
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-153 
 
November 23, 2009 
 
The Honorable Jay Bradford 
Arkansas Insurance Commissioner 
Arkansas Insurance Department 
1200 West Third Street 
Little Rock, Arkansas  72201-1904 
 
Dear Commissioner Bradford: 

You have requested my opinion concerning the legality of a state official 
simultaneously holding a federal appointment.  You state that a new bill would 
allow the President of the United States to appoint members to the Board of the 
National Association of Registered Agents and Brokers (NARAB).  You report 
that the National Association of Insurance Commissioners supports the 
appointment of state regulators to the NARAB Board, but that questions have 
arisen regarding the legality of such dual service.  You have asked, specifically: 

In this regard, is there any constitutional or statutory provision or 
case law of precedential value which would prohibit this type of 
activity?  If so, what measures could be undertaken to allow for a 
state office holder to simultaneously serve [under] a federal 
appointment? 
 

RESPONSE 
 
Although your question refers generally to “a state office holder,” I assume from 
the background information you provided that you are concerned regarding the 
appointment of the Arkansas Insurance Commissioner to the NARAB Board that 
would be established under the new bill, the NARAB Reform Act of 2008, H.R. 
5611, 110th Cong. (hereinafter “H.R. 5611”).  State insurance commissioners are 
included in the membership of the NARAB Board under this proposed federal 
legislation.  Id. at § 324(c). 
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In my opinion, there is no state statutory or constitutional provision prohibiting the 
appointment of the Insurance Commissioner to the proposed NARAB Board.  Nor, 
in my opinion, would this dual service violate the common-law prohibition known 
as the “doctrine of incompatibility.”  Accordingly, the answer to your first 
question is in my opinion “no,” rendering your second question moot. 
 
DISCUSSION 

The Arkansas Supreme Court has identified three possible types of legal 
prohibitions against so-called “dual service” by public officers or employees: 
constitutional prohibitions, statutory prohibitions, and the common law prohibition 
known as the “doctrine of incompatibility.”  Byrd v. State, 240 Ark. 743, 402 
S.W.2d 121 (1966).  The most common constitutional prohibitions include Ark. 
Const. art. 4, §§ 1 and 2 (the so-called “separation of powers” doctrine) and art. 
19, § 6 (prohibiting the holding of more than one office in the same department of 
government).1  With regard to these provisions, the Arkansas Supreme Court has 
stated: 

The object of these several provisions is to emphasize the fact that 
the officers and offices of the state are divided into three great 
classes, the legislative, the executive, and the judicial. And the 
further fact that a person cannot at the same time exercise the duties 
of more than one office in either of these departments; neither can he 
exercise the duties of an office in one of these departments, and at 
the same time those of an office in either one of the other two 
departments. It follows that, in so far as regards the offices 
contemplated in these provisions of the constitution, there is a 
perfect and absolute inhibition against holding two offices at one and 
the same time, with the exception named in section 26, article 19. 

 
State ex. rel. Murphy v. Townsend, 72 Ark. 180, 79 S.W. 782 (1904) (emphasis 
added).  As reflected by the emphasized language from this case, the constitutional 
provisions noted above apply only to state officers and offices.  Accord Op. Att’y 

                                              
1 Certain other provisions not applicable to your question include Ark. Const. art. 5, §§ 7 and 10 (regarding 
service in the legislature) and art. 6, § 22 (prohibiting dual office-holding by the State Treasurer, Secretary 
of  State, Auditor, and Attorney General.)   
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Gen. Nos. 2006-127 and 93-302.)  It thus seems clear that they present no 
impediment to the state Insurance Commission’s service on the NARAB Board 
pursuant to H.R. 5611.  The latter position plainly is not a state office.  Indeed, it 
seems that a position on the NARAB Board may not be an office at all.  See H.R. 
5611 at § 321 (describing the NARAB as a “nonprofit corporation” that is “not to 
be an agent or instrumentality of the United States Government[.]”)   
 
Regarding a possible statutory prohibition, I have found no outright statutory bar 
to the Insurance Commissioner serving on the NARAB Board.  I have considered 
A.C.A. § 23-61-104 (Repl. 2001), which authorizes the Commission to appoint 
necessary personnel to assist him in his duties, and which provides that “[a]ll such 
personnel shall devote their entire business time to their duties in the State 
Insurance Department.”  Id. at (a).  Even if this requirement applies to the 
Commissioner, along with his or her assistants, in my opinion it nevertheless 
stands as no obstacle to the Commissioner’s service on the NARAB Board.  
Pursuant to A.C.A. § 23-61-108 (Repl. 2001), the Commissioner has the authority 
to “coordinate regulatory activities and administration with other states … and 
with the federal government with respect to the regulation of insurance.”  Id. at 
(b)(2).  Based on my reading of H.R. 5611, the Commissioner’s service on the 
NARAB Board would be consistent with this authorization.2  The purpose of the 
NARAB’s purpose, according to the bill, is as follows: 
 

The purpose of the Association shall be to provide a mechanism 
through which licensing, continuing education, and other 
nonresident insurance producer qualification requirements and 
conditions can be adopted and applied on a multi-state basis (without 
affecting the laws, rules, and regulations pertaining to resident 
insurance producers or appointments of producing a net loss of 
producer licensing revenues to States), while preserving the right of 
States to license, supervise, discipline, and establish licensing fees 
for insurance producers, and to prescribe and enforce laws and 

                                              
2 If subsection 23-61-104(a) applies to the Commissioner, such that he is “required to devote [his] entire 
business time to [his] duties in the [Department]”, then it should perhaps be noted that any compensation 
for membership on the NARAB Board may be unavailable to him.  As explained above, I believe such 
membership is consistent with the Commissioner’s duties and authority under the Arkansas Insurance 
Code.  But if subsection 23-61-104(a) is applicable, compensation may be foreclosed under the theory that 
service on the Board is effectively part of the duties for which he is fully compensated under state law.       
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regulations with regard to insurance-related consumer protection and 
unfair trade practices.  

 
H.R. 5611 at § 322. 
 
The purpose of the NARAB, therefore, is to provide a mechanism for multi-state 
licensing of insurance agents and brokers.3  The Board is established, in turn, “for 
the purpose of governing and supervising the activities of the [NARAB] and the 
members of the [NARAB].”  Id. at § 324(a).  Given these purposes, it seems that 
the Commissioner’s service on the NARAB Board would be entirely consistent 
with his authority under A.C.A. § 23-61-108 to “coordinate regulatory activities 
and administration with other states … and with the federal government with 
respect to the regulation of insurance.” 
 
I believe these observations regarding the NARAB and the Board provide the 
answer to the only remaining question: whether the office of Insurance 
Commissioner and a position on the NARAB Board might be characterized as 
“incompatible.”  The common-law doctrine of incompatibility of office or position 
involves a conflict of duties between the two offices or positions.  63 Am.Jur.2d 
Public Officers and Employees § 60 (2009).4  The Arkansas Supreme Court has 
expounded upon this doctrine by observing: 
 

One commentator has explained, ‘Incompatibility arises, therefore, 
from the nature of the duties of the offices, when there is an 
inconsistency in the functions of the two, where the functions of the 
two are inherently inconsistent or repugnant, as where the 
antagonism would result in the attempt by one person to discharge 

                                              
3 “Insurance broker” is defined under the bill as “any insurance agent or broker, excess or surplus lines 
broker or agent, insurance consultant, limited insurance representative, and any other individual or entity 
that solicits, negotiates, effects, procures, delivers, renews, continues or binds policies of insurance or 
offers advice, counsel, opinions or services related to insurance.”  H.R. 5611 at A.C.A. § 334(3).     
 
4 It is possible that your question does not implicate this doctrine in light of the NARAB’s status as a 
nongovernmental and nonprofit corporation.  H.R. 5611 at § 321.  The incompatibility doctrine precludes a 
public officer from holding another public office or public employment if doing so might create a conflict of 
interest.  Op. Att’y Gen. Nos. 2009-101.  It does not apply when the potential conflict involves 
simultaneously holding a public office and a private employment.  Op. Att’y Gen. 2008-042.  Nevertheless, 
because the NARAB Board would, it seems, exercise considerable governmental authority, I have 
considered the doctrine’s possible application. 
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the duties of both offices, or where the nature and duties of the two 
offices are such as to render it improper from considerations of 
public policy for one person to retain both.’  Eugene McQuillin, 3 
The Law of Municipal Corporations, § 12.67 (3d ed. 1990). 

 
333 Ark. at 549.  
 
Thompson v. Roberts, 333 Ark. 544, 549, 970 S.W.2d 239 (1998).  See also Byrd 
v. State, supra. 
 
In my opinion, none of the factors indicating incompatible duties are evident in the 
case of service by the Insurance Commissioner on the NARAB Board.  To the 
contrary, as explained above, the positions appear compatible.   
 
In sum, I find no state law that would prohibit the Insurance Commissioner from 
serving on the NARAB Board under H.R. 5611. 
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 


