
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-150 
 
December 8, 2009 
 
The Honorable Paul Miller 
State Senator 
Post Office Box 488 
Melbourne, Arkansas 72556-0488 
 
Dear Senator Miller: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on various questions I will 
paraphrase as follows: 

 

1.  In the event a stray dog wanders onto an individual's property 
and remains there, what steps can the property owner take to 
cause the dog to leave in light of the provisions of Act 33 of 
2009?    

 
2. In light of the fact that the property owner has been unable to 

catch the dog and take it to a vet for euthanization as provided 
by A.C.A. 5-62-105(a)(3), do provisions of A.C.A. § 5-62-
105(a)(4) allow the property owner to hire someone to kill the 
dog?   

 
3. Since the dog appears to be in the custody of the property 

owner, could the property owner be in violation of A.C.A. § 
5-62-103(a)(4) if he does not feed the dog? 

 
You report the following background facts: 
 

It happens that a dog has been abandoned near [my constituent's] 
farm house.  He has yelled at the dog, and threw sticks in its 
direction, but it won't leave.  It just runs into the woods and later 
returns. . . .  The dog sleeps on the porch furniture and has ruined it.  
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The dog has not yet harmed anyone, but the man's family is afraid of 
it.  The county has no personnel or method to retrieve the dog.  He 
has not fed the dog, or provided it a place for shelter, knowing that 
would surely cause it to stay forever.  The dog has now lost much of 
its weight. 
 

RESPONSE 
 
With respect to your first question, A.C.A. § 5-62-102 et seq. (Supp. 2009) set 
forth a variety of provisions relating to the treatment of animals.  Among these is 
the use of reasonable force under appropriate circumstances.  I cannot determine 
whether such circumstances exist in any particular instance.  I believe the answer 
to your second question is "no."  With respect to your third question, if the dog is 
in the "custody" of the property owner, an obligation to feed the animal exists.  
However, under the facts as you have recited them, I strongly question whether the 
animal could be described as being in your constituent's "custody."  Only a finder 
of fact could determine if the animal is indeed in the property owner's "custody." 

 
Question 1:  In the event a stray dog wanders onto an individual's property and 
remains there, what steps can the property owner take to cause the dog to leave 
in light of the provisions of Act 33 of 2009? 
 
The law with respect to the treatment of animals, whether abandoned or not, is set 
forth in title 5, chapter 62 of the Arkansas Code (Supp. 2009).  Subsection 5-62-
102(1) defines the term "abandon" as meaning "to desert, surrender, forsake, or to 
give up absolutely."  I gather from your factual summary that the dog at issue has 
indeed been abandoned. 
 
The chapter referenced above addresses various offenses related to the 
mistreatment and abuse of animals.  The pertinent provisions for purposes of your 
question, however, appear to be located in A.C.A. § 5-62-105, which, in pertinent 
part, sets forth the following exemptions to the proscriptions defined in the rest of 
the statute: 
 

(a) This subchapter does not prohibit any of the following activities: 
 
(1) Reasonably acting to protect a person or a person's property from 
damage; 
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(2) Injuring or humanely killing an animal on the property of a 
person if the person is acting as a reasonable person would act under 
similar circumstances and if the animal is reasonably believed to 
constitute a threat of physical injury or damage to any animal under 
the care or control of the person; 
 
(3) Engaging in practices lawful under the Arkansas Veterinary 
Medical Practice Act, Section 17-101-101 et seq., or engaging in 
activities by or at the direction of any licensed veterinarian while 
following accepted standards of practice of the profession, including 
the euthanizing of an animal; 
 
(4) Rendering emergency care, treatment, or assistance, including 
humanely killing an animal, that is abandoned, ill, injured, or in 
distress related to an accident or disaster, or where there appears to 
be no reasonable probability that the life or usefulness of the animal 
can be saved, if the person rendering the emergency care, treatment, 
or assistance is: 
 
(A) Acting in good faith; 
 
(B) Not receiving compensation; and 
 
(C) Acting as a reasonable person would act under similar 
circumstances[.] 
 

I must take at face value your representation that there is no official in the county, 
including a law enforcement agent, that might capture this animal and potentially 
transport it to a pound or to a veterinarian as anticipated in the statute.  I can do no 
more than point out that the options set forth above turn on the factual question of 
how the animal is behaving and whether it would be reasonable under the 
circumstances to kill it.  I am not situated nor authorized to address these factual 
issues. 
 
Question 2:  In light of the fact that the property owner has been unable to catch 
the dog and take it to a vet for euthanization as provided by A.C.A. § 5-62-
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105(a)(3), do provisions of A.C.A. § 5-62-105(a)(4) allow the property owner to 
hire someone to kill the dog? 
 
In my opinion, the answer to this question is "no."  Subsection 5-62-105(a)(4)(B) 
is unequivocal in declaring that someone other than a veterinarian cannot receive 
compensation for killing an abandoned dog. 
 
Question 3:  Since the dog appears to be in the custody of the property owner, 
could the property owner be in violation of A.C.A. § 5-62-103(a)(4) if he does 
not feed the dog? 
   
Subsection 5-62-103(a)(4) defines as an offense of cruelty to animals as an 
individual's failure "to supply an animal in his or her custody with a sufficient 
quantity of wholesome food and water."  The Code does not define the term 
"custody."  However, Random House Webster's Unabridged Dictionary (2d ed. 
1999) defines this term as meaning "keeping; guardianship; care."  Under the facts 
as you have recited them, this definition would not appear to apply to your 
constituent's relationship to the dog.  Your constituent has reportedly not fed or 
watered the animal, nor even managed to approach it.  If this is the case, I believe 
a finder of fact would in all likelihood conclude that your constituent does not 
have "custody" of the animal.  Having offered this opinion, I must stress again that 
I am not a finder of fact and am consequently unable to determine what are the 
applicable circumstances. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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