
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-163 
 
 
November 5, 2009 
 
 
The Honorable Paul Miller 
State Senator 
Post Office Box 488 
Melbourne, Arkansas 72556-0488 
 
Dear Senator Miller: 
 
I am writing in response to your request for an opinion about whether a certain 
church by-law violates A.C.A. § 4-28-212 (Repl. 2001). According to the 
correspondence attached to your request, one of your constituents attended a 
“business meeting” at a “church of which [he] is a member.” At the meeting, the 
church reportedly approved “an amendment to the church by-laws” that prohibited 
voting by proxy. You ask whether this amendment violates A.C.A. § 4-28-212. 
 
RESPONSE 
 
You have not provided me with any information concerning the “church” you ask 
about. Depending on the legal status of the “church,” it may or may not be subject 
to the requirements listed in section 4-28-212. In any event, A.C.A. § 25-16-701 
prohibits me from engaging or assisting in the private practice of law. Therefore, I 
cannot opine on whether this church’s by-laws are contrary to section 4-28-212.  
 
Even assuming, however, that section 4-28-212 does apply to this “church,” the 
statute specifically permits the by-laws of a regulated entity to prohibit voting by 
proxy: “In all matters … a member may vote in person or by proxy, unless the … 
bylaws require such votes to be cast in person….” A.C.A. § 4-28-212(c)(1) (Repl. 
2001). 
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Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
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