
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-144 
 
 
October 19, 2009 
 
 
The Honorable Andrea Lea  
State Representative 
Post Office Box 1342 
Russellville, Arkansas  72811-1342 
 
Dear Representative Lea: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following question: 
 

What is the validity of an ordinance passed by a city council of a city 
of the first class which the mayor subsequently vetoes pursuant to 
his authority under A.C.A. § 14-43-504(e), but then fails to file a 
written statement of his reasons for vetoing the ordinance with the 
office of city clerk and fails to present to the city council at their 
next regular city council meeting as required by A.C.A. § 14-43-
504(e)(2)(A)? 
 

RESPONSE 
 
As one of my predecessors observed regarding a mayor’s veto, only a finder of 
fact can determine whether the mayor effectively vetoed certain action of a city 
council.  Op. Att’y Gen. 2000-319.  I am not a fact finder in the issuance of 
Attorney General opinions.  I can opine generally, however, that assuming the 
mayor failed to observe the formalities required for a veto under A.C.A. § 14-43-
504(e), then the veto likely failed and the ordinance probably remains effective. 
 
Subsection 14-43-504(e) provides in relevant part as follows in establishing the 
mayor’s veto power: 
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The mayor of any city of the first class shall, in addition to the 
powers and duties already pertaining to that office, be clothed with, 
and exercise and perform, the following: 

 
  (1) A mayor shall have the power to veto, within five (5) days, 
Sundays excepted, after the action of the city council thereon, any 
ordinance, resolution, or order adopted or made by the council, or 
any part thereof, which in his judgment is contrary to the public 
interests. 
 
  (2)(A) In case of a veto, before the next regular meeting of the 
council, the mayor shall file in the office of the city clerk, to be laid 
before that meeting, a written statement of his reasons for so doing. 
 
       (B) No such ordinance, resolution, or order, or part thereof, 
vetoed by the mayor shall have any force or validity unless, after the 
written statement is laid before it, the council shall, by a vote of two-
thirds (2/3) of all the aldermen elected thereto, pass it over the veto. 

 
A.C.A. § 14-43-504(e) (Supp. 2009) (emphasis added). 
 
The emphasized statutory language is unambiguous and therefore must be 
interpreted just as it reads.  E.g., Leathers v. Cotton, 332 Ark. 49, 961 S.W.2d 49 
(1998).  According to the statute, the mayor must 1) file with the city clerk, before 
the next regular council meeting, a written statement of his reasons for the veto 
and 2) present the statement to the council at that meeting.  See also Op. Att’y 
Gen. Nos. 99-077 and 97-343 (addressing several questions related to the city 
council’s authority to override a veto).   
 
The statute does not explicitly address the effect of a mayor’s failure to follow 
these procedures.  Clearly, however, these two contingencies must occur before 
the city council can act to override the veto pursuant to subsection 14-43-
504(e)(2)(B).  Accord Op. 97-077 (observing that “the law requires the override to 
take place after a mayor’s statement of reasons for the veto are presented to the 
council, and that presentation is required to take place at the next regular meeting 
of the council.”)  This leads me to surmise that a veto is likely ineffective if the 
mayor fails to follow the requisite procedures.  To conclude otherwise would 
effectively deny the council its authority to pass the ordinance over the veto.  The 
language of subsection (e)(2)(B) may also indirectly support this conclusion 
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wherein it provides that “[n]o such ordinance … vetoed by the mayor shall have 
any force or validity unless, after the written statement is laid before it, the council 
shall … pass it over the veto.”  (Emphasis added).  This arguably suggests by 
negative implication that an ordinance will have force and validity if the 
prerequisite written statement is not presented. 
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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