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October 19, 2009 
 
 
The Honorable Robert Thompson 
State Senator 
414 West Court 
Paragould, Arkansas  72450-4293 
 
Dear Senator Thompson: 
 
This is response to your request for my opinion on the following question 
concerning Acts 209 and 308 of 2009: 
 

Does Arkansas Code Annotated § 27-37-706 prevent municipalities 
from assessing additional fees through Section 2 of Act 209 of 2009 
on a seat belt violation as defined in Act 308 of 2009? 
 

RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to your question is “no” regarding the additional fines 
that are addressed by Section 2 of Act 209 of 2009.  I emphasize the word “fines” 
to clarify that contrary to the wording of your question, Section 2 of Act 209 
amended a statute – A.C.A. § 16-17-129 – that authorizes the levy of additional 
fines, not fees, to provide additional funding for jails.     
 
This clarification is important because A.C.A. § 27-37-706 does prohibit the 
imposition of additional court costs and fees in cases involving seat belt violations.  
This statute, which is part of the set of statutes governing mandatory seat belt use,1 
provides: 
                                              
1 These statutes are found at A.C.A. §§ 27-37-701 – 707 (Repl. 2008 and Supp. 2009).  Act 308 of 2009 
amended these statutes to adopt a primary seat belt law.  See id. at  Section 1 (legislative findings, not to be 
codified) and Section 2 (repealing former A.C.A. § 27-37-704 (Repl. 2008), which provided that “[n]o 
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(a)  Any person who violates this subchapter shall be subject to a 
fine not to exceed twenty-five dollars ($25.00). 
 
(b) When a person is convicted, pleads guilty, pleads nolo 
contendere, or forfeits bond for violation of this subchapter, no court 
costs pursuant to § 16-10-305 or other costs or fees shall be 
assessed.    
 

A.C.A. § 27-37-706 (Repl. 2008) (emphasis added). 
 
While this statute plainly prohibits additional fees, it does not prohibit additional 
fines.  Accord Op. Att’y Gen. 2003-117.   
 
My immediate predecessor was presented essentially the same question you have 
raised regarding the assessment of additional fines under the authority of A.C.A. § 
16-17-129 in cases involving seat belt violations.  As indicated by your question, 
Section 2 of Act 2009 amended this statute regarding the levy of additional fines 
to defray the cost of incarcerating city and county prisoners.2  In pointing out that 
A.C.A. § 27-37-706(b) prohibits additional court costs and fees, but not fines 
authorized under A.C.A. § 16-17-129, my predecessor further observed: 
 

Courts have traditionally distinguished between “fines,” which are 
intended to be punishment for the offense in question, and court 
costs or fees.  This distinction has been recognized and articulated in 
Arkansas, see, e.g., Jarrett v. City of Marvell, 69 Ark. App. 98 
(2000), as well as in other jurisdictions.  See, e.g., State v. 
Henderson, 491 So.2d 647 (La. 1986); Gantt v. State, 675 A.2d 581 
(Md.App. 1996); State v. Claborn, 879 P.2d 169 (Okl.Cr. 1994); 
State v. Summers, 592 N.E.2d 905 (Ohio App. 8 Dist. 1990).  For 
this reason, I interpret the prohibition that is stated in A.C.A. § 27-

                                                                                                                                       
motor vehicle, nor the operator of such vehicle, nor the passengers of such vehicle shall be stopped, 
inspected, or detained solely to determine compliance with this subchapter.”)  
 
2 Act 209 raised the amount from $5.00 to $20.00, and added certain language to the subsection governing 
the county quorum courts’ authority to levy the additional fine in district court cases.   
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37-706(b) not to preclude the imposition of additional fines, such as 
the $5.00 fine that is permitted under A.C.A. § 16-17-129.[3] 

 
Op. Att’y Gen. 2003-117 at 2. 
 
My predecessor continued by further opining that subsection 27-37-706(a), which 
limits the seat belt fine by providing that it “shall not exceed twenty-five dollars 
($25.00), “also does not preclude the imposition of a separate, additional fine.” 
Op. 2003-117 at 2.  He explained that he based this conclusion on the following 
two factors:    
 

First, almost all statutes that impose a fine for a criminal offense 
state an upper limit for that fine.  Thus, to interpret A.C.A. § 16-17-
129 not to apply to fines for which upper limits are stated would 
render A.C.A. § 16-17-129 almost meaningless, because there would 
be practically no situation in which it could be applied.  The 
Arkansas Supreme Court has held that it is inappropriate in 
interpreting statutory language to give such language an 
interpretation that would result in an absurdity, or to presume that 
the legislature enacted a vain and meaningless law.  See Yarbrough 
v. Witty, 336 Ark. 479, 987 S.W.2d 257 (1999); Lawhon Farm Servs. 
v. Brown, 335 Ark. 272, 984 S.W.2d 1 (1998); Citizens To Establish 
A Reform Party v. Priest, 325 Ark. 257, 926 S.W.2d 432 (1996); 
Henson v. Fleet Mortgage Co., 319 Ark. 491, 892 S.W.2d 250 
(1995); Neely v. State, 317 Ark. 312, 877 S.W.2d 589 (1994); Death 
and Total Permanent Disability Trust Fund v. Whirlpool Corp., 39 
Ark. App. 62, 837 S.W.2d 293 (1992).  Second, it is my opinion that 
the “not to exceed” language refers only to the fine imposed under 
the authority of A.C.A. § 27-37-706, and does not preclude the 
imposition of a separate fine.  That is, the fine authorized under 
A.C.A. § 27-37-706 cannot exceed $25.00, but a separate fine can be 
imposed under the authority of other law, even if the imposition of 
that separate fine would cause the total of fines imposed to exceed 
$25.00. 

 

                                              
3 As noted, Act 209 of 2009 raised this amount to $20.00. 
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I agree in all respects with this analysis.  As indicated above, the only change in 
the law as it pertains to your question is that Act 209 of 2009 increased the 
additional fine authorized under A.C.A. § 16-17-129 from $5.00 to $25.00.   
 
Accordingly, for the reasons explained above, it is my opinion in response to your 
particular question that A.C.A. § 27-37-706 does not prevent cities from assessing 
additional fines pursuant to A.C.A. § 16-17-129, as amended by Act 209 of 2009, 
in cases involving seat belt violations under A.C.A. § 27-37-701 – 707 (Repl. 
2008 and Supp. 2009). 
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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