to a discrimination against out-of-state bidders 
on state contracts, however, the constitutional issues are addressed in Op. Att'y Gen. No. 2009-057. 
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percent (5%) and if one (1) or more firms resident in Arkansas made 
written claim for a preference at the time the bids were submitted. 
 

Significantly, this statute affords a preference only to an Arkansas firm over a 
nonresident firm; it does not authorize a political subdivision to grant a similar 
preference to a "local," as distinct from a "non-local," bidder when both bidders 
are "firms resident in Arkansas" as defined at A.C.A. § 19-11-259(a)(2)(B).2  See 
also A.C.A. §§ 19-11-304 and -305 (affording a preference for in-state bidders on 
products to be used in penal institutions).3 
 
It is established beyond question that a municipality has no powers other than 
those it has been granted by the General Assembly.  As noted by the Arkansas 
Supreme Court in Phillips v. Town of Oak Grove, 333 Ark. 183, 189, 968 S.W.2d 600 
(1998): 
 

Municipal corporations derive their legislative powers from the 
general laws of the state.  Ark. Const. art. 12, § 4.  A municipality 
has no powers except those expressly conferred by the legislature, 
and those necessarily or fairly implied as incident to or essential 
for the attainment of the purpose expressly declared.  City of 
Lowell v. M & N Mobile Home Park, Inc., 323 Ark. 332, 336, 916 
S.W.2d 95, 97 (1996). 

                                                       
 
2 This subsection defines the term "firm resident in Arkansas" as meaning the following: 
 

Any individual, partnership, association, or corporation, whether domestic or foreign, 
who: 
 

(i) Maintains at least one (1) staffed office in this state; 
 
(ii) for not fewer than two (2) successive tax years immediately prior to 
submitting a bid, has paid taxes under the Department of Workforce Services 
Law, § 11-10-101 et seq., unless exempt, and either the Arkansas Gross 
Receipts Act . . . or the Arkansas Compensating Tax Act on any property used 
or intended to be used for or in connection with the firm's business; and 
 
(iii) Within the two-year period, has paid any taxes to one (1) or more 
counties, school districts, or municipalities of the State of Arkansas on either 
real or personal property used or intended to be used or [sic] in connection 
with the firm's business. 

 
3 Compare A.C.A. § 19-11-260 (Repl. 2007) (affording a preference to any vendor, regardless of residence, 
who offers recycled paper products and affording an additional preference if the product contains "the 
largest amount of postconsumer materials recovered within the State of Arkansas").   
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In my opinion, the legislature has not granted a municipality the authority to 
distinguish between "local" and "non-local" vendors in the manner proposed in 
your question.  Rather, the legislature has authorized only distinguishing between 
in-state and out-of-state bidders in the relatively narrow category of commodity 
sales. 
 
Moreover, as the supreme court stated in Gazaway v. Greene County Equalization 
Bd., 314 Ark. 569, 575, 864 S.W.2d 233 (1993):  "The phrase expressio unius est 
exclusio alterius is a fundamental principle of statutory construction that the 
express designation of one thing may properly be construed to mean the exclusion 
of another."  Chem-Ash, Inc. v. Arkansas Power & Light Co., 296 Ark. 83, 751 
S.W.2d 353 (1988); Venhaus v. Hale, 281 Ark. 390, 663 S.W.2d 930 (1946).  
Applying this principle, I believe it would be impermissible for a local 
government to allow preferences that vary from those limited categories discussed 
above, which is precisely what the ordinance proposed in your question would 
appear to do. 
 
Question 2:  Can local vendors be "provided with a bonus equal to 5% of total 
available points" when a Request for Proposals is being considered? 
 
Given the tenor of your first question, I assume this question addresses whether a 
prospective "local" vendor might by ordinance be afforded a blanket 5% 
preferential bidding advantage over a prospective intrastate "non-local" vendor.  
For the reasons set forth in my response to your previous question, I believe the 
answer to this question is "no." 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 
 


