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November 23, 2009 
 
 
The Honorable Robert Thompson 
State Senator 
414 West Court 
Paragould, Arkansas  72450-4293 
 
Dear Senator Thompson: 
 
I am writing in response to your request for an opinion concerning A.C.A. § 6-17-
1204(a), which as you note addresses the calculation of teacher sick leave and 
provides:  “Each school district in the state shall provide sick leave for each of its 
teachers at a minimum rate of one (1) day per month or major portion thereof that 
the teacher is contracted, at full pay.”  Your specific question is as follows: 
 

For a teacher who receives a contract that has a beginning date of 
August 17, 2009, and an ending date of June 3, 2010, with additional 
wording on the contract that states that they must receive an 
additional seven (7) days of staff development prior to August 17, 
2009, how many sick days will this teacher be entitled to for the 
2009-2010 school year?  The additional seven days can be obtained 
at any time, at their discretion, from June 1 to their beginning 
contract date of August 17.  June 1 is the date that is set by our 
educational coop as the beginning date for offering professional 
development for the upcoming new school year. 

 
RESPONSE 
 
It is my opinion based on the analysis set forth in previous opinions of this office 
that the teacher under this hypothetical contract is probably entitled to ten (10) 
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days of sick leave.  It should be emphasized, however, that this statute has not 
been judicially interpreted and legislative clarification may be indicated. 
 
In reaching this conclusion, I have assumed, as an initial matter, that the teacher is 
compensated under the August 17, 2009 – June 3, 2010 contract for the referenced 
additional seven days of staff development, notwithstanding the fact that this staff 
training is to be obtained before August 17.1  I have thus further assumed that for 
purposes of sick leave under A.C.A. § 6-17-1204, these seven staff development 
days are part of the period for which this teacher “is contracted.”  Id. at (a).  The 
fact that these days apparently are not scheduled within the stated contracted 
period is in my opinion irrelevant for purposes of section 6-17-1204.  Sick leave is 
calculated based on the “month[s] or major portion thereof that the teacher is 
contracted,” and it appears for the reasons explained above that the teacher in this 
particular instance is contracted for the months of August, 2009 to June, 2010, and 
specifically the period August 17, 2009 through June 3, 2010.   
 
In my opinion, the sick leave calculation turns on the proper interpretation of the 
term “month” under the wording of section 6-17-1204, which provides in full: 
 

(a) Each school district in the state shall provide sick leave for each 
of its teachers at a minimum rate of one (1) day per month or major 
portion thereof that the teacher is contracted, at full pay. 
 
(b) Such leave shall be in force beginning with the first day of the 
first school term for which each teacher is employed. 
 

                                              
1 State law prescribes minimum teacher compensation levels for a “basic contract” which is defined as “a 
teacher employment contract for one hundred ninety (190) days that includes then (10) days of professional 
development[.]”  I assume the seven days of staff development referenced in your question are part of these 
required staff development days and are included in the August 17 – June 3 contract.  You have not 
indicated that these seven days are additional days not covered by the contract and for which the teacher 
must be paid based on his or her daily rate of pay.  See A.C.A. § 6-17-807 (Repl. 2007) (requiring districts 
to establish a “normal base contract period” and providing: “If a teacher is required to work more days than 
provided for under the teacher’s contract, then the teacher’s pay under the contract shall be increased 
proportionately so that the teacher will receive pay for each additional day the teacher is required to work at 
no less than the daily rate paid to the teacher under the teacher’s contract.”)  See also A.C.A. § 6-17-705 
(Supp. 2009) (regarding certain professional development hours earned at the beginning of the school year, 
and providing that “no school district shall require certified personnel to work additional days that are not 
included in their contracts unless the certified personnel are paid their daily rate of pay.”)   
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(c) If a teacher resigns or leaves his or her teaching position for any 
reason before the end of the school term, the employing school 
district may deduct from his or her last paycheck full compensation 
for any days of sick leave used in excess of the number of days 
earned. 
 
(d) A teacher shall be entitled to sick leave only for reasons of 
personal illness or illness in his or her immediate family.   
 

 A.C.A. § 6-17-1204 (Rep. 2007) (emphasis added). 
 
Under the facts you describe, involving a contract from August 17, 2009, through 
June 3, 2010, the teacher is not contracted for the “major portion” of either the 
thirty-one calendar days in August or the thirty calendar days in June.  Viewing 
these months in isolation, therefore, leads to the conclusion that this teacher is 
entitled to nine days of sick leave.   
 
As my immediate predecessor aptly observed regarding section 6-17-1204, 
however, “[s]ome uncertainty may exist . . . as to whether the calculation is 
properly based only upon calendar months.”  Op. Att’y Gen. 2006-083 at 3 
(opinion enclosed herein).  When faced with a similar contract that included 
portions of two different months which individually did not constitute the “major 
portion” of either calendar month,2 another of my predecessors identified the 
following three possible interpretations of the words “month or major portion 
thereof” under what is now section 6-17-1204: 
 

First, it could be argued that the time periods from August 20th to 
August 31st and June 1st to June 9th are not major portions of a 
month and not to be included in calculations of sick leave time. 
Thus, under this approach teachers would accumulate only nine sick 
leave days for the nine full months worked from September through 
May. 
 
A second interpretation would be to combine the time periods from 
August 20th through August 31st and June 1st through June 9th and 
come up with 21 days which together could be considered a major 

                                              
2 The question in this earlier opinion involved a contract period of August 20 through June 9.   
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portion of a tenth month. This would entitle school teachers to a 
tenth day of sick leave. 
 
The third approach would be to view the first month as running from 
August 20th until September 20th and continuing in this manner 
until May 20th. The time period from May 20th to June 9th would 
obviously constitute a major portion of an additional month entitling 
teachers to a tenth day of sick leave. 

 
Op. Att’y Gen. 86-553 at 1-2. 
 
It was concluded with regard to the contract period at issue in that opinion that the 
teacher would be entitled to ten sick leave days.  Id.  The first interpretation was 
apparently rejected under those facts as artificially reducing a teacher’s entitlement 
to sick leave.  The teacher plainly was entitled to ten days under either the second 
or the third interpretation.     
 
When discussing this earlier opinion, my immediate predecessor in Opinion 2006-
083 noted that the first and third possible interpretations appear consistent with 
two commonly accepted meanings of the word “month.”  Op. Att’y Gen. 2006-
083 at 5 (citing Random House Webster’s Unabridged Dictionary and Parseghian 
v. Parseghian, 206 Ark. 869, 871, 178 S.W.2d 49 (1944).)  The second 
interpretation was deemed less clear.  Id. at 6.   
 
I agree with my immediate predecessor’s analysis.  Although application of a 
“calendar month” test as described in the first interpretation set out in Opinion 
1986-553 would give rise to nine sick leave days for a teacher who is contracted 
from August 17, 2009 through June 3, 2010, the third interpretation yields a tenth 
day.  Because this interpretation seems consistent with the general concept of a 
“month,” I believe it reasonable follows that the teacher under this scenario is 
entitled to ten (10) days of sick leave.   
 
It should be emphasized, however, that this conclusion is based upon my 
interpretation of section 6-17-1204, consistent with previous opinions of this 
office and in the absence of judicial or legislative clarification of this statute.  Such 
clarification is indicated, in my view. 
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Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 
Enclosure 


